Het leven van Chris Cornell

Hij werd bekend om zijn stembereik dat vier octaven omvatte en de unieke klank ervan. Gedurende zijn leven werkte hij samen met tal van muzikanten en zong hij in verschillende bands, waaronder Soundgarden en Audioslave. Uiteindelijk kwam aan zijn leven een abrupt einde in 2017. Wie was Chris Cornell en wat heeft hij zoal verwezenlijkt?

Kindertijd en jeugd

Op 20 juli 1964 werden Ed Boyle en Karen Cornell ouders van hun derde zoon Christopher John Boyle. Al van kinds af ontwikkelde Cornell een interesse voor muziek.

Wanneer hij zeven jaar was, begon hij met het volgen van pianoles. Niet veel later ontdekte hij platen van Lynyrd Skynyrd en the Beatles. De interesse in deze groepen zorgden ervoor dat Chris liever een steviger instrument wilde leren bespelen. Dit instrument werd uiteindelijk de drums.

Wanneer Christopher 14 jaar was, scheidden zijn ouders. Vanaf dit moment nam hij de naam van zijn moeder (Cornell) aan. Dit zou ook de naam worden waaronder hij later bekend werd.

Op 15-jarige leeftijd stopte Cornell met school en nam hij baantjes aan als kelner en hulpkok. Dit was echter niet zo zijn ding waarop hij begon te zingen in een band: The Jones Street Band, een groep die covers bracht van de Sex Pistols, the Ramones, AC/DC, ... Na deze eerste ervaring in een rockgroep, ging hij aan de slag als drummer in de groep de Shemps. Uiteindelijk zou hij ook in deze groep aangesteld worden als zanger.

In 1984, wanneer Chris Cornell 20 jaar was, stopte de band en samen met zijn kamergenoot en ex-bandlid van de Shemps, Yamamoto en Kim Thayil richtte hij Soundgarden op.

Het begin van Soundgarden

In de beginjaren van Soundgarden kreeg Cornell de rol van drummer toegewezen, slechts af en toe kreeg hij de kans te zingen. Aangezien Cornell zo'n uniek stemgeluid had, werd het hem door de overige bandleden gegund zich meer toe te leggen op de zang en voegde een nieuwe drummer zich bij de band. Omdat Cornell zijn taak als frontman heel serieus nam, volgde hij zanglessen en leerde hij zichzelf gitaar en basgitaar spelen.

Soundgarden had als groep een heel uniek geluid voor die tijd. Later zouden ze gezien worden als mede-grondleggers van de grunge, een mix tussen heavy metal en punk.

In 1988 kwam hun debuutalbum uit, genaamd Ultramega Ok bij het platenlabel Sub Pop (dat later ook Nirvana onder de vleugels nam). Hierdoor was Soundgarden de eerste grungegroep die een platencontract wist te versieren bij een platenmaatschappij van enige betekenis. Na hun debuut volgde het album Louder Than Love (1989). De Amerikaanse doorbraak kwam er uiteindelijk met Badmotorfinger. Dit album bevat klassiekers als Rusty Cage en Outshined.

Temple of the Dog

In 1990 overleed Andrew Wood, kamergenoot en goede vriend van Chris Cornell. Samen met de overige leden van Woods band (Mother Love Bone) en zanger Eddie Vedder, richtte hij Temple of the Dog op als eerbetoon aan zijn goede vriend. In 1991 brachten ze hun eerste en enige album uit met dezelfde naam als de band. De leden van Temple of the Dog ging hierna samen verder met Eddie Vedder en vormden Pearl Jam.

Doorbraak

Na zijn uitstapje met Temple of the Dog nam Cornell met Soundgarden hun vierde studioalbum op Superunknown. Deze langspeler bevat de tijdloze hit Black Hole Sun, alsook Spoonman Dit betekende de internationale doorbraak van Cornell en co.

Soundgarden zette na hun vijfde album Down on the Upside (1996) een punt achter de samenwerking wegens muzikale strubbelingen.

