John Lennon, songwriter, artiest en vredesactivist

John Lennon, songwriter, artiest en vredesactivist John Lennon was als Beatle en ex-Beatle wereldberoemd. Hij was als Beatle geroemd om zijn creativiteit en muzikaliteit. Samen met Paul Mc Cartney schreef hij vele liedjes voor de Beatles. Na zijn vertrek en het uiteen vallen van de Beatles werd hij een belangrijk voortrekker van een maatschappelijke beweging voor de vrede. Vele hippies, activisten en pacifisten waren door John Lennon geïnspireerd. Hij was een soort tegenpool van de harde werkelijkheid van regeringen die politiek en oorlog voeren als een onlosmakelijke handelingen zien. Door veiligheidsdiensten van de VS werd Lennon met argwaan gevolgd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


John, de meest creatieve ex-Beatle

Lennon was samen met McCartney het meest succesvolle songwriterduo uit de hedendaagse popgeschiedenis. Ze schreven niet alleen nummers voor de Beatles maar zelfs voor hun grootste concurrenten The Rolling Stones, zoals het nummer "I wanna be your lover''. John Lennon, geboren op 9 oktober 1940 in Liverpool, was de meest creatieve ex-Beatle. George Harrison heeft wel wat solo-l.p.´s gemaakt maar die waren muzikaal gezien niet zo interessant. Paul Mc Cartney heeft één bijzonder solo-album ¨Ram¨ gemaakt, direct nadat de Beatles uiteen gingen maar daarna verwaterde zijn muziek tot weinig inspiratievolle popliedjes. Ringo Starr kon in de nasleep van het opbreken de Beatles nog 2 hitjes scoren maar daarna had hij alleen nog enkele gastoptredens. John Lennon is echter wereldberoemd gebleven en zijn albums waren grote successen. Er zit niet één flop bij, wat van de andere drie artiesten niet gezegd kan worden. Zijn liedje ´Imagine´ is een akoestisch icoon van de hippiebeweging geworden, net als de song ¨Give Peace a Chance´.. Het liedje ´Mother´ is ook een veelprezen lied. Dat begint met de mooie en droevige tekst ''Mother, you had me but I never had you''. Heel bekend nummers van lennons soloperiode zijn verder ''God'' en ''Instant Karma''.

John en Yoko / Bron: Jack Mitchell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)John en Yoko / Bron: Jack Mitchell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Yoko Ono

John Lennon was getrouwd met de Japanse kunstenares Yoko Ono. Hun huwelijksreis hebben ze onder andere in het Hilton hotel in Amsterdam doorgebracht. Ze bleven 7 dagen in bed en hebben de stad niet bekeken. Ze noemden het een ¨Bed-in for peace¨. Wereldwijd hebben de media deze actie van John en Yoko belachelijk gemaakt. Het Hilton maakt nog steeds goede sier met hun voormalige gasten en hebben de kamer omgedoopt tot: John and Yoko suite.

Some time in New York City

Op het album ¨Sometime in New York City¨ zingt Yoko Ono mee tijdens een live concert. Dat vonden veel mensen niet echt mooi maar Lennon vond het prachtig. Ze was een performer maar in de pop en rockmuziek zijn zulke kunstuitingen heel ongebruikelijk. Haar zingen lijkt het meest op een lang uithalend krijsend schreeuwen. Het klinkt een paar minuten heel bijzonder maar het kwam op elk nummer weer terug. Op deze L.P. speelt Eric Clapton gitaar. De band heeft getourd en er is een DVD van verschenen.

