Imca Marina - zangeres van het levenslied

Imca Marina - zangeres van het levenslied Imca Marina is een zangeres van het levenslied, met een sterke binding met Ameland. Ze komt er regelmatig, want haar zoon woont er met zijn familie. Imca Marina begon als peutertje met zingen en is sindsdien niet meer gestopt. ‘Viva España’ is een van haar grootste hits. De diva van het Nederlandstalig lied zette zich in om het plan van windmolens vlak voor de kust van Ameland in de prullenbak te doen belanden, bracht het lied 'Scheurtjes' uit om het land duidelijk te maken wat een ellende de gaswinning Groningen bezorgt en ging met Amelanders mee naar Leeuwarden om een cheque te overhandigen aan Serious Request. Imca Marina zet zich graag in voor het goede doel.
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Imca Marina de plezierliederen zangeres


Artiestennaam Imca Marina

Imca Marina is de artiestennaam van Hendrikje Imca Bijl, in 1941 geboren in het Groningse Zuidbroek.
Hendrikje Bijl vormde haar artiestennaam uit haar tweede voornaam (Imca) en de tweede voornaam van haar moeder (Marina). Imca werd in de Tweede Wereldoorlog geboren en was enigst kind. Vader was electrotechnicus en hij leerde haar over de natuur en bracht haar respect voor de schepping bij. Haar moeder zong en musiceerde en Imca trad in het begin van haar carrière wel met haar moeder op.

Peuter tussen de schuifdeuren

Kleine Hendrikje begon vroeg met zingen. Als peuter stond ze al op een stoel tussen de schuifdeuren in de huiskamer. Haar eerste optreden voor familie leverde haar de gage van een kwartje op, een vorstelijke beloning in die tijd.
In 2008 werd ze nogmaals vorstelijk beloond: ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Zingen om mensen vrolijk te maken

Imca Marina heeft in haar leven gedaan wat ze het liefste doet en dat is zingen. Het is haar lust en haar leven. Ze heeft overal op de wereld opgetreden en heeft enkele hits op haar naam staan. Haar optreden is echt geslaagd wanneer ze mensen er blij en vrolijk mee heeft gemaakt.

Band met Ameland

De zangeres heeft een sterke band met Ameland. Haar opa en vader bouwden daar mee aan de dijken en haar vader leerde er haar moeder kennen. Imca ontmoette er haar man Dirk Oud, met wie ze samen zoon Floris kreeg. Het huwelijk tussen Dirk en Imca hield geen stand, maar de twee bleven vrienden. In 2011 werd ze oma, Floris en zijn vrouw Agnes kregen een zoon en later kwam daar een tweede kleinkind bij.

Commandeurshuis

Imca Marina komt vaak op het eiland, ze bezit er een commandeurshuisje uit 1684. Ze zwerft graag over het eiland en zet dan in haar huisje haar gedachten op papier. Ze krijgt er veel inspiratie en schrijft er altijd. Er kwam onder meer een bundel met gedichten over Ameland uit haar pen.

Zangeres op feesten en festivals

Imca Marina treedt nog steeds op, in het land op feesten en festivals en ook op Ameland, het eiland dat een bijzonder plekje in haar hart heeft. Soms zingt ze in Hollum en tovert ze lachen op gezichten. Op het Rôggefeest in Nes, het jaarlijkse muziek- en straattheater festival, staat ze meermalen op het programma. Ze zet zich veelvuldig in voor goede doelen en voerde onder meer actie voor de provincie Groningen die te lijden had van aardbevingen en beschadigde woningen en gebouwen.

Viva España

Imca Marina heeft een lange carrière met vele nummers en enkele grote hits. In 1959 kreeg ze haar eerste platencontract. Haar nummers ‘Viva España’ en ‘Vino waar blijft de wijn’ staan wat dat betreft aan de top. De meeste hits dateren uit de jaren ’60 en ’70.

Motto van Imca Marina
"Leef vandaag, gisteren was een droom, en morgen een visioen, leef nu ... LEEF vandaag!"

Lezingen

Imca Marina heeft meer dan zangtalent. Ze schrijft boeken, maakt poëzie, schildert, geeft lezingen en rondleidingen, leidt jubilea en begeleid scheidingen. Ze is tevens BABs, buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand, en verbindt stellen in de echt.
Haar lezingen zijn anekdotisch, over haar belevenissen als zangeres en haar belevenissen op de Vicarie, haar herenboerderij in Midwolda. In 2001 startte ze daar een restaurant. Ze richtte er tevens een trouwkapel in waar ze als babs stellen in de echt mocht verbond. Het bedrijf werd in 2010 failliet verklaard. Aan die malaise ging een breuk met partner Stephen Porter, met wie ze 13 jaar samen was, en een kredietcrisis vooraf.
Imca Marina geeft lezingen op het gebied van:
 • Planten en bloemen;
 • Mythologische verhalen uit de plantenwereld;
 • Volksverhalen uit het Noorden;
 • Engelen verhalen;
 • Geschiedenissen uit het Oldambt.

