Jimi Hendrix ontmoet Jules Deelder

Jimi Hendrix ontmoet Jules Deelder Jimi Hendrix is tot op vandaag de dag de beste gitarist die ooit over de aardbodem heeft gezweefd. Hij verbaasde in de jaren 60 van de vorige eeuw iedereen met zijn expressieve gitaargeluiden die nadien nimmer overtroffen zijn. Het was iemand met wie iedereen wel vrienden wilde worden. Behalve Jules Deelder dan. Maar Jimi Hendrix wilde hem ontmoeten! Zo staat het tenminste beschreven in een boek waarvan velen het waarheidsgehalte betwijfelen, maar wat als het waar is één van de hoogtepunten van Jules Deelders leven was. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Foto camera hendrix: Jimi Hendrix treedt op in het Nederlandse televisieprogramma Hoepla in 1967. / Bron: A. Vente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Foto camera hendrix: Jimi Hendrix treedt op in het Nederlandse televisieprogramma Hoepla in 1967. / Bron: A. Vente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Drugsoverstijgende creativiteit

Jules Deelder is een dichter en notoire beroepsjunk die alles rookte, slikte en snoof wat los en vast zat en zelfs dat laatste was niet 100% zeker. Zijn bijnaam was ´Jules de Joint´ en geen enkele quiz zal als vraag stellen waarom Jules Deelder die bijnaam had. Zijn drugsgerelateerde ingevingen zette hij toch nog veelal op geslaagde wijze om in poëzie en enkele romans. Van Jimi Hendrix gaan eveneens verhalen in de omloop over excessief druggebruik maar dat was gewoon de jaren 60. Het is echter bijzonder als exponenten uit die tijd nog steeds furore maken met hun creativiteit, die kennelijk drugsoverstijgend was. Het mooiste verhaal dat Jules Deelder ooit heeft geschreven gaat over zijn ontmoeting in 1967 met Jimi Hendrix. Hendrix is tweemaal in Nederland geweest. De eerste keer was in opdracht van de VARA maar destijds hielden de TV-opnamen na twee nummers op omdat Hendrix alleen mocht playbacken. De toenmalige vriendin van Hendrix moest de tweede keer dat Hendrix in Nederland was erbij zijn, omdat ze hem moest presenteren, vandaar dat Deelder er ook was.

Wachten op het wonder

Het verhaal gaat dat iedereen in studio Vitus, ook bekend als studio Virus, nerveus de komst van Hendrix afwachtte aangezien hij de reputatie had opgebouwd om niet of te laat te komen. Deelder moest om onduidelijke redenen even naar de WC en toen hij terug kwam was het Amerikaanse gitaarwonder die met zijn tenen, tanden en met zijn pik van bovenmenselijke afmetingen de gitaar virtuoos kon beroeren gearriveerd. Er ging een opluchting door de organisatoren heen en alle aanwezigen vergaapten zich aan en verzamelden zich om Hendrix. Deelder ging er ongeïnteresseerd met zijn rug naar toe zitten en werd na een tijdje aan zijn jasje getrokken. Jimi Hendrix wilde hem even spreken. Hij stond verbaasd op en liep naar Hendrix die hem bij wijze van begroeting een joint gaf waar een langharige hippiemammoet ´u´ tegen zei. Hij nam een paar hijsen en zag sterren voor zijn ogen stralen. Hij vroeg waarom hij moest komen en Hendrix vroeg waar Deelder zijn jasje had gekocht. Deelder antwoordde: ´In Rotterdam´. Hendrix vroeg of dat net zoiets was als Amsterdam, want die stad vond hij maar niks. Vanaf toen was de vriendschap geboren. Deelder antwoordde dat Rotterdam een veel betere stad was.

