Volumia!: van studentenband naar top 40 band

Volumia!: van studentenband naar top 40 band In 1997 hoorde een enkeling al “Het is over” op de radio, maar in het voorjaar van 1998 komen ze voor heel Nederland op vanuit het niets: Volumia! met de nummer 4 hit “Afscheid”. Er volgen optredens door het hele land, op radio en tv en zanger Xander de Buisonjé wordt het gezicht van de band. Toch bestond Volumia! al veel langer, in de vorm van dé studentenband uit Maastricht en werd één van hun acts destijds zelfs een belangrijk punt tijdens een aantal gemeenteraadsvergaderingen in het Zuid-Limburgse Valkenburg…

10 jaar Volumia!

De Zuid-Limburgse band Volumia! heeft, in een wisselende samenstelling, tien jaar bestaan. De oprichting was in 1992 en in 2002 besloten de bandleden afzonderlijk van elkaar verder te gaan.

1991:

Er wordt gezocht naar een band die eenmalig wil optreden op een feest van het HBO te Heerlen. De band wordt opgericht door gitarist H.P. Nieskens. Andere bandleden zijn onder andere toetsenist Axel Lindelauf en gitarist Richard Ritterbeeks. Het optreden is een groot succes.

1992:

De toenmalige bandleden hebben zeer goede herinneringen aan het optreden in Heerlen en besluiten om door te gaan. De touragenda van de Zuid-Limburgse studentenband staat al snel vol met optredens die vooral hilarisch genoemd kunnen worden.

1993:

De meeste bandleden van de eerste bezetting besluiten te stoppen, omdat ze hun studie, werk en/of relatie belangrijker vinden. H.P. wil doorgaan en gaat op zoek naar nieuwe bandleden en vindt deze in de bezetting die samen verder gaat tot het einde van Volumia!: Xander (zang + piano), Tamara (zang), Birgit (zang), Axel (piano + keyboards), H.P. (gitaren), Richard (basgitaar), Harold (saxofoon), Eric (trompet) en Robin (drums).
.

1994:

De nieuwe, defintieve bezetting is zo mogelijk nog succesvoller. Volumia!, dan nog hoofdzakelijke een coverband, doet dit jaar zo’n 120 concerten met een gemiddelde duur van twee uur. De band trekt overal volle zalen en het aantal fans is groeiende.

1995:

Doordat de bandleden tijdelijk afstand doen van hun salaris, kan Volumia! de live CD “Mooi, Mooi, Mooi” opnemen. Deze eerste CD is een onverwachts succes en zonder platenmaatschappij worden er meer dan 5.000 exemplaren van verkocht. Wanneer platenmaatschappij Koch de CD landelijk distribueert worden er nog eens 2.500 exemplaren verkocht en verschijnen de eerste singles van Volumia!: “Swing Low” en “Corpsballen”.

1996:

Inmiddels krijgt Volumia! een steeds meer professioneler karakter en zijn alle bandleden er fulltime mee bezig. Er wordt door iedereen enorm hard gewerkt, veel opzij gezet en ook veel geld geïnvesteerd. Dit is het moment dat de bandleden beseffen dat er met Volumia! een toekomst opgebouwd kan worden.

1997:

In een Belgische studio neemt Volumia! een demo op met enkel eigen werk. De door Xander en Axel geschreven single “Het is over” belandt in de hitlijsten en staat wekenlang op nummer 1 in de playlist van Radio 3, Radio 2 en diverse andere toonaangevende radiostations. Dit succes resulteert in een platencontract bij Major Platenmaatschappij BMG.

1998:

Volumia! gaat de studio in om een compleet album op te nemen. Enkele nummers worden door Axel geschreven, maar Xander neemt de meeste nummers voor zijn rekening, waaronder “Afscheid” en “Hou me vast”. De volgende single van het debuutalbum “Volumia” wordt met een nummer 4 notering in de Top 100 een megahit. “Afscheid” houdt het 30 weken vol in de hitlijsten, terwijl er in Nederland bijna 50.000 singles van worden verkocht. De opvolger “Hou me vast” wordt met een tweede plaats in de Top 100 een nog veel grotere hit. Deze single die waarschijnlijk wekenlang door Boyzone met “You say nothing at all” van de eerste plaats is gehouden, wordt in Nederland ruim 70.000 maal verkocht, met een gouden plaat beloond en de titelsong van de film “Het veertiende kippetje” met onder andere Antonie Kamerling in de hoofdrol. Het album “Volumia!” behaalt uiteindelijk de eerste plaats in de Album Top 100, is met 50.000 verkochte exemplaren goed voor een gouden plaat en zowel “Hou me vast” als “Afscheid” groeien uit tot echte radioklassiekers. Er wordt een tv-special opgenomen en inmiddels is Volumia! ook in het buitenland bekend. In Vlaams België wordt in elke hitlijst de tweede plaats behaald, alleen Britney Spears doet het daar beter. Uiteindelijk wint Volumia! in eigen land tal van prijzen en is het na Marco Borsato en Total Touch de meest gedraaide Nederlandse band. Van de internationale artiesten, staat Volumia! op de achtste plaats.

