Maria Callas, La Divina

Maria Callas, La Divina Maria Callas werd geboren op 2 december 1923 in New York. Als operazangeres zou ze bekend worden als 'la divina', de goddelijke. Haar stem had een opvallend en uniek timbre en ze zong vooral in opera's van Donizetti, Verdi en Bellini, waarmee ze enorm succesvol was. Ze was een dramatische zangeres met ook een dramatisch leven. Zoals de niet al te beste relatie met haar moeder, haar overgewicht en later haar liefdesrelatie met Aristoteles Onassis die haar zou verlaten voor Jackie Kennedy.

Jeugd

Haar oorspronkelijke naam was Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos. Toen ze in Amerika woonden veranderde haar vader hun achternaam naar Kalos en later naar Callas. Haar ouders, George en Evangelia waren Grieks en verhuisden in juli 1923 naar de Verenigde Staten. Ze woonden in Queens, New York en een aantal jaren later opende haar vader zijn eigen apotheek op 192nd Street in Manahattan. Als kleuter bleek al dat ze heel muzikaal was en vooral haar moeder spoorde haar aan om te zingen. Ze vond het als klein meisje vreselijk om steeds maar te moeten zingen. Dit was het begin van een slechte moeder/dochter-relatie, die er in de loop der tijd niet veel beter op zou worden. Ze zou later vertellen dat haar moeder de voorkeur gaf aan haar zus en dat zij alsmaar moest zingen en geld verdienen en zo geen normale jeugd had gehad. In 1937 scheidden haar ouders en haar moeder ging, samen met haar twee dochters, terug naar Griekenland.

Opleiding

Ze deed auditie aan het conservatorium van Athene maar werd geweigerd. In 1939 nam haar moeder haar mee naar Maria Trivella, die haar een paar jaar les gaf en die haar stem beschreef als warm, lyrisch, intens. 'Een stem die wervelde en schitterde als een vlam en de ruimte vulde met melodieuze klanken zoals van een carillon.' Volgens Trivella was ze als student een voorbeeld voor anderen, ze studeerde 5 tot 6 uur per dag, was fanatiek en toegewijd. Ze maakte dan ook enorme vorderingen. Binnen zes maanden kon ze de moeilijkste aria's uit het internationale operarepertoire zingen met een ongelooflijke muzikaliteit. Na twee jaar liet haar moeder haar weer auditie doen aan het conservatorium van Athene bij Elvira de Hidalgo. De Hidalgo vond de klank van haar stem zo bijzonder dat ze haar direct als leerling aan wilde nemen, maar de moeder van Callas vroeg haar nog een jaar te wachten omdat ze dan klaar zou zijn met de lessen van Maria Trivella.
Zoals Callas zelf zei leerde ze van de Hildalgo het belcanto zingen, misschien wel, zei ze, ‘de laatste lessen van het echte belcanto’. ‘Het is hard werken, niet alleen maar mooi zingen’.

Debuut

Haar debuut maakte ze in 1941 met de kleine rol van Beatrice in Boccaccio van Franz von Suppé. In augustus 1942 speelde ze Tosca en daarna Marta in Tiefland van Eugen d'Albert in het Olympia theater. Na de bevrijding van Griekenland adviseerde de Hidalgo Callas om zich in Italië te vestigen. Maar Callas besloot om nog wat concerten in Griekenland te geven en vertrok daarna, tegen het advies van haar lerares in, naar Amerika om naar haar vader toe te gaan en om daar haar carrière voort te zetten.
In 1946 zou ze in Turandot zingen bij de heropening van het Operahuis in Chicago toen het operagezelschap failliet ging. Een andere zanger in die opera, Nicola Rossi-Lemeni, wist dat Tulio Serafin een sopraan zocht voor La Gioconda die in de Arena van Verona zou worden opgevoerd. Met deze rol maakte Callas haar debuut in Italië.

Optredens

In 1950 trad Callas op in de opera Aïda van Guiseppe Verdi in de Scala van Milaan en in 1954 maakte ze haar debuut in Chicago, Amerika in de opera Norma van de componist Bellini. Hierna zong ze in 1956 voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York en zong ze in 1958 samen met de tenor Alfredo Kraus in La Traviata van Verdi in Lissabon. Haar laatste optreden was in 1965 in de opera Tosca in Covent Garden. Londen.

Overgewicht

In 1953 verloor ze ruim 30 kilo nadat ze zich realiseerde dat ze met haar omvang niet geschikt was voor de rollen die ze moest vertolken. Ze had moeite met bewegen en ze voelde zich dik en ongemakkelijk. Sommigen vonden dat het haar stem geen goed had gedaan terwijl anderen vonden dat haar stem juist mooier en zachter was geworden.

Privéleven

In 1949 ontmoette ze Giovanni Meneghini, een oudere rijke industrieel waarmee ze trouwde. Tijdens het hoogtepunt van haar carrière gebruikte ze Maria Meneghini Callas als artiestennaam. In 1957, toen er ter ere van haar een feest werd gegeven door Elsa Maxwell na de voorstelling van Donizetti's Anna Bolena, maakte ze kennis met de scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Met hem kreeg ze een relatie en ze scheidde van Meneghini in 1959. In 1966 deed ze afstand van haar Amerikaanse nationaliteit waardoor ze alleen nog de Griekse nationaliteit had. Twee jaar later eindigde haar relatie met Onassis toen hij haar verliet voor Jacqueline Kennedy. In eenzaamheid overleed ze op 53-jarige leeftijd op 16 september 1977 in Parijs.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scala van MilaanDe Scala van Milaan is uitgegroeid tot één van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Vele beroemde sterren, zoals Mar…
Tosca - PucciniOpera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een oper…
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
Rigoletto - VerdiGuiseppe Verdi was één van de grootste componisten van Italiaanse opera's. Hij schreef er we; 26! Eén van die opera's is…

John Lennon neemt de ‘Paul is dead’-hysterie op de hakJohn Lennon neemt de ‘Paul is dead’-hysterie op de hakDe Beatles hielden ervan om grapjes te verwerken in hun liedjes door naar andere eigen nummers te verwijzen. Dit gebeurd…
George Harrison weet het niet: ‘I Want to Tell You’Op de Beatle-LP ‘Revolver’ (1966) kreeg George Harrison voor het eerst drie nummers toebedeeld. Tot dan had hij er telke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evekolor, Pixabay
  • Wikipedia
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 30-04-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.