Uitgebreide Discografie van de Rolling Stones

Uitgebreide Discografie van de Rolling Stones Hier heb je een overzicht van alle L.P.’s die ooit door de Rolling Stones zijn gemaakt. The Rolling Stones zijn de grootste en langst bestaande rockband op aarde. Hun muziek paste zich aan de tijdsgeest maar heeft altijd een eigen, herkenbare sound gehouden. Omdat de band al zo lang bestaat, is de discografie eveneens erg lang. The Rolling Stones zijn een legendarische band. het is uniek dat een band al zo lang bestaat en nog steeds onverminderd succesvol is. Mick jagger en Keith Richards zijn al ruim een halve eeuw lang een topact. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Hoes van Still LifeHoes van Still Life

Inhoud:


Een van de langste discografieën ter wereld

Een discografie is een overzicht van albums die zijn uitgebracht. In een uitgebreide discografie wordt bij elk album een korte toelichting gegeven. De beste songs worden eruit gelicht. De discografie van de Stones behoort tot de langste van alle bands die er ooit hebben bestaan. Er zijn geen singles, EP’s en bootlegs in het overzicht opgenomen.

The Rolling Stones No.1

1964. Hun eerste L.P. werd direct een grote hit. Er stonden rhythm and blues songs op van Amerikaanse bluesartiesten. Route 66, Little by little, Can I get a witness? zijn daar voorbeelden van. Mick Jagger zingt met een rauwe blues stem. De nummers op deze l.p. zijn vooral levendig en swingend.

The Rolling Stones No. 2

1965. Everybody Needs Somebody To Love is een song die iedereen kent van de Blues Brothers de Stones brachten dit nummer in 1965 op l.p. uit. Time is on my side werd een grote wereldhit. Verder zijn Under the Boardwalk en Suzie Q bekende liedjes die door meerdere artiesten op l.p. zijn uitgebracht De LP’s in Europa verschillen overigens van die in Amerika. In dit artikel wordt alleen de Europese versie aangehouden, omdat het anders een onoverzichtelijke opsomming wordt. In Europa werden de LP’s door Decca uitgegeven en in Amerika door het zusterlabel London. Vanaf de jaren 70 is dit verschil er niet meer.

The Rolling Stones Greatest Hits

1965. Deze l.p. is geen verzamel-LP zoals we die nu kennen; het is een verzamel l.p. van alle singles die een hit werden. It's All Over Now, Not Fade Away, I Wanna Be Your Man, Around and Around, Come On staan op deze l.p.

Out of Our Heads

1965 The Last Time, Satisfaction, The Under Assistant West Coast Promotion Man en The Spider and the Fly staan onder andere op deze l.p.

December's Children

1965 Ten tijde dat de l.p.’s van de Stones uitkwamen golden ze als een muzikale revolutie. Als we ze nu beluisteren klinken veel songs nog goed maar niet bijzonder shockerend; soms zelfs erg braaf. Get off my cloud is een nummer met een tekst die rebels is. Het gaat over iemand die overlast veroorzaakt en verontwaardigd is als een boete krijgt. Ook I’m free( to do what I want) zegt in dit verband genoeg. As tears goes by gaat erover dat je met rijkdom geen liefde kunt kopen.

Big Hits (High Tide and Green Grass)

1966 Dit is een verzamel l.p., maar er staan een paar songs op die alleen op single waren verschenen zoals 19th Nervous Breakdown.

Aftermath

1966 Een aantal van de liedjes op deze plaat gaat over marihuana wat een populaire drug werd in de jaren 60. Lady Jane bijvoorbeeld, High and dry, It’s not easy en I’m Waiting gaan ook over op en nutteloze manier je tijd verdrijven. Mother's Little Helper gaat over een huismoeder die het huishoudwerk niet kan doen zonder oppeppende middelen. het is een lichte parodie maar ook een verwijzing naaar het feit dat niet alleen de jeugd drugs gebruikt maar ook ouders. In de samenleving wordt vaak gesproken over drugsgebruik onder jongeren terwijl ouders met hun verantwoordelijke, opvoedende taak ook dikwijls de mist in gaan door het gebruik van bewustzijnsveranderende middelen. De titel ´Paint it black´ staat op de hoes geschreven, Dat zul je op de Europese versie niet zien want daar staat dit nummer er niet op. Op de Amerikaanse versie van deze L.P. staat dit lied wel.

Got LIVE if you Want it!

1966 Eerste live l.p. van the Rolling Stones. In deze tijd bestonden nog geen geluidsopnametechnieken voor rockconcerten. Als je deze L.P. hoort hoe je wel hoe ruig en swingend de muziek is. Het publiek hoor je steeds met de muziek mee gillen, ook al staan daar geen microfoons in de buurt. tegenwoordig zouden we een concert met zoveel gillende mensen niet accepteren.

