Richard Tauber, de tenor

Richard Tauber, de tenor De Oostenrijkse zanger Richard Tauber leefde van 1891 tot 1948. Hij wordt gezien als de beste Mozartvertolker van zijn tijd en wist in de jaren dertig met het Fritz Hirsch gezelschap ook Nederland in extase te brengen. Het was een man die sinds 1938 in hotels doorbracht en die alom gerespecteerd werd voor zijn muzikaliteit. Die niet alleen zong over de Mädchen maar er ook dol op was. Die over de wereld reisde om te zingen en te dirigeren en zelfs te gast was in het Witte Huis bij president Roosevelt.

Muzikaliteit

Richard Tauber werd geboren in Linz, Oostenrijk op 16 mei 1891. Hij was het kind van Richard Anton Tauber en Elisabeth Denemy. Zijn stem had hij zonder twijfel van moeders kant, grootmoeder Caroline Denemy-Ney was operazangeres die als een van de eerste hoogdramatische zangeressen als Venus in Wagner’s Tannhäuser de operageschiedenis inging. Elisabeth Denemy werd geboren op 29 april 1847 en werd later als soubrette de lieveling van het Weense publiek. Deze Elisabeth zou bekendheid krijgen als de moeder van Richard Tauber.

Debuut met 'Die Zauberflöte'

In september 1913 maakte Richard Tauber zijn debuut in Dresden met Tamino uit ‘Die Zauberflöte’ en Max uit ‘Der Freischütz’. Door zijn grote muzikaliteit kon hij in korte tijd nieuwe rollen instuderen, zodat hij in datzelfde seizoen van 1913/1914 de volgende rollen op zijn repertoire had genomen: Alfonso ‘De stomme van Portici’, Wilhelm Meister ‘Mignon’, Fenton ‘Falstaf’, de Italiaanse zanger in ‘Rosenkavalier’ en Georg in ‘Das Glockenspiel’.

Tauberlied

In de jaren van 1929 tot 1939 trad Richard Tauber regelmatig op in Nederland met de Fritz Hirsch Operette. Hij gaf concerten in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, het Kurhaus in Scheveningen en het Concertgebouw in Amsterdam. Met ‘Ich küsse Ihre Hand, Madame’ was hij onder een breed publiek beroemd geworden en met ‘Oh Mädchen, mein Mädchen’ was hij net zo succesvol. ‘Dein ist mein ganzes Herz’ uit het ‘Land des Länd des Lächelns’ was voor Richard Tauber op het lijf geschreven. Op de partituur van dit zeer beroemde lied had Franz Lehár eigenhandig geschreven: ‘Richard, hier is dan je Tauberlied’.

Ook gaf hij eind jaren dertig optredens in Zuid-Afrika, Canada, Australië en Amerika. In New York zong hij 15 recitals, gaf concerten in Los Angeles en verzorgde een concert in het Witte Huis op uitnodiging van president Roosevelt.

Genres

Naast het lichtere operettegenre zong Richard Tauber liederen van o.a. Schubert en Grieg, opera, componeerde hij en was hij dirigent. Hij speelde en zong in de films : Ich glaub’ nie mehr an eine Frau, Das lockende Ziel, Das Land des Lächelns, Die grosse Attraktion, Melodie der Liebe, Blossom Time, Heart’s Desire, Land without Music en I Pagliacci.

In 1933 besloot hij in Engeland te gaan wonen, kreeg de Britse nationaliteit en bleef daar tot hij in 1948 in Londen overleed.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Richard Tauber - Londen, New York en zijn filmsRichard Tauber - Londen, New York en zijn filmsIn 1931 gaf Richard Tauber optredens in het Drury-Lane theater in Londen. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut in Am…
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
Het roerige bestaan van het Witte HuisHet roerige bestaan van het Witte HuisToen het in 1800 werd opgeleverd was het pand aan de Pennsylvania Avenue 1600 het grootste huis in de net gestichte Vere…
President van Amerika, William H. Taft 1909-1913President William Taft twijfelde nogal aan zichzelf. Na de grote Theodore Rossevelt dacht hij zelf niets te kunnen berei…

Alain Clark; zanger, songschrijver en producerAlain Clark is een Nederlands idool met een geheel eigen aanhang. Deze soul zanger is in 2007 doorgebroken met zijn Enge…
I.O.S.; het was echt schitterendSinds 1996 is de band I.O.S, oftewel Is Ook Schitterend, al bezig met nederlandstalig muziek. Toch zijn ze nog niet bij…
Bronnen en referenties
  • Boek 'Richard Tauber, zanger zonder grenzen' - Cor Pot 1988
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 10-01-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.