Volumia!: de biografie

Volumia!: de biografie De negenmansband Volumia! werd in 1992 opgericht door artiestenmananger H.P. Nieskens die als gitarist voor de grap een bandje begon. De band ontstond bij studentenvereniging Volupia waaruit later de naam Volumia! voortkwam. Volumia! begon als coverband, maar groeide uit tot een nederpopband met eigen nummers totdat de band in 2002 uit elkaar ging. Gezicht van de band was zanger en pianist Xander de Buisonjé.

Xander de Buisonjé (mensenmens): zanger en pianist

Xander de Buisonjé werd geboren in Voorburg op 19 juli 1973 en groeide op in het Brabantse Son. Al op jonge leeftijd speelde hij piano, gitaar en drums. Hij heeft zelf nooit gedacht dat hij als zanger zover zou komen. Hij zong in eerste instantie enkel voor de lol.

Xander begon na het behalen van zijn HAVO diploma een studie aan de Hogere Hotel School in Maastricht. Tijdens een spontaan optreden achter de piano in een Maastrichtse kroeg werd hij uitgenodigd om auditie te doen voor Volumia! Op gestolen bowlingschoenen deed hij zijn auditie en daarbij maakte hij grote indruk op de bandleden, waardoor hij de volgende dag aan Volumia! werd toegevoegd en zijn eerste optreden met de band had. Samen met Axel werd hij het muzikale brein binnen de band en al snel was de rauwe stem van Xander karakteristiek voor de Volumia!-sound. Na Volumia! is Xander een solocarrière begonnen. Hij is momenteel succesvol als zanger, muziek- en tekstschrijver. Daarnaast is Xander regelmatig actief als presentator.

Tamara Hoekwater (op gevoel): zangeres

Tamara Hoekwater werd op 1 mei 1972 geboren in de Vroedvrouwschool te Heerlen. Ze heeft altijd al beroemd willen worden: schijnwerpers, aandacht, respect en erkenning was waar ze van droomde terwijl ze thuis voor de spiegel meezong met haar favoriete platen. Via de MEAO, waar ze tot twee keer toe van studierichting veranderde, kwam ze terecht op het Conservatorium in Maastricht.

Tamara’s zangtalent bleef niet onopgemerkt en zo werd ze gevraagd voor bandjes. In dit circuit ontmoette ze Birgit met wie ze samen de zang in Volumia! voor haar rekening ging nemen. Vanaf het moment dat Xander aan de band werd toegevoegd, werd hij leadzanger en kregen Tamara en Birgit allebei automatisch de rol van achtergrondzangeres. Tamara heeft dit weleens moeilijk gevonden, maar is toch trouw gebleven aan de vriendengroep die Volumia! ook was. Tamara is dan ook pas aan haar solocarrière begonnen op het moment dat Volumia! stopte. Na Volumia! zong ze in de Jack Million Big-Band, terwijl ze er ook de mananger van was. Voor de Limburgse televisiezender L1 presenteerde ze diverse programma’s. Daarnaast heeft ze meegewerkt aan diverse muzikale projecten: CD’s, reclametunes en een tribute van de Wild Romance, waar ook Robin aan meedeed. Ook heeft ze een tijdje door Amerika getourd, waar ze ondere andere op het bekende Glenn Miller festival Clarinda speelde en in New York optrad met Greg Walker van Santana. Momenteel woont Tamara in Amsterdam, waar ze aan haar jazz-carrière werkt.

Birgit Ingen-Housz (een wispelturige kledingkast): zangeres

Birgit Ingen-Housz werd geboren in het Utrechtse Oudewater op 10 december 1974 en woonde vanaf haar zesde in Bunde. Op zeer jonge leeftijd maakte zij al kennis met de muziek; ze wilde eingelijk harp spelen, maar door ruimtegebrek koos ze na de blokfuit voor de viool. Birgit had zes jaar lang elke dag na schooltijd vioolles, maar toch wilde ze niets liever dan zangeres worden. Daarnaast had ze ambities voor piloot, politieagente, privé-detective en tolk. Hierdoor is ze diverse opleidingen gestart om er vervolgens geen enkele helemaal af te ronden, maar dat zou ze ooit alsnog doen.

