Jimi Hendrix, de beste gitarist aller tijden

Jimi Hendrix geldt nog steeds als de beste gitarist ter wereld. Miljoenen gitaristen hebben zich stuk gebeten om slechts één of twee geluiden te kunnen reproduceren waarvan Hendrix er achteloos miljoenen achter elkaar uit zijn mouw schudde. Hij deed nooit verwaand over zijn ongekende kwaliteiten maar vond dat iedereen met een beetje creativiteit kon bereiken wat hij kan. Hendrix was niet alleen een sublieme gitarist maar ook een icoon van zijn tijd. Een van zijn meest bekende optredens was de afsluiting op Woodstock. Door allerlei omstandigheden liep de organisatie uit de hand en speelde hij voor 30.000 mensen; de overige 300.000 mensen waren al naar huis. Op Woodstock liet hij zijn versie van het Amerikaanse volkslied horen, vol geluiden van overscherende vliegtuigen, vallende bommen en schreeuwende mensen. Dat was zijn protest tegen de Vietnam-oorlog die President Kennedy een aantal jaar daarvoor begonnen had. Het is de mooiste opname uit de film ¨Ẅoodstock¨. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Is zijn dood een complot?

Jimi Hendrix is in Seattle, VS geboren op 27 november 1942 en overleden op 18 september 1970. Hij is slechts 27 jaar geworden. Volgens het officiële verhaal is hij gestorven doordat hij in zijn kots is gestikt. Hij zou barbituraten als slaapmiddel en alcohol hebben gebruikt, wat een slechte combinatie is. Je wordt er misselijk van en zo moe dat je niet meer kunt overgeven. Zo kun je stikken. Volgens het officieuze verhaal echter was Hendrix een ervaren man op het gebied van drugscombinaties en zou hij zo verstandig zijn geweest nooit deze combinatie te gebruiken. Hij zou vermoord zijn.

Legerbaantje

Jimi Hendrix is in het leger geweest. Hij deed dit om een straf te ontlopen. Hij was tweemaal betrapt op het rijden in gestolen auto´s en werd de keuze voorgelegd om of twee jaar in de gevangenis te zitten of bij het leger te gaan. In het leger werd hij gepest, vooral omdat hij met zijn gitaar in bed sliep. Hij deed dit om te voorkomen dat zijn gitaar gestolen werd. In het leger ontmoette hij Billy Cox, de basgitarist. Hij speelde op de militaire basis in een bandje met hem dat ¨The Casuals΅ was genaamd. Hij heeft 27 parachutesprongen gedaan in zijn opleiding. Deze sprongen maakten diepe indruk op hem. Hij schreef later de inspiratie voor sommige van door hem geproduceerde gitaargeluiden toe aan het geluid van een parachutesprong. In het leger viel hij vaak in slaap als hij aan het werk moest zijn. Na een jaar werd Hendrix uit het leger ontslagen wegens ¨insuitability¨ wat wil zeggen dat hij ongeschikt werd bevonden. Daarnaast had hij bij zijn laatste parachutesprong een blessure opgelopen.

Optreden in Fenklup / Bron: VARA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Optreden in Fenklup / Bron: VARA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe hij werd ontdekt

Jimi Hendrix heeft na zijn korte legerbaan in veel bands gespeeld waarvan de band van Curtis Knight de meest bekende was. Curtis Knight had hem aangenomen als slaggitarist maar soms soleerde Hendrix net iets teveel, wat hem niet zinde. Zijn echte carrière als gitaarspeler begon in Londen. In New York ontmoette hij Linda Keith, de vriendin van Keith Richards die hem aan de manager van de Rolling Stones introduceerde, Andrew Loog Oldham. Oldham maakte een grote fout door Hendrix af te wijzen. Chas Chandler was in die tijd bassist van de legendarische groep The Animals. Chandler was echter op zoek naar een nieuwe uitdaging als producer en door Linda Keith werd hij aan Jimi Hendrix voorgesteld. Deze hoorde ''Hey Jo'' van Hendrix wat een traditional Amerikaans folkliedje is. De versie van Hendrix maakte veel indruk op Chandler. Hij zorgde dat de Jimi Hendrix Experience kon worden opgericht en hij nam drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding aan, twee Engelse muzikanten.

Carrière begon in Londen

Zo begon Hendrix aan een tournee in Groot Brittannië en Europa. In de VS was hij nog helemaal niet bekend. De VS waren in de jaren 60 niet zo vooruitstrevend als Engeland waar supergroepen zoals The Rolling Stones, The Beatles en Cream vandaan kwamen. ''Hey Joe'' werd de eerste single van de Jimi Hendrix Experience.

