I.O.S.; het was echt schitterend

Sinds 1996 is de band I.O.S, oftewel Is Ook Schitterend, al bezig met nederlandstalig muziek. Toch zijn ze nog niet bij het grote publiek bekend. Ze hebben een paar hits gehad zoals bijvoorbeeld Uit de Schaduw, welk door de Staatsloterij werd uitgekozen als soundtrack. Op 3 oktober 2009 heeft de band afscheid genomen in een volgepakt uitverkocht Paradiso.

Algemeen

I.O.S. Staat voor de afkorting Is Ook Schitterend, de oorspronkelijke naam van de band. Volgens de zanger van de band was het een uitspraak in een kroeg. Alles was schitterend, dus de band ook. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen geintje.

Volgens I.O.S. is de sleutel tot het succes hun passie voor de muziek, hun relativeringsvermogen en natuurlijk een lange adem.

De band

De huidige bezetting, anno 2008, van I.O.S. bestaat uit 6 bandleden, deze zijn:
NaamFunktie in de bandGeboren Woonplaats
Joost MarsmanZang21-11-1974 te ZwolleGroningen
Sander RozeboomGitaar01-02-1973 te EmmeloordUtrecht
Matthijs van DongenGitaar17-05-1976 te EdeAmsterdam
Jasper BosBasgitaar / Contrabas14-01-1975 te ZwolleAmsterdam
Pepijn van den BoogaardDrums15-12-1975 te BoekelAmsterdam
Joost HaartsenToetsen02-03-1975 te AlkmaarAmsterdam

Ontstaan van de band

Het is 1996 en een groep vrienden van de studentenvereniging RKSV Albertus Magnus, van de Groningse universiteit, richt de band I.O.S. op.

De basis van de band wordt gevormd door Joost Haarsten van Van der Voorn. Joost Marsman, tot op dat moment zanger bij Rumble Fish, werd door de twee vrienden bij de band gehaald. De drummer van het eerste uur, Wolter Woppenkamp, vertrekt naar Curaçao. Hij wordt vervangen door Rubin Geurts. De muziek wordt gemaakt door Haartsen, Van der Voorn en Sander Rozenboom (gitarist). Zanger Joost schrijft de teksten.

Succes van de groep

  • In 1997 wordt bij een klein platenlabel een contract getekend. De eerste single die werd uitgebracht “Voltooid Verleden Tijd”, stond binnen de kortste keren in de top 10.
  • In 1998 zijn de 100 optredens gepasseerd, 120 stuks. Hieronder bevonden zich ook optredens zoals het Euroslag festival in Groningen en heeft de band gespeeld op het Rembrandt plein in Amsterdam.
  • In 1999 komt een nieuw album uit, waarvan de single “Iedereen” wordt uitgebracht. Het nummer was een redelijk succes. Hetzelfde jaar verlaat Marc van der Voorn de groep en wordt niet vervangen.
  • In 2000 is een nieuwe manager en nieuwe platenmaatschappij; Proacts (hebben onder andere ook De Kast en Kayak onder contract). Drummer Robin Geurts vertrekt en Dim Junius neemt zijn plaats in. Jim was voorheen drummer bij ex-Friction Freakball Foundation. Op 6 januari speelt I.O.S. tijdens het Mega Intiem Concert in het Gelredome. Joost Marsman zingt in 2000 in Carré ter ere van een gala van Herman van Veen. Hij brengt “Suzanne” ten gehore.
  • In 2003 komt de Nederlandse film “De schippers van de Kameleon” uit. I.O.S. schrijft de soundtrack “Het Is Een Mooie Dag”.
  • In 2004 stapt IOS over naar CNR Entertainment en tekent voor vijf albums. De naam van de band is nu ook officieel IOS en niet langer Is Ook Schitterend.
  • In 2005 verschijnt het 4e album met het nummer “Uit de schaduw” waarmee de band weer een flinke stap vooruit. Dit nummer werd door de Staatsloterij voor hun landelijke campagne gekozen. Het album wordt opgenomen met producer Gordon Groothedde (heeft onder andere gewerkt met Beth Hart en The Sheer). De meeste nummers zijn ook nu weer door Joost Marsman geschreven.
  • In 2006 wordt het 10 jarig bestaan gevierd. Dit werd met de fans gevierd tijdens een concert in Paradiso dat volledig was uitverkocht. Daarna volgde op 1 december een megaconcert in de Heineken Music Hall. Speciale gasten tijdens dit optreden waren Lange Frans & Baas B en Thé Lau.
  • In 2007 komt er weer een nieuw album uit met een onopgesmukt open geluid (ook tekstueel) en maatschappelijke thema’s zijn niet geschuwd. Volgens zanger Joost gaat één van de nummer over hoe de angst en argwaan onze maatschappij insluipen. Er wordt voortdurend ingespeeld op angstgevoelens. Hij wil als schrijver niet met zijn vinger wijzen, of kant en klare antwoorden geven. Hij wil gewoon dingen signaleren, dan kan de luisteraar ermee doen wat hij wil. In ditzelfde jaar trad IOS ook op in Ahoy tijdens “Vrienden Van Amstel Live”, en werd genomineerd voor een 3FM Award. Er wordt in het land opgetreden en in het najaar start een theatertournee.

Theatertour 2007/2008

In oktober 2007 begint de theatertour en deelt de band gratis muziek uit. Hij zal van start gaan in Emmeloord. Bezoekers krijgen bij binnenkomst van het theater een lege cd hoes, voorzien van een code. Met deze code is het mogelijk om binnen 24 uur na het concert gratis een opnames van het bijgewoonde concert te downloaden.
Het was David Bowie die al in 1996 het nummer “Telling Lies” via het internet verspreidde. George Michael gaf al enkele jaren geleden aan zijn muziek in de toekomst via het internet aan te willen bieden.

Op 10 november 2007 was de band te gast bij het nieuwe muziekprogramma Musicworld op RTL 5.

In januari 2008 kwam de single “Hoofd onder water” binnen op 27 in de Top 40 en stijgt langzaam aan.

Uitgebrachte albums

Naam albumUitgebracht opEigen werk
Hemel & Aarde01-11-1997ja
Dichterbij01-06-1999ja
Investigations – Dire Straits Flashback01-02-2000nee
Zaterdagnacht – Zondagmorgen07-12-2001ja
429-08-2005ja
Open *22-10-2007ja

* De Limited Edition bestaat uit een dubbel CD, met 4 bonustracks en met een verborgen nummer.

25 september 2008 heeft de band aangekondigd in 2009 een punt er achter te zetten. De theatertour is de afsluiting van 12,5 jaar I.O.S. , met het laatste concert in Paradiso op 3 oktober 2009.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieAC/DC – Highway to hellHighway to hell is het zesde studioalbum van de band. Het album verscheen op 3 augustus 1979 in de winkels. Het is door…
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…
Joost mag het wetenJoost mag het wetenIemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Oo…
Rio Reiser, Somewhere over the rainbowRalph Christian Möbius, alias Rio Reiser werd geboren op 9 januari 1950 als Ralph Christian Möbius, hij stierf in august…

Richard Tauber, de tenorRichard Tauber, de tenorDe Oostenrijkse zanger Richard Tauber leefde van 1891 tot 1948. Hij wordt gezien als de beste Mozartvertolker van zijn t…
Amy Winehouse soul- en jazz-rasartiestAmy Winehouse was een jonge soul- en jazz-zangeres die de ene prijs na de andere binnenhaalde. De meeste van haar songs…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.