In een dorp ging je niet zo snel bij een band zingen, dat werd al snel als ruig bestempeld. Toch ging ze in op het aanbod van de bandleden van Marilyn Monroe die haar als zangeres vroegen. Met Marilyn Monroe had ze eigenlijk maar één optreden op het locale Bunkerpop, maar toch bleef ze de band uit loyaliteit nog lang trouw. Toen Tamara, die ze inmiddels al een tijdje kende, werd benaderd door Volumia!, twijfelde ze in eerste instantie of ze zou meegaan. Uiteindelijk werd ze toch zangeres bij Volumia!, waar ze lang op de achtergrond bleef. Toch heeft Birgit bij Volumia! vooral een onzettend leuke tijd gehad, waar ze veel mooie herinneringen aan over heeft gehouden. Na Volumia! had Birgit geen concrete toekomstplannen; het was voor haar zelfs geen must om in de muziek business te blijven hangen, al zou ze dat wel leuk vinden. Lekker freewheelen en haarzelf verder ontplooien staat bij Birgit voorop.

Axel Lindelauf (mieux vivant): toetsenist en pianist

Axel Lindelauf werd op 21 februari 1970 geboren in Heerlen en groeide daar ook op. Nadat hij als jongentje van vier nog putjesschepper wilde worden, begon hij op zevenjarige leeftijd liedjes van de radio op de piano te spelen. Op school blonk hij uit in sport en muziek. Toen Axel negen was, ging hij klassieke pianolessen volgen.

Via een aantal bandjes, waarin hij onder andere al met Robin en Eric samenspeelde, belande hij uiteindelijk in Volumia! Tegelijkertijd doorliep hij een aantal opleidingen zoals de MAVO en de middelbare detailhandelschool, om uiteindelijk aan het Conservatorium in Maastricht te studeren. Als kind schreef Axel al eens een liedje en dat komt tijdens zijn Volumia!-tijd goed van pas, wanneer hij van tijd tot tijd samen met Xander aan een nieuw nummer werkt. Ook was hij regelmatig in de studie actief als producer van jingles en leaderliedjes. Na Volumia! is Axel actief als toetsenist en songwriter. Hij werd lid van de band De Coronas en is eigenaar van recordingstudio Axellent Studio’s in Heerlen.

HP Nieskens (stevig aanpakken en niet zeuren): gitarist

Hans Paul Nieskens werd geboren in Heerlen op 26 oktober 1966. Nog voordat hij zijn studie Facilitymanagement aan de Hogeschool Zuyd heeft afgerond heeft hij via een oberbaantje bij Van der Valk al binnen een jaar een plek in het directieteam gekregen. HP, zoals Hans Paul wordt genoemd, weet van aanpakken en organiseren. Dat talent bracht hem bij diverse bedrijven hoog in de organisatie.

HP heeft naast zijn managementkwaliteiten en organisatietalent ook ruime ervaring met het spelen in bandjes. Samen met Axel speelde hij in een aantal coverbandjes. Uiteindelijk was het ook HP die Volumia! oprichtte, de coverband die hij, met de telefoon en de computer als belangrijkste wapens, liet doorgroeien tot een populaire nederpopband. Na Volumia! bleef HP zijn muzikale kwaliteiten en organisatietalent combineren als artiestenmanager voor onder andere Julian Thomas, the Crox met Axel Lindelauf, Richard Ritterbeeks en Robin Zalm, Mo’Jones, DownSouth, Stevie Ann en Rowwen Hèze. Momenteel is HP eigenaar van Nieskens Agency & Events. Daarnaast is hij op oproepbasis werkzaam als gastspreker, masterdocent en toezichthouder bij International Event Music & Entertainment Studies.

