Werken als figurant

Werken als figurant Er zijn veel mensen die figurant willen worden. De beste route om dan te bewandelen is om u aan te melden bij een wervingsbureau. Deze hebben hele databases met figuranten. U krijgt dan oproepen voor bijvoorbeeld films, series, soaps en reclames. Vervolgens kunt u zelf bepalen of u wel of niet wilt meewerken. Houd er rekening mee dat er niet altijd een vergoeding beschikbaar is voor de figurant. Ook kunnen de wachttijden op de set lang duren. Veel mensen hebben er in hun jeugd van gedroomd om beroemd te worden. Menigeen zat voor de televisie of in de bioscoop en droomde ervan filmster te worden. Uiteindelijk zijn veel mensen in een ander beroep beland en lijkt het beroep van acteur ver weg. In de praktijk is dat meestal ook zo. Van iemand die een belangrijke rol krijgt toebedeeld in een film wordt meestal gevraagd dat hij of zij een theateropleiding heeft gevolgd. Zonder dat is het heel moeilijk om binnen te komen. Een enkeling lukt het zonder opleiding, maar dit zijn de uitzonderingen waar niemand zich blind op moet staren. Wie dus alsnog een rol in een film wil spelen rest niets meer dan de rol van figurant.

Werken als figurant

Een figurant is iemand die een klein rolletje in een film heeft. Meestal heeft deze persoon in kwestie geen tekst en is slechts korte tijd in beeld. Vaak hebben figuranten een rol in de achtergrond, bijvoorbeeld als een wandelaar op straat. Ook kunnen zij een rol krijgen in bijvoorbeeld gevechten. In andere gevallen kan de figurant wel prominent in beeld zijn, maar dat er nog steeds weinig van hem of haar wordt gevraagd. Een goed voorbeeld daarvan is iemand die een lijk speelt in een politieserie. Figuranten zijn nodig voor allerlei verschillende soorten projecten. Het kan op een film of tv-serie gaan, maar ook bijvoorbeeld om een studentenproject of een reclame. Verder zoeken soaps als Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) ook regelmatig figuranten. Dit mogen niet te vaak dezelfde mensen zijn, anders valt dat op bij de kijker.

Figurant worden

De meeste regisseurs die figuranten nodig hebben stappen naar speciale figurantenbureau's toe. Deze hebben hele kaartenbakken met mensen die zij kunnen inschakelen. Doorgaans kunt u zich daar ook bij aanmelden. Er wordt dan een bepaald profiel van u aangemaakt en u wordt gevraagd wanneer er mensen met dat profiel worden gevraagd. Op dat moment heeft u zelf de mogelijkheid aan te geven of u wel of niet wilt meedoen. Een profiel kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: man, 29 jaar, stevig gebouwd, 182 cm, kaal, donkergetint. Ervaring is niet vereist. De meer ervaren figuranten worden soms aangeduid als edelfigurant. In dat geval kan het voorkomen dat zij ook een paar zinnen krijgen om uit te spreken. Bij de meeste figurantenbureaus hoeft u geen vergoeding te betalen om u in te schrijven. Ook kunt u er vanuit gaan dat zij zorgvuldig met uw gegevens omgaan en dat niet zomaar iedereen daar inzage in heeft.

Vergoeding voor een figurant

Bij filmopnamen wordt soms een onkostenvergoeding aangeboden. Dat is lang niet altijd het geval en hangt vooral af van het budget van de filmmakers. Deze vergoeding kan verschillen van ongeveer tussen de twintig en honderd euro. Het is waarschijnlijk niet genoeg om van te leven, dus het is lastig fulltime figurant te worden. Meestal moeten reiskosten ook uit dit bedrag betaald worden. Houd er ook rekening mee dat filmopnamen best lang kunnen duren, ook al bent u misschien maar kort in beeld. Wees dus zo verstandig om bijvoorbeeld een boek mee te nemen naar de set om de tijd te doden wanneer u een rol van figurant accepteert. Het kan ook voorkomen dat u in speciale kleding wordt gestoken of dat u bepaalde kleding moet dragen. Dat wordt u meestal meegedeeld door het bureau.
© 2013 - 2025 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je figurant in een film of serie?Hoe word je figurant in een film of serie?Het is natuurlijk een hele ervaring om eens achter de schermen te kunnen kijken bij films en series. Veel mensen willen…
Inschrijven bij een castingbureau, waar moet je op letten?Inschrijven bij een castingbureau, waar moet je op letten?Inschrijven voor een castingbureau, waar moet je zijn? Een castingbureau is een bureau dat zich specialiseert in het tot…
De soap Goede tijden, slechte tijdenDe soap Goede tijden, slechte tijdenDe eerste aflevering van Goede tijden, slechte tijden was op 1 oktober 1990 en hiermee is het de langstlopende Nederland…

Wie is The Stig? De bekende autopiloot van Top Gear!The Stig, de mysterieuze racewagenpiloot uit Top Gear. Wie is The Stig eigenlijk? Dat is een vraag die menig fans van To…
Jimi Hendrix ontmoet Jules DeelderJimi Hendrix ontmoet Jules DeelderJimi Hendrix is tot op vandaag de dag de beste gitarist die ooit over de aardbodem heeft gezweefd. Hij verbaasde in de j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bigandtall, Pixabay
  • http://inthepicture.tv/questions.php
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.