Hoes van zijn eerste L.P.Hoes van zijn eerste L.P.

Monterey pop

Pas nadat Paul mcCartney van de Beatles Jimi Hendrix als dé nieuwe ontdekking prees aan de organisators van het Monterey International Rock Festival trad Hendrix voor het eerst in de VS op. Zijn eerste nummer tijdens dit concert was ¨Killing Floor¨ een cover van Howlin´ Wolf, een superenergieke versie van dit bluesnummer. Zijn tweede liedje was ¨Foxy Lady¨, wat later tot één van de grootste Hendrixklassiekers zou uitgroeien. Een strakke riff van tweeklanken, gierende solo´s, hamerende riedels en een overtuigende charismatische stem maakte Hendrix gelijk geliefd bij het publiek. Tijdens het laatste liedje van dit concert, ¨Wild Thing¨ stak hij zijn gitaar in brand, een theatrale handeling die hem veel bekendheid opleverde. Hij zou in zijn leven nog veel gitaren verbranden. Het is een ultieme eind van een concert waarbij hij de gitaar eerst tot het uiterste tergt met het voorbrengen van ongehoorde geluiden om het geliefde instrument vervolgens langzaam te vermoorden. Hij zegt om zijn publiek voor te bereiden op zijn daad op Monterey letterlijk: I am going to sacrifice something I really love, please don´t get mad.¨, wat betekent, ¨Ik ga iets opofferen waarvan ik veel hou, niet boos worden alsjeblieft.¨

Onnavolgbaar gitaarspel

Gitaristen die Hendrix willen naspelen kunnen het notenschrift wel vergeten. Hoe hij speelde laat zich niet vastleggen in partituren. Er is een aparte notatie voor gitaarnoten die niet in het muziekschrift kunnen worden vertaald. Hendrix heeft vele technieken en geluiden geïntroduceerd. Zo is er het geluid waarbij de snaar eerst omhoog gebogen wordt maar nog niet wordt aangeslagen. Pas na het aanslaan wordt de snaar weer omlaag gebogen. Het aanslaan op zich van Hendrix was al vol met noviteiten. Zo ontwikkelde hij een techniek waarbij hij zowel met het plectrum aansloeg terwijl hij vlak daarna met zijn duim langs de aangeslagen snaar scheerde. Daarna wordt dit geluid via een Marshall buizenversterker die vol open staat geleid naar een tweede Marshall versterker wat resulteert in een gierende boventoon. Ook speelt hij hamertechnieken met één hand terwijl hij zijn tremolo heen en weer haalt. Hij slaat met zijn vingers, waarmee hij eigenlijk de noten moet indrukken, op zijn frets en beweegt tegelijkertijd ritmisch zijn tremolo op en neer waardoor per ¼e maat 32 verschillende tonen worden gegenereerd die allemaal tussen hele en halve tonen inliggen waardoor er een snel sireneachtig geluid ontstaat. Hendrix gebruikt vanaf zijn derde L.P. regelmatig het wahpedaal. Hiermee weet hij elk aanslag een extra dimensie te geven. Sommige licks speelt hij als hij het wahpedaal van beneden naar boven laat opkomen, andere licks speelt hij meerdere noten tijdens één pedaalslag van het wah-pedaal waardoor er steeds weer andere geluiden ontstaan. Dat soort geluiden zijn niet eenvoudig om weer te geven in de muzieknotatie. Een liedje waarin het wah-pedaal zeer creatief wordt gebruikt is ¨Voodoo Chile¨ van het album Electric Ladyland.

Hoes van zijn tweede L.P.Hoes van zijn tweede L.P.

Onnavolgbaar gitaarspel(2)

Hendrix maakt veelvuldig gebruik van zijn ringen om als slide over de snare heen te glijden. Hij drukt vaak met één vinger twee snaren op de frets in waardoor hij hele andere akkoorden kan spelen dan mensen die ´netjes´ een vinger per snaar gebruiken. Verder gebruikt hij zijn duim om barré-akkoorden mee te maken in plaats van zijn wijsvinger, zoals elke gitaarleraar je zal aan proberen te leren. Over het algemeen gebruikt hij tijdens zijn elektrische gitaarspel zelden akkoorden van 5 of 6 snaren tegelijk. Zelfs een akkoord op 4 snaren tegelijk is zeer zeldzaam; Hendrix gebruikt vooral twee- en drieklanken. De drieklank is een akkoord waarmee hij zijn lick een omlijsting geeft om de tweeklankmelodie te spelen, afgewisseld met niet na te vertellen geluiden die hij produceert in combinatie met zijn whammy-bar of tremolo-handle en de manier waarop hij zijn plectrum tégelijk met zijn vingers langs de snaren aanslaat terwijl hij met zijn andere hand de frets betimmert.