Richard Ritterbeeks (take the long way home): basgitarist

Richard Ritterbeeks werd op 28 augustus 1969 geboren en groeide op in Stein. Hij deed de LTS, terwijl hij ook HAVO had kunnen doen. Als vervolgopleiding deed hij Brood en Banket in Heerlen met daarnaast bijbaantjes in de koude keuken, voornamelijk patisserie. Zijn energie verdween in diverse sporten: voetbal, zwemmen en later heel fanatiek de triathlon. Vanwege medische redenen was een carrière in de topsport niet voor Richard weggelegd, wat hij pas tijdens zijn militaire dienst accepteerde.

Na de militaire dienst wilde Richard eigenlijk naar de kunstacademie, maar doordat hij hiervoor geen lef genoeg bezat is dat er niet van gekomen. Wel begon hij studies als Voeding en Diëthiek en Voeding en Marketing, maar echt leuk vond hij dat niet. Tijdens zijn pubertijd was hij begonnen met gitaarspelen en dat zette hem er tijdens zijn studietijd toe aan om in bandjes te gaan spelen, op de basgitaar, bassen dus. Dat bassen vond hij wel leuk, vooral toen hij eenmaal in Volumia! zat. Naast fulltime muzikant is Richard ook werkzaam geweest in de pyschiatrie, als trajectbegeleider en rehabilatie-expert. Ondertussen bleef zowel de sport als de muziek centraal staan. Omdat voor Richard muziek te mooi is om er niet meer van te kunnen genieten, is hij na Volumia! dan ook muziek blijven maken; hij heeft in diverse bands gespeeld waaronder The Crox, Treble en Jodymoon. Momenteel zit Richard bij Het Goede Doel.

Harold Mingels (de Einstein van Mars): saxofonist

Harold Mingels werd op 10 december 1968 geboren in Bunde, waar zijn vader een bakkerij had. Harold wilde vroeger van alles worden en het liefst nog allemaal tegelijk ook. Zijn eerste ambitie was profvoetballer worden, het liefst bij MVV. Uiteindelijk ging hij na het atheneum econonie studeren in Maastricht. Ondertussen was muziek heel belangrijk in het leven van Harold; dit begon nadat hij een concert bijwoonde van Fats Domino bij wie hij zelfs op schoot had gezeten. Harold speelde blokfluit en nam de al betaalde pianolessen van zijn zus over voordat hij saxofoon leerde spelen. Met zijn saxofoon speelde hij in de harmonie en in bandjes op school.

Tijdens zijn studententijd speelde Harold in diverse bands, totdat hij uiteindelijk in Volumia! kwam. Hij heeft zijn werkzaamheden bij Volumia! altijd gecombineerd met een fulltime baan, eerst bij een desingnbureautje in Maastricht en later bij een reclamebureau in Den Haag. Tijdens de succesjaren van Volumia! bakte en verkocht zijn vader een heuse Volumia!-vlaai, uiteraard met negen vruchten. Na Volumia! is Harold verder gegaan in zowel de reclame als de muziek. Hij heeft onder andere nog bij Henk Westbroek en Rowwen Hèze gespeeld. Momenteel is hij manager en muzikant bij de Coronas. Harold is verantwoordelijk voor saxofoon, percussie, mondharmonica, bas en zang. De Coronas spelen in theaters, op besloten feesten, maar ook bij grote evenementen zoals de Olympische Spelen van 2012 in London.

Eric van Oppen (de puntjes op de i): trompetist

Eric van Oppen werd geboren op 27 mei 1968 en woonde jarenlang in Hoensbroek. Op achtjarige leeftijd wilde Eric gaan drummen; zijn vader raadde dit af en zo werd het de cornet, een kleine trompet. Eric kwam bij de harmonie en later bij de fanfare. Een aantal keren ging hij bijna overstag om in een popbandje te gaan spelen, maar hij bleef bij de fanfare die hij combineerde met het spelen in de Big-Band. Zijn schoolperiode doorliep Eric minder stabiel: hij deed zes jaar over de MAVO. Daarna wilde hij naar het Conservatorium of de CIOS; het eerste viel af, omdat hij geen HAVO-diploma op zak had en het tweede viel af, doordat hij niet hoger dan een acht voor turnen had gehaald. Het werd dan maar MTS-elektronica. Na de MTS ging hij in militiaire dienst, waar hij in het muzikantencorps terecht kwam.

