Wie is The Stig? De bekende autopiloot van Top Gear!

The Stig, de mysterieuze racewagenpiloot uit Top Gear. Wie is The Stig eigenlijk? Dat is een vraag die menig fans van Top Gear zich al lang afvragen. Feit is dat er geen éénduidig gezicht op The Stig te plakken valt. Er hebben namelijk al verschillende racepiloten de rol van deze held op zich genomen. Toch zijn er wel enkele namen bekend van personen die The Stig 'gespeeld' hebben. Een overzicht van wie het is en het ontstaan van The Stig.

Inhoud


Wat is The Stig?

The Stig is een figuur uit de Britse auto televisieshow Top Gear. De belangrijkste rol van The Stig is rondetijden neerzetten met wagens die getest worden tijdens de show. Het karakter wordt steeds voorgesteld als zijnde een onbekende man, zo beweren de presentatoren van Top Gear dat ze niet weten wie of zelfs wat er achter de kleren van The Stig zit. Om zijn gezicht en lichaam te bedekken draagt The Stig steeds een witte helm en overall in dezelfde kleur.

Was er ook een zwarte Stig?

Tijdens de eerste twee seizoenen (2002 en 2003) van Top Gear was The Stig niet wit, maar zwart. In januari 2003 werd de identiteit van de zwarte Stig echter uit de doeken gedaan in een krant. De krant beweerde namelijk dat de Britse autopiloot Perry McCarthy het gezicht achter The Stig was. Toen McCarthy later bevestigde werd tijdens de eerste aflevering van seizoen 3 afscheid van hem genomen waarna de witte Stig geïntroduceerd werd.

Wie is de witte Stig?

Tijdens seizoen 13 werd Formule 1 piloot Michael Schumacher al grappend voorgesteld als The Stig, niets is echter minder waar. Tijdens seizoen 15 geraakte in een rechtszaak bekend dat racepiloot Ben Collins de enige echte Stig was. Hierdoor moest Top Gear opnieuw op zoek naar een nieuwe bestuurder om als The Stig door het leven te gaan. In seizoen 16, dat van start ging in december 2010, stond presenteerde Top Gear de nieuwe Stig die Collins moest vervangen. De nieuwe Stig was eveneens wit maar de identiteit ervan bleef vooralsnog geheim.

Ontstaan van deze figuur

Het idee van The Stig komt van gastheer Jeremy Clarkson en producer Andy Wilman. Toen beide heren de originele Top Gear-serie een vervolg wilde geven, wilden ze het programma een totaal nieuwe input geven. Daarbij hoorde een studio met live publiek, een eigen circuit en de bekende Stig. Oorspronkelijk was het echter niet de bedoeling om de piloot anoniem te laten en nooit te laten praten. Doordat Clarkson en Wilman echter geen professionele piloot konden vinden die bekwaam genoeg was om te spreken voor een camera, besloten ze om hem gewoon te laten zwijgen.

Waar komt de naam vandaan?

De naam 'Stig' is afkomstig uit de tijd dat Wilman en Clarkson samen naar de private Repton School gingen. Daar werden de nieuwe leerlingen steeds 'stig' genoemd. Oorspronkelijk moest het personage 'The Gimp' heten, naar een pikante outfit voor seksuele rollenspelen. Doordat McCarthy, de eerste Stig, niet wilde om voor altijd herdacht te worden als 'The Gimp', besloten de programmamakers om uiteindelijk het woord uit hun jeugd te gebruiken.

Vreemde introducties

Alsof het mysterie omtrent de piloot nog niet groot genoeg is, introduceren de gastheren het personage steevast als een freak. Hier zijn enkele bekende introducties voor The Stig:
 • Hij is bang van bellen
 • Hij is verward door trappen
 • Zijn stem kan enkel gehoord worden door katten
 • Heeft hydraulische benen
 • Heeft twee paar knieën
 • Zijn gezicht staat op waardevolle postzegels in Zweden
 • Zijn linkertepel heeft de vorm van de Nürburgring
 • Wordt door de BBC betaald met pornofilms

Daarnaast praten de gastheren hem ook vaak de bizarste muziekstijlen aan. Zo zou hij volgens hen luisteren naar:
 • Morse code
 • Reclame jingles
 • De Bee Gees in het Duits
 • Toespraken van Margaret Tatcher
 • Zelfhulpcassettes
 • Vuvuzela's
© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto starten zonder sleutel: KessyVoor de Volkswagen Golf, Scirocco en Tiguan is er tegenwoordig een systeem waarbij de auto zonder sleutel kan worden ges…
Hoe moet ik achteruit inparkeren? Leer veilig parkeren!Leer achteruit inparkeren of zijdelings parkeren in geen tijd! Mensen die leren rijden hebben het vaak erg moeilijk om h…
Wat kost een auto?Wat kost een auto?Vooral jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald en liefst meteen een auto willen kopen, beseffen nog onvoldoende wa…

De tragische dood van Johnny AceDe tragische dood van Johnny AceOp zijn vijfentwingste was Johnny Ace een van de belangrijkste sterren van de zwarte muziek in de Verenigde Staten. Bego…
Werken als figurantWerken als figurantEr zijn veel mensen die figurant willen worden. De beste route om dan te bewandelen is om u aan te melden bij een wervin…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Stig
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.