Boeken

Ze geeft haar boeken in eigen beheer uit.
 • 'Gedachten hebben krachten' - 1985
 • 'De magic van planten'
 • 'Talent voor leven'.
 • ‘Mythe en mythologie uit de plantenwereld’
 • 'Gedichten van Ameland' - 2002

Hendrikje Imca Bijl

1941

Imca Marina wordt onder de naam Hendrikje Imca Bijl op 13 mei 1941 in Zuidbroek geboren.

1950 - 1960

Imca Marina zingt als soliste bij de Damster Wichters en treedt samen met haar moeder op, waarbij het duo Spaanstalige liederen ten gehore brengt. Imca Marina krijgt zangles van Bep Ogterop.

1959

Imca Marina wint diverse talentenjachten en wordt aangemoedigd door onder meer Bueno de Mesquita. Ze tekent haar eerste platencontract.

1960

De eerste single ‘Morgen’ wordt meteen een hit. Imca Marina krijgt een engagement aangeboden in de Amsterdamse nachtclub Blue Note en formeert met twee zangers Los Solteros, met wie ze Zuidamerikaans repertoire ten gehore brengt.

1963

Imca Marina scoort een nummer 1-hit met het nummer 'Soerabaja' en breidt haar werkterrein uit naar Duitsland, maar het is in eerste instantie in Nederland waar singles als ‘Lass Mein Herz Nicht Weinen’ en ‘Über Den Wolken Kommt Sonnenschein’ met goud worden bekroond.

1964

Release van de eerste elpee ‘Imca Marina.’ Met ‘Harlekino’ haalt ze ten tweeden male de top van de hitparade, al blijft het nummer net steken op nummer 2.

1972

Er worden enkele jaren geen platen gemaakt. In 1972 volgt een geweldige come back, die ook internationale gevolgen heeft. ‘Viva España’ en navolgende singles leveren hitnoteringen op in landen als België, West-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

1973

In 1973 verschijnt een album met ‘Bella Italia.’ Imca blijft een veel gevraagde verschijning ter opluistering van feestjes en partijtjes.

1975

‘Vino’ behaalt de vierde plaats in de top 40. Het is de voorlopig laatste commerciële piek in Imca's carrière.

1981

De CD ‘Hartenvrouw’ verschijnt, met door haarzelf geschreven en vertaalde teksten. Tot het grote succes van weleer komt het niet. Zelfs niet als Imca Marina het door Normaal geschreven ‘Het Wijf Van IJzer’ opneemt.

1982 - 1988

Door een botinfectie moet Imca Marina een tijdlang stoppen met zingen, waarbij ze zich concentreert op schilderen en schrijven. Met ‘Verloren Liederen’ doet ze in 1988 eindelijk weer eens van zich spreken.

1989

In 1989 tekent Imca Marina een contract met RCA, waar de single ‘Spanje, Mi Amor’ verschijnt, in 1992 nog gevolgd door een compleet album.

1999

Imca Marina gaat samenwerken met de feestband ‘De Sjonnies’. Samen maken ze de single ‘Kermis In De Stad.’

2000

Imca Marina wordt door de Nederlandse Gay Discjockeys Vereniging onderscheiden als de nieuwe koningin-moeder van de Nederlandse homo's. De single ‘Honey Kiss Me’ verschijnt.

2001

Imca Marina wordt herkozen tot 'koningin van de homo's'. De inhuldiging vindt op 6 juni plaats in The Mac te Groningen. Imca Marina is ook beschermvrouw van 't Swieneparredies in het Groningse Nieuw Scheemda waar een varkentje naar haar vernoemd is.

2002

Imca Marina verhuist naar een boerderij in het Groningse Midwolda. Onder de kap van de boerderij is een trouwkapel gebouwd waar Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand echtparen in de echt kan verbinden.

2003

Imca Marina doet een door het Noordhollands Dagblad georganiseerde tournee langs acht verzorgingshuizen in Noord-Holland. Naast het zingen van liedjes bestaat het programma uit gedichten van de zangeres en een nieuwsquiz.

2004

Imca Marina doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Op 13 december voltrekt Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand live op televisie het huwelijk tussen Bonnie St. Claire en haar vriend Anne-Jan.

2008

Imca wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau .

2009

In juli 2009 wordt bekend dat Marina en haar Engelse partner Stephen Porter na dertien jaar uit elkaar gaan.

2010

Imca Marina richt zich nu volledig op haar zangcarrière, het trouwen, het geven van lezingen en schrijven.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
2011
Imca brengt samen met Dario Kreuger een nieuwe single uit: ‘'N Heerlijke dag.’

2012

Imca Marina doet mee met het programma ‘Op Volle Toeren’ met Alie B. Ze treedt samen met rapper Brace op.

Dat jaar schittert ze in TV-shows en in Paradiso in Amsterdam tijdens “Het Ali B Concert zonder naam”.

2012

Op 4 augustus treedt Imca Marina op het Eerste Hollumer Zomerfestival in de Zwaan op.
Vlak voor haar optreden komt ze ongelukkig ten val, maar het weerhoudt haar er niet van haar optreden in De Zwaan te doen, op de welbekende enthousiaste wijze. Ze doet wat ze het allerliefste doet: ze maakt het publiek gelukkig.

2013

Op 21 december is de zangeres in Leeuwarden om met een karavaan van sporters en de burgemeester van Ameland op het Wilhelminaplein een dikke cheque aan te bieden aan de dj's van het Glazen Huis.

2013

Er komt een nieuwe single uit: Carrousel van Geluk en de zangeres werkt mee aan een project met Johan Vlemmix met de naam 'Geestjes' op de muziek van 'Beesjes' van Peter Koelewijn.

2014

Eind maart 2014 wordt de artieste opgenomen in een ziekenhuis in Antalya Turkije. Ze is daar voor opnames van een muziekprogramma voor de televisie als ze zich niet lekker voelt. In het ziekenhuis worden vernauwingen van de aderen geconstateerd en wordt ze geopereerd. Ze krijgt drie omleidingen. De operatie slaagt, ze staat na drie dagen alweer naast haar bed.

2018

De zangeres treedt op in Amsterdam in de Johan Cruijff ArenA als gastartiest van De Toppers.

Discografie

Imca Marina met de cheque, accordeonist Daniël Metz en rechts burgemeester Albert de Hoop van Ameland / Bron: Persbureau AmelandImca Marina met de cheque, accordeonist Daniël Metz en rechts burgemeester Albert de Hoop van Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 100
 • De beste - 1965
 • Imca's troeven - 1967
 • Imca Marina - 1970
 • Imca Marina - 1972
 • Bella Italia - 1973
 • Veertien successen -1974
 • Gouden successen (verzamel) -1979
 • Viva Marina (verzamel) -1980
 • Hartenvrouw - 1981
 • Verloren liederen - 1988
 • Het beste van Imca Marina - 1989
 • Imca Marina - 1992
 • Einfach das Beste (verzamel) - 1996
 • Kiss Me Honey Honey Kiss Me - 2000

Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
 • Soerabaja -1963
 • Lass mein Herz nicht weinen -1963
 • Über den Wolken ist Sonnenschein -1964
 • Harlekino / Eldorado -1964
 • Lass mein Herz nicht weinen -1964
 • Harlekino-1965
 • Santo Domingo -1965
 • Sacha / Prima ballerina -1969
 • Viva España -1972
 • Vakantie voorbij -1972
 • Dario & Imca Marina: 'n Heerlijke dag - 2011
 • Carrousel van Geluk - 2013

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechters verenigen zich en de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is een vereniging die belangen beh…
Hoogezand-SappemeerDe gemeente Hoogezand-Sappemeer ligt in de provincie Groningen, 15 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Hoogezand…
Windmolenpark boven AmelandWindmolenpark boven AmelandHet kabinet van de ministers Melanie Schultz van Haegen en Henk Kamp heeft plannen om op vijf plekken vlak voor de kust…
Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders (BN'ers)? Stel; je wilt Frans Bauer op je bruiloft laten zingen. Of je wilt een privé-op…

Herbie Hancock en zijn L.P. HeadhuntersHerbie Hancock en zijn L.P. HeadhuntersEr spelen alleen van oorsprong jazzmuzikanten op maar het album is een belangrijk icoon geworden in zowel de funk welke…
Volumia!: van studentenband naar top 40 bandVolumia!: van studentenband naar top 40 bandIn 1997 hoorde een enkeling al “Het is over” op de radio, maar in het voorjaar van 1998 komen ze voor heel Nederland op…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • www.midwolda.nl
 • Nationaal Pop Instituut
 • Persbureau Ameland
 • http://www.imcamarina.nl geraadpleegd op 29 januari 2017
 • https://www.imcamarina.nl/front-page/over-imca/ geraadpleegd op 16 maart 2019
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.