Als puber is Eric toch onopgemerkt in popbandjes terechtgekomen, waaronder Steamheat waar Robin de drummer was. Deze band had veel weg van Volumia! Na Steamheat speelde Eric nog een jaar of vijf in een salsaband, wederom samen met Robin. Uiteindelijk maakten ze ook samen deel uit van Volumia! Tijdens zijn Volumia!-periode was Eric artistiek leider van allerlei cross-over concerten in samenwerking met diverse orkesten, wat hij na Volumia! na een tijdje weer oppakte bij Rowwen Hèze. Daarvoor nam hij de creatieve invulling en organisatie op zich van diverse workshops voor blaasmuziek en slagwerk voor bassischoolleerlingen. Momenteel is Eric eigenaar van Van Oppen Audioproducties, waar onder andere het bandleiderschap van Big Band Time Out onder valt.

Robin Zalm (muzikant): drummer

Robin Zalm werd geboren op 16 december 1969 in Heerlen, waar hij ook opgroeide. Robin drumt al vanaf zijn vijfde jaar en vanaf zijn tiende begon het pas echt met een drumstelletje van zijn oom waarop hij meedrumde op platen van Blondie en The Police. Drummen bleef Robin’s passie; hij wilde graag naar het Conservatorium, maar een MAVO diploma met een pretpakket was daarvoor niet genoeg. Robin ging eerst naar het MDGO en werd uiteindelijk op basis van zijn talent alsnog toegelaten tot het Conservatorium.

Ondertussen heeft Robin in ontzettend veel bands gespeeld, 120 om precies te zijn. Hij kon ook veel bands combineren en speelde zo van alles: van salsa tot jazz, van funk tot rock, als hij maar kon spelen. In een paar bands speelde hij samen met Eric, totdat hij zijn oude klasgenootje Axel tegen het lijf liep. Door Axel werd hij bekend met Volumia! en tijdens de eerste ontmoeting was hij meteen verkocht, waardoor hij zijn percussieset haalde en spontaan begon mee te spelen. Zo was hij, in combinatie met de vriendschap die hij had met Axel en HP uiteindelijk ook bandlid van Volumia! geworden, waar hij later ook weer samenspeelde met Eric. Na Volumia! is Robin Drumschool Parkstad / Djembe Workshops begonnen, wat hem momenteel nog steeds bezighoudt. Daarnaast drumt hij in de coverband Networkband, terwijl hij daarvoor ook drummer bij Henk Westbroek was.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volumia!: van studentenband naar top 40 bandVolumia!: van studentenband naar top 40 bandIn 1997 hoorde een enkeling al “Het is over” op de radio, maar in het voorjaar van 1998 komen ze voor heel Nederland op…
Hits jaren 90: 1998De film Titanic was een groot succes, net zoals de daarbij horende soundtrack van Celine Dion. En dat was niet de enige…
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…
Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders (BN'ers)? Stel; je wilt Frans Bauer op je bruiloft laten zingen. Of je wilt een privé-op…

Jimi Hendrix, de beste gitarist aller tijdenJimi Hendrix geldt nog steeds als de beste gitarist ter wereld. Miljoenen gitaristen hebben zich stuk gebeten om slechts…
Herbie Hancock en zijn L.P. HeadhuntersHerbie Hancock en zijn L.P. HeadhuntersEr spelen alleen van oorsprong jazzmuzikanten op maar het album is een belangrijk icoon geworden in zowel de funk welke…
Bronnen en referenties
  • www.volumia.com
  • Nl.wikipedia.org
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.