Hendrix kon geen noten lezen

Hendrix schaamde zich ervoor dat hij geen noten kon lezen. Hij had een absoluut gehoor wat inhoudt dat hij direct de juiste noot speelt als hij met anderen musiceert. Hij had dit geleerd door als kind met de radio mee te spelen. Hij hield als kind van Elvis Presley en had deze legende in levende lijve zien optreden toen Jimi tiener was. Hij leerde om direct mee te spelen op gehoor, op gevoel. Hij had geen tussenkomst van het notenschrift nodig wat zijn muzikaliteit alleen maar vergrootte. In combinatie met zijn charisma, zijn gevoel voor entertaining en zijn unieke gitaartalenten kon hij uitgroeien tot iemand die na zijn dood nog steeds alom geprezen wordt als ´s werelds beste gitarist.

Londen

Jimi Hendrix heeft een tijdje in Londen gewoond. Hij woonde er naast het huis waar de klassieke componist Händel heeft gewoond. Hij heeft om die reden enkele platen van Händel gekocht, waaronder ´Messiah´. Tegenwoordig is in dit pand een museum gevestigd, het Händel House museum¨ wat als administratiekantoor het voormalige huis van Jimi Hendrix heeft. Bijzonder is dat het huis van Hendrix is hersteld zodat de volledige inrichting precies is zoals Hendrix dat had gemaakt, inclusief een roden tapijt en houtsnippersbehang.

Jammen met Miles Davis

Na zijn dood zijn er vele L.P.´s uitgekomen van live concerten. Hij had een eigen studio en speelde er vrijwel dagelijks met vrienden. Van de banden die er zijn opgenomen zijn na zijn dood nog tientallen L.P.´s gemaakt. Miles Davis vertelt in zijn autobiografie dat een week voordat Hendrix stierf hij met Hendrix had gejamd in zijn studio. Het was de bedoeling van Miles om een L.P. samen met Hendrix te maken. Hendrix zou niets liever dan dat hebben gewild; hij zat vast aan platencontracten waardoor deze droomwens niet gelijk werkelijkheid kon worden gemaakt. Op een gegeven moment zouden ze de studio ingaan. Jimi Hendrix had in die tijd een eigen muziekstudio onder de naam Electric Ladyland. Op het laatst eiste Miles Davis een voorschot van 50.000 dollar. De reden hiervoor was dat Davis zeker wilde weten dat de opnamen niet op de plank bleven liggen, maar gewoon als L.P. werden uitgebracht. Het geld was er echter niet en de opnamen werden uitgesteld. Enkele dagen later vertrok Hendrix naar Londen en vond hij de dood in een hotelkamer.

Jimi Hendrix Discografie

Tijdens zijn korte leven heeft hij met de Jimi Hendrix Experience slechts 3 studio albums gemaakt en één live L.P.
  • Are You Experienced? 1967, studio album
  • Axis: Bold as Love 1968, studio album
  • Electric Ladyland 1968, studio album
  • Smash Hits, verzamelalbum, 1969
  • Band of Gypsys 1970, live album
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jimi Hendrix ontmoet Jules DeelderJimi Hendrix ontmoet Jules DeelderJimi Hendrix is tot op vandaag de dag de beste gitarist die ooit over de aardbodem heeft gezweefd. Hij verbaasde in de j…
Het Wah-pedaal, een vet geluidHet wah-pedaal is een voetpedaal waar geen gitarist meer zonder kan. Ook andere muziekinstrumenten kunnen erop aangeslot…
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Woodstock 1969, Music & Art festivalVoor zij die het meegemaakt hebben, was het iets dat zij zich altijd zullen blijven herinneren op het gebied van muziek.…
Volumia!: de biografieVolumia!: de biografieDe negenmansband Volumia! werd in 1992 opgericht door artiestenmananger H.P. Nieskens die als gitarist voor de grap een…
Bronnen en referenties
  • http://www.youtube.com/watch?v=O8JE0dZ8aiQ
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix_discography
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jimi_Plays_Monterey
  • Boek: Miles Davis, autobiografie
  • Afbeelding bron 1: VARA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Renee, 19-07-2014
Veel mensen dachten dat A Star Spangled Banner en protest was tegen de Amerikaanse regering. Hij heeft zelf gezegd bij de Dick Cavett show dat dat niet zo was. Hij vond het zelf heel mooi! "I thought it was beautiful". Reactie infoteur, 19-07-2014
Aan een kunstwerk zitten meerdere kanten. Soms hebben de interpretaties van het publiek grote maatschappelijke waarde.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.