Between the Buttons

1967 Curieuze L.P. van de Stones met weinig tijdloos goede muziek, behalve wellicht Backstreet Girl. De andere songs doen nog het meest aan de symfonische muziek van de Beatles denken. Between the Buttons is een L.P. vol humor, maar het ontbeert de Rock-spirit. Vooral de Engelse cultuur moet het ontgelden in de humoristische teksten. Echter, het schoppen tegen kleinburgerlijkheden werd niet als hoogste doel geacht.

Flowers

1967 Met Ruby Tuesday, Have You Seen your Mother, Baby, Standing in the Shadow? en Let's Spend the Night Together is dit een schitterende LP. Ruby Tuesday is een klassieker die zelfs in het nieuwe millennium nog wordt gespeeld. Er staan ook enkele hele zoetsappige liedjes op als Lady Jane, My Girl, Backstreet Girl. Het laatste liedje gaat over een relatie van een rijkaard met een heroïne-prostituee. I Don´t want you in my world, just to be mine, backstreet girl, zingt Mick Jagger sarcastisch. Sittin' on a Fence gaat over gaat over iemand die op een hek zit na te denken terwijl anderen hem voor gek verklaren.

Their Satanic Majesties' Request

1967 Mick Jagger zei ooit dat hij ‘Gomper ’ het slechtste Stones-nummer ooit vond. Het nummer komt van dit album. Deze LP is gedeeltelijk onder invloed van LSD en marihuana gemaakt. Er staan songs op met veel ritme-instrumenten en samenzang. Het is de enige uitstap naar hippiemuziek die de Stones maakten. De hoes valt vooral op door de hologram op de voorkant. De hoes behoort tot de mooiste LP-hoezen ooit gemaakt. Voor een origineel exemplaar van deze L.P. in gave staat hebben mensen tegenwoordig minstens 100 euro over. She's a Rainbow en 2000 Light Years from Home zijn klassiekers geworden. Voor het laatste nummer deden de heren inspiratie op toen men in de politiecel voor drugsbezit was opgesloten. Het is de laatste LP met Brian Jones, op Rock and Roll Circus na, die pas in 1996 uitkwam.

Beggar's Banquet

1968 Na de hippie uitstap gaan de Stones voort op de oude weg, op een nieuwe manier. Ze brengen enkel nog zelf geschreven songs uit. Brian Jones doet niet echt meer mee, zijn bescheiden bijdragen worden vrijwel helemaal uit het eindresultaat gemixed. Deze in feite eerste lp zonder Brian is een breekpunt in de muzikale carriere van The Rolling Stones. Rauwe rockblues gitaar van Keith Richards wordt ineens virtuoos begeleid. De band speelt strak en minder experimenteel. Eigenlijk is heel de L.P. goed. Maar Sympathy For the Devil, Jig-Saw Puzzle, Street Fightin' Man en Salt of the Earth zijn meesterwerken in de rockgeschiedenis. De hoes van de L.P. was oorspronkelijk een een foto van een W.C. die beklad was met allerlei spreuken. Dat mocht niet van de platenmaatschappij. Daarna is er een hoes van een uitnodiging voor bedelaars gebruikt. In gouden letter staat bedelaars banket geschreven. Iedere bedelaar wordt volgens Franse etiquette uitgenodigd, daar verwijzen de letters RVSP naar.

Through the Past, Darkly

1969. Verzamel L.P.
Al in de jaren 60 had men bedacht dat verzamel-L.P.´s goede commerciële mogelijkheden bieden. Op een verzamel L.P. staan liedjes die al eerder zijn uitgebracht. Meestal betreft het de meest succesvolle liedjes van een groep of artiest.

Let it Bleed

1969. Brian Jones is uit de band en snel daarna in een zwembad overleden. Mick Taylor doet zijn intrede. Mick Taylor is een gitarist terwijl Brian Jones meer een alleskunner was. De Stones hebben gekozen voor strakke rock muziek en stoppen met experimentele en exotische uitstapjes. Gimme Shelter, Love In Vain, Honky Tonk Women, Let It Bleed, Midnight Rambler, You Can't Always Get What You want staan op deze L.P. De titel is een verwijzing naar Let it Be van de Beatles. The Beatles hebben veel verschillende muziek gemaakt, ook rocksongs, maar al met al maakte The Beatles verdacht veel tranentrekkende smartlappen. Met Let It Bleed zette de Stones zich af van de reeds ingeburgerde Beatlesmuziek. Love in Vain is een schitterend, slepend bluesnummer.

Get Yer Ya-Ya's Out!