Publiciteitsfoto Imagine / Bron: Apple Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)Publiciteitsfoto Imagine / Bron: Apple Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Harddrugs en John Lennon

Het meest overtuigend gezongen liedje met een hardrock-achtige gitaarlick van de L.P. ¨Sometime in New York City¨ is ''Cold Turkey'', wat gaat over het afkicken van een heroïneverslaving. Lennon zegt over dit nummer dat hij sterk is beïnvloed door zijn vrouw Yoko Ono. Lennon zegt in een interview met Jann Wenner in december 1970 dat hij in ''Cold Turkey'' het dichtst bij Yoko Ono´s stijl komt. John en Yoko zijn samen verslaafd geweest aan de heroïne, naar eigen zeggen door de problemen met de Beatles. Ze wilden hun problemen wegroken. Lennon heeft nooit heroïne gespoten. John Lennon is zelf net als Eric Clapton zwaar verslaafd geweest aan de heroïne. Eind jaren 60 en begin jaren 70 van de vorige eeuw gebruikten relatief veel muzikanten heroïne. Ze hadden er geld genoeg voor en waren niet goed op de hoogte hoe verslavend heroïne is. Deze harddrug is namelijk net zo verslavend als nicotine. Mensen die hebben geprobeerd te stoppen met roken weten maar al te goed hoe moeilijk het is om ervan af te komen. Daarbij komt dat de heroïneverslaafde ook nog eens doodziek wordt als hij stopt met deze drug.

Ophef na Lennons dood

John Lennon is begonnen als Beatle en geëindigd als icoon van de actievoerders voor vrede op aarde. Over zijn dood op 8 december 1980 is veel geschreven; het is hoogstwaarschijnlijk dat hij vermoord is door de CIA omdat hij veel problemen had met de Amerikaanse autoriteiten, zijn moordenaar voor de CIA heeft gewerkt en John lennon vaak voor de media zaken uitte die tegen de belangen van de VS ingingen. Na zijn dood is uitgekomen dat de FBI bijna 300 pagina´s met informatie over John Lennon had verzameld. Hij werd beschouwd als een bedreiging voor de Amerikaanse maatschappij. Er werd graag naar hem geluisterd waardoor de militaire industrie zijn legitimatie zag wegvallen omdat iedereen aanvoelde dat Lennon gelijk had als hij zei dat het voeren van oorlog niet noodzakelijk is.

 • Discografie solo-albums John Lennon
 • John Lennon/Plastic Ono Band (1970)
 • Imagine (1971)
 • Some Time in New York City (with Yoko Ono) (1972)
 • Mind Games (1973)
 • Walls and Bridges (1974)
 • Rock 'n' Roll (1975)
 • Double Fantasy (with Yoko Ono) (1980)
 • Milk and Honey (with Yoko Ono) (1984)

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een slaapliedje voor Julian LennonRingo Starr was zeker niet de populairste Beatle, maar hij was wel de meest geliefde omdat hij altijd een prima relatie…
John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’Voor velen stond de muziek die de Beatles maakten aan het begin van hun carrière gelijk met ‘ketelmuziek’ of ‘barbaarse…
John Lennon lijdt aan slapeloosheid: ‘I’m So Tired’Elke groep heeft zijn stijl, elke zanger heeft zijn stijl, elke componist heeft zijn stijl. Dat was ook het geval bij Jo…
George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'Van de vier Beatles stond George Harrison als ‘de religieuze’ bekend. Toen de groep begin 1967 naar India op retraite tr…

Maria Mena en het album ViktoriaIn 2011 bracht de Noorse zangeres Maria Mena haar zesde album uit: Viktoria. Met dit album rekent Maria voorgoed af met…
Uriah Heep, magische rock uit begin jaren 70Uriah Heep, magische rock uit begin jaren 70De muziek van Uriah Heep wordt progressieve rock genoemd. Veel van hun nummers vallen onder de klassieke hardrock maar e…
Bronnen en referenties
 • http://room902.com/2011/05/04/john-and-yoko-suite-hilton-amsterdam/
 • Interview jann Wenner 8 december 1970
 • http://www.youtube.com/watch?v=GN_ykcjHhRc
 • Wikipedia
 • Foto's: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Jack Mitchell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Apple Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.