The Jimi Hendrix Experience treedt op in het Nederlandse televisieprogramma Hoepla in 1967. / Bron: A. Vente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)The Jimi Hendrix Experience treedt op in het Nederlandse televisieprogramma Hoepla in 1967. / Bron: A. Vente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Optreden Hendrix

In Rotterdam, naast het huidige Erasmus ziekenhuis, heeft Jimi Hendrix die avond opgetreden. Het was zijn enige optreden in Nederland. Na het optreden waren de Motions aan de beurt maar die hebben in plaats van zelf op te treden dweilorkest De Dauwtrappers laten spelen. Dat was toen humor. De opnamen van dit concert lijken te zijn zoek geraakt. Het optreden vond plaats op de Hippy Happy beurs en volgens de kranten waren er 2500 mensen aanwezig. Jimi Hendrix werd na de gitaar onder meer liggend op de grond met zijn tong bespeeld te hebben in Hotel Centraal, naast het Centraal Station afgezet. Deelder kwam er ook en samen met Hendrix lagen ze een tijdje op de kleine hotelkamer te blowen maar vonden dat het plafond steeds lager kwam te hangen. Ze besloten naar Deelders huis te gaan. Een fan die in de hotellobby had gewacht glipte de taxi. Ze heette Wilhelmina.

Bij Deelder op bezoek

Aangekomen bij Deelders huis bleek het vol te zijn van mensen die de geruchten hadden gehoord dat Deelder en Hendrix er zouden komen. Deelder bonjourde iedereen het huis uit en ze begonnen verder van de avond te genieten. Ze hadden drank meegenomen en Hendrix en de andere leden van de Experience werden redelijk dronken en stoned. Hendrix vond het cool dat Deelder geen platen van hem had. Ze luisterden naar Charlie Parker, Hank Mobley en Art Pepper, uiteraard jazzartiesten. Hendrix zei:¨Yea, those cats were really groovin.´ Hendrix deelde mee dat hij zijn eigen muziek niet meer leuk vond. Hij wilde stoppen met rockmuziek maar de platenbonzen vonden dat als het slachten van de kip net de gouden eieren. Jazztrompettist Miles Davis schreef later in zijn autobiografie dat hij heeft gejamd met Hendrix en met hem een band wilde beginnen.

Stille nacht

Op een gegeven moment was het tijd om te gaan slapen en Jimi Hendrix deelde de nacht met Wilhelmina, die verder onbekend is gebleven. Wel zegt Rosalie Peters, de vriendin van Jules Deelder, dat ze opvallend genoeg geen geluid hoorden uit hun kamer. De volgende dag hebben ze Hendrix op de taxi gezet naar Hotel Centraal zodat ze op tijd weer Nederland konden verlaten. Toen ze terug kwamen bleek dat Hendrix een briefje op tafel had gelegd met de afscheidswoorden:´let your mind and fancy roll on´. Dit briefje kon Deelder tijdens de opnamen van een documentaire niet meer terug vinden waarna de documentairemakers Deelder als leugenaar hebben afgeschilderd. Toch is het briefje er nog. Hij kon het echt even niet vinden. In 2008 is Deelder geïnterviewd en heeft hij alsnog het vermaledijde briefje aan de camera getoond.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gitaartechniek: Het vasthouden van de plectrumEr zijn door de gitaargeschiedenis vele soorten manieren gevonden om een plectrum vast te houden. Dit artikel zal een ov…
Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden worden wel aangeduid met de naam de 27 Club. Helaas is de club van die…
Jimi Hendrix, de beste gitarist aller tijdenJimi Hendrix geldt nog steeds als de beste gitarist ter wereld. Miljoenen gitaristen hebben zich stuk gebeten om slechts…
Het Wah-pedaal, een vet geluidHet wah-pedaal is een voetpedaal waar geen gitarist meer zonder kan. Ook andere muziekinstrumenten kunnen erop aangeslot…

Werken als figurantWerken als figurantEr zijn veel mensen die figurant willen worden. De beste route om dan te bewandelen is om u aan te melden bij een wervin…
Leona Philippo, singer-songwriter uit The Voice of HollandLeona Philippo is een zangeres, songwriter en actrice van Jamaicaanse afkomst, die in korte tijd grote furore heeft gema…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Original photographer unknown, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.univibes.com/JimiPlaysRotterdam.html
  • Verhaal ´Het Gitaarwonder´ van Jules Deelder
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Deelder
  • Boek: The autobiography, Miles Davis
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Foto poster: hyves
  • Afbeelding bron 1: A. Vente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: A. Vente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.