1970 Live L.P. De hoes is waarschijnlijk de mafste van alle Hoezen van Rolling Stones L.P.´s. Een uitgelaten Charlie Watts naast een ezel bepakt met trommels en gitaar. De hoes is een eerbetoon aan de drummer van de Stones. De altijd strakke drummer is de drijvende kracht achter de Stones. Hij kwam nooit negatief in het nieuws, bemoeide zich als enige niet met groupies en was altijd betrouwbaar met afspraken. De foto van deze hoes staat bovenaan dit artikel.

Sticky Fingers

1971 Eerste L..P. in eigen beheer door The Rolling Stones uitgebracht. Het logo met de uitstekende tong staat op de oorspronkelijke binnenhoes. Daarna is het een icoon geworden. Iedereen weet dat deze tong met de Rolling Stones bedoeld wordt. Brown Sugar, Wild Horses, Can't You Hear Me Knockin' zijn de eerste drie songs van dit album. Deze L.P. heeft weer een bijzondere hoes: namelijk een spijkerbroek met rits! Andy Warhol heeft de hoes ontworpen. You Gotta Move is een langzaam bluesnummer in Muddy Waters stijl. Dit nummer bewijst dat je geen goede tekst nodig hebt om mooi te zingen. Bitch, en vooral Sister Morphine zijn ook niet te versmaden rocksongs.

Hot Rocks 1964 - 1971, 1972 Verzamel L.P.

Exile On Main Street

1972 Dubbel L.P. Gek genoeg wordt het mooiste nummer op deze L.P. door Keith Richards gezongen. Het is ´Happy´. Hij zingt onder andere:’ I always took candy from strangers.’ Andere goede songs van deze dubbel L.P. zijn: Rocks Off, Tumbling Dice, Sweet Virginia, Torn & Frayed, Sweet Black Angel, All Down the Line, Shine a Light en Soul Survivor. De hoes bestaat uit een collage van oude foto’s van goochelaars, artiesten en lilliputters.

More Hot Rocks 1972. Vervolg op de verzamel L.P. Hot Rocks.

Goat's Head Soup

1973. Dit is een L.P. met een hoes van een geitekop in een pan soep die je aankijkt. De klassieker ´Angie ´ staat op deze L.P. De rest van de muziek lijkt in stijl niet op Angie. Er staan enkele zeer goede songs op zoals Dancing With Mr. D, 100 Years Ago, Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) en Star Star.

It's Only Rock 'n' Roll

1974. Laatste L.P. met Mick Taylor. Ain't Too Proud to Beg, It's Only Rock and Roll, Time Waits for No One, Luxury,
If You Really Want to Be My Friend en Fingerprint File zijn allemaal erg goede songs op deze plaat. In fingerprint file speelt Mick Taylor onnavolgbaar op zijn wahpedaal met distortion gitaar. Fingerprint File gaat over iemand die continue door de FBI in de gaten wordt gehouden. De gitaar geeft de paranoïde angstgevoelens goed weer.

Metamorphosis

1975. Interessante L.P. met opnamen die op de plank waren blijven liggen. Deze L.P. is uitgebracht door Decca, dus er staan alleen opnamen voor 1971 op. Sommige songs zijn met Jimmy Page opgenomen, de gitarist van Led Zeppelin. In 12967 dachten de stones erover om hem als gitarist aan te nemen in plaats van Mick Taylor. Something Just Stick In Your Mind, Heart Of Stone, (Walkin' thru the) Sleepy City, Jiving Sister Fanny en Memo From Turner zijn aardige liedjes.

Rolled Gold

1975 Verzamel L.P. uit de begintijd van de Stones.

Made In the Shade

1975 Verzamel-L.P.

Black and Blue

1976 Eerste L.P. met Ron Wood. Hot Stuff en Fool To Cry zijn de beste songs.

Love You Live

1977. Live Dubbel L.P. Deze L.P. geeft een goed beeld van de sfeer bij Rolling Stones concerten.

Some Girls

1978. Dit is een zeer goede L.P. Ondanks het succes van de punk beweging blijven de Stones zichzelf.
Miss You, Just My Imagination, Some Girls, Far Away Eyes, Respectable, Shattered. Beast of Burden is populair geworden nadat Bette Midler het zong, maar de Stones maakten het origineel. Before They Make Me Run is een liedje dat door Keith Richards gezongen wordt. Het gaat erover dat hij met zijn heroineverslaving wilt ophouden. I had my fun, I gonna walk before they make me run. Andere songs kijken kritisch aan tegen het feminisme. ´French girls they want Cartier. Italian girls want cars.´
Time Waits For No One , 1979. Verzamel L.P.

Emotional Rescue

1980 Misschien wel de laatste echt goed Stones L.P. Tussen het drumcomputer-geweld van de disco en simplistische hiphop bleven de Stones hun eigen geluid door ontwikkelen.
Dance en vooral Emotional Rescue is een geweldige song.

