Hoe word je figurant in een film of serie?

Hoe word je figurant in een film of serie? Het is natuurlijk een hele ervaring om eens achter de schermen te kunnen kijken bij films en series. Veel mensen willen dit graag eens meemaken en dromen om eens mee te werken aan bijvoorbeeld een film of serie. Zo lijkt het ze geweldig om een klein rolletje te hebben in een soap zoals GTST. Hoe word je figurant? Waar moet je zoal rekening mee houden en hoe kom je aan een rol?

Wat is een figurant?

Een figurant is iemand die in een film, serie, reclame of videoclip op de achtergrond te zien is. Het kan bijvoorbeeld iemand zijn die voorbij loopt of iemand die op de achtergrond met iemand anders praat. Figuranten worden erg vaak gebruikt en het is mogelijk dat er bepaalde eisen gelden aan deze mensen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de setting van de scene. Het klinkt heel makkelijk om figurant te zijn, maar er zijn wel verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Zo mag je bijvoorbeeld niet in de camera kijken en moet je in veel gevallen net doen alsof je praat, maar mag je geen geluid maken. Een figurant mag natuurlijk geen cameravrees hebben en er wordt van je verwacht dat je je professioneel gedraagt.

Wat is een edelfigurant?

Behalve een figurantenrol, kun je ook een rol krijgen voor edelfigurant. Een edelfigurant is iemand met een iets grotere rol dan een figurant. Het kan bijvoorbeeld iemand zijn met wat tekst. Hierbij kun je denken aan een barman of winkelier, of misschien een voorbijganger met een hond die vraagt of alles wel goed is.

Hoe ziet een draaidag eruit?

Het is de bedoeling om ruim op tijd aanwezig te zijn op de locatie op de draaidag. De locatie kan de studio zijn, maar soms wordt er ook buiten opgenomen. Dit is volledig afhankelijk van de scene. Je krijgt van tevoren duidelijke instructies over de kleding en wat je moet doen in de scene. Zo weet je precies wat je moet doen.

Hoe word je figurant in een film of serie?

Wanneer je figurant wilt worden in een film of serie, kun je dit het beste bereiken door je aan te melden bij een castingbureau. Het heeft meestal geen zin om rechtstreeks contact op te nemen met een producer. Er zijn verschillende castingbureaus waar je je kunt aanmelden. Meestal hoef je hier geen geld voor te betalen. Wanneer er rollen zijn voor figuranten, wordt er in het systeem gekeken of er iemand is die voldoet aan deze eisen. Je krijgt dus vanzelf een telefoontje als ze je kunnen gebruiken.

Hoeveel verdien je als figurant?

Mensen denken vaak dat je als figurant of edelfigurant veel geld kunt verdienen. Dit is helaas niet het geval. In veel gevallen krijg je alleen een onkostenvergoeding. Bedragen kunnen erg verschillen. Zo zijn er klusjes waar je helemaal geen geld voor verdient, maar ook klussen waar je ongeveer honderd euro voor krijgt. Je moet een rol als figurant dus vooral zien als een leuke ervaring, waarbij je eens achter de schermen van een film of serie mee kunt kijken. Het is beter er niet vanuit te gaan dat je geld zult krijgen voo je klus.

Tips voor figuranten

Er zijn verschillende tips voor mensen die figurant zijn:
  • Zorg dat je op de draaidag goed uitgeslapen bent
  • Kom niet te laat
  • Gedraag je niet als een toerist op de set, maar wees professioneel
  • Houd je aan de kledingvoorschriften
Wanneer een producer tevreden is over je is, is de kans groot dat je vaker wordt uitgenodigd.

Lees verder

© 2013 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Werken als figurantWerken als figurantEr zijn veel mensen die figurant willen worden. De beste route om dan te bewandelen is om u aan te melden bij een wervin…
Meespelen in een soapserieDroom jij over een carrière als acteur of actrice? Meespelen in een soapserie kan, maar je moet er wel een beetje geluk…
Inschrijven bij een castingbureau, waar moet je op letten?Inschrijven bij een castingbureau, waar moet je op letten?Inschrijven voor een castingbureau, waar moet je zijn? Een castingbureau is een bureau dat zich specialiseert in het tot…
Beroemd worden, dat doe je zoBeroemd worden, dat doe je zoBeroemd worden, hoe doe je dat? Droom jij er ook van om beroemd te worden? Wat moet je wel doen, en wat moet je juist ni…

Het legendarische album ‘Rumours’ van Fleetwood MacHet legendarische album ‘Rumours’ van Fleetwood MacIn 1977 kwam het album ‘Rumours’ van de popgroep Fleetwood Mac uit. Totaal zijn er meer dan 45 miljoen platen/cd’s van d…
Tune Oog op Morgen, Gute Nacht Freunde, Reinhard MeyGute Nacht Freunde (ooit nog inzet van een 1 april grap) is zowel begintune als eindtune van het NOS radioprogramma Met…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/soaps/gtst/achterdeschermen/werken/figurant2009.xml
  • http://www.figurantengezocht.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Figurant

Reageer op het artikel "Hoe word je figurant in een film of serie?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Robert, 16-12-2017 10:46 #2
Is er een opleiding voor figurant? Ik ben 57 ben ik niet te oud daar voor? Welk casting bureau is de beste en maak ik de meeste kans om uit genodigd te worden?
Vriendelijke groet.
Robert. Stout

Nancy van Ballaert, 28-08-2014 20:25 #1
Beste
Graag zou ik de ervaring eens willen ondervinden om als figurante mee te kunnen doen.zelf heb ik al ammateur toneel gedaan, en vond dit zeer leuk!
Graag afwachtend op u reactie!
vriendelijke grts Nancy

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!