De vergeten leden van de 27 Club

Zowat elke liefhebber van muziek heeft wel al eens gehoord van de 27 Club. De club is exclusief voor artiesten die de levensadem verloren op de jonge leeftijd van – je raadt het al – 27. In de populaire media worden Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse gezien als de belangrijkste ambassadeurs van dit trieste collectief. De focus wordt begrijpelijkerwijs steeds op dit zestal gelegd gezien hun significante rol in de muziekgeschiedenis, maar welke artiesten hebben nog zoal hun lidmaatschap verdiend door hun onfortuinlijke levenseinde?

Robert Johnson

Eerst en vooral is er Robert Johnson, beter gekend als de zogenaamde stichter van de 27 Club. De man werd geboren in 1911 en stierf in 1938 door vergiftiging (zo wordt toch gefluisterd). Gedurende zijn korte leven liet hij slechts zo’n 20 nummers na. Toch wordt hij gezien als één van de belangrijkste bluesmuzikanten in de Amerikaanse geschiedenis. Veel muzikanten in zijn genre zien hem als een absoluut voorbeeld. Tijdens zijn leven speelde hij samen met onder andere Muddy Waters en Howlin’ Wolf, deze werden later ook belangrijke figuren in de blues.

Alan Wilson

Vervolgens is er Alan Wilson. Wilson kreeg de bijnaam ‘Blind Owl’. Dit had hij te danken aan zijn bijziendheid. Deze man werd net als Janis Joplin en Jim Morrison geboren in het jaar 1943. In 1965 richtte hij samen met enkele vrienden de groep Canned Heat op, leverancier van de soundtrack van Woodstock: Going Up The Country. In september 1970 stierf Wilson aan een accidentele overdosis. Toch werd af en toe geopperd dat het niet om een ongeluk zou zijn gegaan. Wilson probeerde enkele maanden voor zijn dood nog zelfmoord te plegen door met zijn auto met hoge snelheid van de baan af te rijden. Hierna werd hij nog behandeld voor depressie.

Linda Jones

Linda Jones was een Amerikaanse soulzangeres. In 1950, op haar zesde, begon ze te zingen in een familie-gospelgroepje genaamd de Jones Singers. Haar eerste officiële singles als solozangeres bij haar eerste platenlabel waren geen succes. Hierop besloot Jones te tekenen bij een ander label in 1967 waar haar carrière wel (een beetje) van de grond kwam. Helaas duurde haar bescheiden succes niet bijster lang. Linda Jones stierf in 1972 in haar slaap, vermoedelijk ten gevolge van diabetes.

Ron McKernan

In 1965 werd de alom gelauwerde groep the Grateful Dead opgericht. Eén van de stichters van de groep was Ron McKernan. McKernan werd in 1945 geboren en richtte in 1965 samen met wijlen Jerry Garcia de groep op. In zijn twintiger jaren leed McKernan aan destructief alcoholmisbruik en bijgevolg pleegde hij zo roofbouw op zijn eigen lichaam. Op 27-jarige leeftijd werd de zanger-toetsenist dood teruggevonden. Een maagbloeding werd hem fataal.

Pete Ham

Pete Ham werd op het nippertje lid van de 27 Club. Drie dagen voor zijn verjaardag beroofde Ham zichzelf van het leven. De zanger van Badfinger leed aan depressie en velen schreven dit achteraf toe aan band-gerelateerde problemen. Verder vergaarde Pete Ham faam als songwriter. Het wereldberoemde nummer Without You van Harry Nilsson (beter bekend in de versie van Mariah Carey) werd mede door hem gecomponeerd.

Chris Bell

Tussen kerstmis en oudejaar, op 27 december van het jaar 1978, verongelukte Chris Bell met zijn sportauto. Tijdens de kwarteeuw die hem gegund was te leven, liet hij enkele parels van nummers na. Zowel met zijn groep Big Star én als solozanger. Zijn bekendste wapenfeit is wellicht #1 Record. Een LP die hij opnam met zijn band. Het album leverde hen heel wat positieve reviews op. Ondanks de titel van het album, geraakten ze nooit tot op het hoogste schavotje in de hitlijsten.

Mia Zappata

Begin jaren 90 was het al grunge wat de klok sloeg. Mia Zappata kon vanuit de undergroundscene stilletjes meegenieten van dat succes. Met een mix van punk en blues bracht haar groep The Gits beklijvende nummers. In 1993 kwam een abrupt einde aan hun bescheiden succes nadat Zappata brutaal verkracht en vermoord werd. In de nasleep van haar dood werd een benefietconcert georganiseerd waar grote namen als Nirvana en Joan Jett optraden. Joan Jett nam overigens met de achtergebleven bandleden nog een album op genaamd Evil Stig. Ook de band 7 Year Bitch bleef niet onberoerd bij het overlijden van Zappata. Als eerbetoon nam de groep een tribute-album op: !Viva Zappata!. Mede door de manier waarop ze stierf, werd Mia Zappata een symbool voor het feminisme.

Kristen Pfaff

Kristen Pfaff was de bassiste voor de groep Hole. De band rond Courtney Love, echtgenote van één van dé gezichten van de 27 Club: Kurt Cobain. Nog voor ze Hole vervoegde, was ze bassiste en achtergrondzangeres voor de band Janitor Joe. Courtney Love wilde haar graag bij Hole, maar Pfaff twijfelde omdat ze haar geliefde Minneapolis niet wilde verlaten. Het alreeds vergaarde succes van Hole trok haar dan toch over de streep. Tijdens haar jaren bij Hole werd haar drugsprobleem ernstiger naarmate het succes groeide. Twee maanden na de dood van haar goede vriend Kurt Cobain, stierf Pfaff ten gevolge van een overdosis.

Nog zovele anderen...

Bovenstaande lijst is slechts een bloemlezing van de rijk gevulde levens van een amper handjevol vergeten leden van de 27 Club. De lijst is oneindig en blijft, jammer genoeg, jaarlijks groeien.
© 2017 - 2024 Lore, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden worden wel aangeduid met de naam de 27 Club. Helaas is de club van die…
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Janis Joplin: een mythe met een rauwe stemJanis Joplin: een mythe met een rauwe stemJanis Joplin was een Amerikaanse zangeres uit Texas. Zij behoort tot de zogenaamde Club van 27, een fictieve groep van z…
Brian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones werd op 28 februari 1942 geboren als Lewis Brian Hopkin Jones in Cheltenham (Gloucestershire, UK). Hij werd…

Het leven van Chris CornellHij werd bekend om zijn stembereik dat vier octaven omvatte en de unieke klank ervan. Gedurende zijn leven werkte hij sa…
Charlie Chaplin: van armoede tot rijkdomCharlie Chaplin: van armoede tot rijkdomCharlie Chaplin (Engeland, 1889 - Zwitserland, 1977) is de melancholische, maar komische zwerver uit vele stomme en gesp…
Lore (3 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.