Sucking in the Seventies

1981. Verzamel L.P. Dit is de eerste CD die van de Rolling Stones is uitgegeven. De CD was eind jaren 70 door Philips in Eindhoven uitgevonden. Overigens zijn tegenwoordig nog steeds alle albums op L.P. te verkrijgen door het in de winkel te bestellen.

Tattoo You

1981 Start Me Up, is het beste liedje van deze L.P. Waiting On a Friend werd een kleine hit.

Still Life (American Concert 1981)

1982 Live L.P. Van deze L.P. werd de single going to a Gogo gemaakt. Dit is één van de weinige liedjes uit de muziekgeschiedenis dat niet op een studioalbum staat en als live-single is uitgebracht. Het nummer werd een redelijke grote hit. Op de hoes staat een tekening van het decor wat ze bij Live-optredens gebruikten. In Nederland traden ze op in de Kuip in Rotterdam en het decor stak ver boven het stadion uit.

Undercover, 1983 Met de wereldhit ‘Undercover of the Night”.

Dirty Work

1986 Harlem Shuffle werd een redelijk grote hit. Het was voor het eerst in 20 jaar dat er een hit met een cover werd gescoord. Omdat hierna de muzikale ontwikkeling vrijwel stil stond, zal ik het bij een summiere opsomming van hun laatste albums laten. Toch is het natuurlijk fantastisch dat de Stones nog steeds met plezier muziek maken zoals altijd. Bij de Live-concerten is dat nog steeds te zien. Op de hoes zie je een foto van de Stones in vrolijke jaren 80 kleuren.

 • Rewind ,1986. Verzamel L.P.
 • The London Years 1989. Verzamel 3CD box.
 • Steel Wheels ,1989.
 • Flashpoint 1991.
 • Jump Back 1993. verzamel L.P.
 • Voodoo Lounge 1994.
 • Stripped 1995.

Rock and Roll Circus

1996 Dit is een bijzondere L.P. Hij hoort bij de gelijknamige film. De film is opgenomen in 1968 maar nooit uitgebracht. Het was een unieke samenwerking tussen grootheden uit de Engelse rockmuziek. Jethro Tull, The Who, Taj Mahal, John Lennon, Yoko Ono, Eric Clapton, Marianne Faithfull en the Rolling Stones werkten er aan mee. Het was een tweedaags project georganiseerd door Mick Jagger. De film was nooit eerder uitgebracht omdat de Stones dachten dat The Who een beter optreden gaven dan zijzelf. Nu is dit unieke document gewoon op DVD te koop. De film toont ook aan dat van rivaliteit tussen Beatle John Lennon en The Stones weinig sprake is.

 • Bridges To Babylon 1997.
 • No Security 1998.
 • Forty Licks 2002.
 • A Bigger Bang 2005

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mick Jagger: BiografieMick Jagger: BiografieMick Jagger (Michael Philip Jagger), een Britse rocklegende geboren te Dartford op 26 juli 1943. Hij is onder andere roc…
Rolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger MuseumRolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger Museum‘The Rolling Stones - Unzipped’ is de titel van een tentoonstelling die terugkijkt op de meer dan 55 jaar waarin de geli…
Rolling Stones: historiek en ’No Filter’, Europatour 2017Rolling Stones: historiek en ’No Filter’, Europatour 2017Toen de Rolling Stones in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw in Londen begonnen op te treden, dachten ze dat…
Brian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones werd op 28 februari 1942 geboren als Lewis Brian Hopkin Jones in Cheltenham (Gloucestershire, UK). Hij werd…

Frank Zappa, PopfenomeenFrank Zappa neemt, als rijk getalenteerd "self-taught" muzikant in de hedendaagse popmuziek een aparte plaats in. Hij wa…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Bronnen en referenties
 • Alle L.P.´s gefotografeerd, beluisterd en er achtergrondinfo over gezocht. De meeste info komt van de hoezen.
 • Boek The Stones, Philip Norman
 • BoekThe Rolling Stones, The first twenty years
 • Boek The Rolling Stones van Ducray, Leblanc en Woerhle
Reactie

Marinus, 18-04-2015
LS,
ik vind op Youtube een verzamelalbum? Playing the Blues.
Kan echter niets van vinden in een discografie.
Weten jullie misschien of hiervan een cd bestaat?
Bvd
Marinus Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Marinus, ik heb de indruk dat iemand zelf een CD heeft gemaakt en deze op youtube heeft gezet. Er staan allerlei officieel uitgebrachte songs en niet officieel uitgebrachte songs tussen die 22. Spoonful ( Keith Richards & Eric Clapton )respectievelijk op albums en bootlegs te vinden zijn.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.