1999:

Voor Volumia! is 1999 het jaar van de onderscheidingen. Zo worden onder andere de Edison in de categorie Nieuw Nationaal, de Rembrandt voor de beste filmmuziek en drie TMF awards binnengehaald. Dan worden ze gevraagd voor de Marlboro Flashback tour en Volumia! gaat weer even terug naar de kleine podia in gezellige kroegjes en vertolkt hits van Joe Cocker, een idool van de meeste bandleden. Aan het begin van deze tour is het debuutalbum “Volumia” 200.000 verkocht en een platina plaat waard. Dit is een record, want nog niet eerder werden er zoveel exemplaren verkocht van een debuutalbum van een Nederlandse band. De populariteit van Volumia! resulteert ook in aanvragen voor allerlei reclamecampagnes; vooral Xander wordt hiervoor steeds meer gevraagd. Ook eist het succes dit jaar voor het eerst haar tol. Volumia! is even uit de roulatie doordat meedere bandleden ziek en overspannen zijn. De artsen schrijven alle bandleden absolute rust voor, waardoor er een aantal maanden niet wordt opgetreden. Uiteindelijk is iedereen, mede door de inzet van deskundige hulp, weer de oude en komt Volumia! terug met een concert in een uitverkocht Ahoy. In 1999 verschijnt ook het nieuwe album “Wakker” met ballads en up-tempo nummers die bijna allemaal, af en toe samen met Axel, door Xander zijn geschreven. Op de dag dat “Wakker” verschijnt is het met 50.000 verkochte exemplaren meteen al goud. Tegelijkertijd verschijnt de door Leo Verdonschot geschreven biografie “De weg naar succes”. Ook wordt er een tweede tv-special opgenomen die bij RTL-4 op prime time wordt uitgezonden op een speciale Volumia! dag waarop Volumia! in maar liefst vijf verschillende programma’s te zien is, ook een record!

2000:

In 2000 tourt Volumia! door het hele land en wordt voor alle grote festivals uitgenodigd. Volumia! staat in uitverkochte theaters en ook in de grootste voetbalstadions. Hitkrant verkiest Volumia! tot beste popgroep, “Wakker” tot beste album en Xander tot beste zanger. Daarnaast wordt er nogmaals gewonnen tijdens de TMF awards, één keer deze keer, een award voor beste popgroep en tijdens EK 2000 treedt Volumia! op in elk EK-praatprogramma. Hoogtepunten zijn verder nog een mini tv-special van “Het zomerstaatslot op locatie” dat wordt opgenomen op Aruba en de single “Er is altijd een weg” die speciaal voor Foster Parents Plan wordt herschreven.

2001:

Ook dit jaar tourt Volumia! weer volop en staat het wederom op alle grote festivals in Nederland en Vlaanderen. Maar 2001 staat verder vooral in het teken van het nieuwe en derde album “Puur”, waarvan de eerste single “Eeuwig zou te kort zijn” meteen al hoog in de diverse hitlijsten binnenkomt. Net zoals voorganger “Wakker” haalt “Puur” op de dag van de release goud met 50.000 verkochte exemplaren. Door de hoge notering en mediaaandacht van “Puur” belanden “Volumia” en “Wakker” opnieuw in de Megatop 100. Acts die eerder drie albums binnen deze lijst wisten te handhaven waren Michael Jackson, U2 en Marco Borsato.

2002:

Als het album “Puur” enkele maanden in de winkels ligt, start er een grote theatertour met 20 shows in Vlaanderen. Hierna worden er 60 Nederlandse theaters aangedaan en is Pieter Vermeulen inmiddels als gastgitarist aan Volumia! toegevoegd. De meeste zalen zijn binnen een week uitverkocht. Tere ere van het 10-jarig bestaan wordt er op 5 april 2002 een groot concert in Ahoy georganiseerd; het concert verkoopt uit en 11.000 fans zijn erbij. Het wordt een bijzondere avond met gastoptredens van Toots Thielemans en Paul Carrack. Hilarisch is dat Volumia! haar eigen voorprogramma verzorgt met covers uit de beginjaren. De tv-zender Veronica zendt het concert uit op televisie. Net voordat het concert plaatsvindt is in een persconferentie bekend gemaakt dat Volumia! uit elkaar gaat, een beslissing die in het jaar ervoor intern is genomen. De solocontracten, die Xander ondertekend heeft bij platenmaatschappij BMG, geven weinig ruimte voor het bestaansrecht van Volumia! Dit nieuws slaat in als een bom en haalt de voorpagina’s van alle kranten. Op 18 april 2002 wordt dan een afscheidsconcert gegeven in de Amsterdamse Heineken Musical Hall. Om het afscheid van Volumia! te verwerken gaat de band met crew en aanhang naar Curaçao, waar op 1 mei 2002 dan voor een select publiek nog een allerlaatste concert op het strand wordt gegeven. Voor het 10-jarig bestaan is ook het dubbelalbum “Het beste van Volumia! & Volumia! live” uitgekomen. Dit album bevat alle hits en twee unieke, nog niet eerder verschenen songs. Het live gedeelte bevat tracks die zijn opgenomen tijdens de theatertour. BMG brengt het concert van 5 april 2002 in Ahoy nog uit op DVD en op 31 december 2002 wordt Volumia! uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en is hiermee dan definitief opgeheven.

Volumia! heeft in haar bestaan in totaal 1.500 keer opgetreden en meer dan één miljoen CD’s en DVD’s verkocht.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1998De film Titanic was een groot succes, net zoals de daarbij horende soundtrack van Celine Dion. En dat was niet de enige…
Volumia!: de biografieVolumia!: de biografieDe negenmansband Volumia! werd in 1992 opgericht door artiestenmananger H.P. Nieskens die als gitarist voor de grap een…
Online gratis bladmuziek voor de pianoWie goed zoekt op het internet, vindt veel websites die gratis bladmuziek aanbieden voor de piano. Omdat er zo veel site…
Uitvinders: EdisonUitvinders: EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…

Imca Marina - zangeres van het levensliedImca Marina - zangeres van het levensliedImca Marina is een zangeres van het levenslied, met een sterke binding met Ameland. Ze komt er regelmatig, want haar zoo…
Bronnen en referenties
  • www.volumia.com
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.