Chris Cornell gaat solo

Na het uiteengaan van Soundgarden, besloot Cornell het in 1998 als soloartiest te proberen. Zijn eerste wapenfeit in z'n eentje, het album Euphoria Morning (dat onder andere het nummer Wave Goodbye bevatte, een eerbetoon aan zijn overleden vriend Jeff Buckley), werd enthousiast onthaald door critici en werd genomineerd voor een Grammy. Helaas lieten de verkoopcijfers het afweten. Tijdens het touren als soloartiest, meed Cornell zijn eerdere hits van Soundgarden en Temple of the Dog niet.

Audioslave

Samen met de leden van Rage Against the Machine, richtte Cornell in 2000 de groep Audioslave op. In 2002 brachten ze hun naar zichzelf genoemde debuutalbum uit. Het album werd niet op luid applaus onthaald, maar verkocht wel meer dan goed. Ook hun tweede album Out of Exile verkocht als zoete broodjes en werd platinum. Op dit album schreef Cornell heel wat privéproblemen van zich af: de scheiding van zijn eerste vrouw, de dood van goede vriend Layne Staley en zijn verslavingsproblematiek.

In 2006 kwam het laatste album uit van Audioslave: Revelations. De groep stopte ermee in 2007. Net zoals bij Soundgarden lagen muzikale onenigheden aan de basis van de split. Hierna besloot Cornell de draad als soloartiest weer op te nemen.

Herlancering solocarrière

Na het uiteengaan van Audioslave, ging Cornell in 2007 wederom alleen verder. Deze keer ging hij samenwerken met onder andere Aerosmith, Linkin Park en Timbaland. Ook schreef Cornell de soundtrack voor de James Bondfilm Casino Royale: You Know My Name.

Reünie van Soundgarden

In 2010 werd Soundgarden dan toch weer herenigd. Samen speelden ze nog op enkele grote festivals zoals Lollapalooza en traden ze op in grote zalen die telkens in een mum van tijd werden uitverkocht. Ook brachten ze een compilatiealbum uit Telephantasm en volgde in 2012 een laatste studioalbum van de groep, genaamd King Animal.

Overlijden

Op 17 mei 2017 trad Cornell op in Detroit met zijn band Soundgarden. Dit optreden zou uiteindelijk zijn laatste blijken te zijn. Eens in zijn hotelkamer toegekomen na de show, beroofde hij zichzelf van het leven door zich te verhangen. Chris Cornell kampte heel zijn leven met verslavingen en depressies. De zanger met de unieke stem werd 52.
© 2017 - 2024 Lore, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geluid van Seattle: Grunge!In 1991 schudde de muziekwereld op zijn grondvesten. Al sinds de jaren 80 broeide er iets ondergronds en met de doorbraa…
Verschillende soorten rockRock is een van de meest vertakte stijlen uit de muziekindustrie. Rock is ontstaan uit de blues en is vervolgens een eig…
Amerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainAmerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainDe Amerikaanse grungeband Nirvana heeft in zijn korte bestaan enorm veel invloed gehad op de muziekindustrie. Nirvana wa…
De Dorische toonladderDe Dorische mode is de tweede kerktoonladder. Eerst behandelden we al de Ionische toonladder, nu verleggen we onze blik…

Rapper Lil' KleineRapper Lilí Kleine is één van de populairste artiesten van Nederland. Na zijn controversiële hit Drank & Drugs is hij ni…
De vergeten leden van de 27 ClubZowat elke liefhebber van muziek heeft wel al eens gehoord van de 27 Club. De club is exclusief voor artiesten die de le…
Bronnen en referenties
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/christopher-john-boyle-1046.php (geraadpleegd op 19 oktober 2017)
  • https://www.biography.com/people/chris-cornell-278911(geraadpleegd op 19 oktober 2017)
  • http://www.wikiwand.com/nl/Chris_Cornell (geraadpleegd op 19 oktober 2017)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chris_Cornell (geraadpleegd op 19 oktober 2017)
Lore (3 artikelen)
Laatste update: 28-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.