Tune Oog op Morgen, Gute Nacht Freunde, Reinhard Mey

Gute Nacht Freunde (ooit nog inzet van een 1 april grap) is zowel begintune als eindtune van het NOS radioprogramma Met Het Oog Op Morgen, elke dag aan het eind van de avond te beluisteren op Radio 1. Al sinds de eerste uitzending op 5 januari 1976 is het liedje van de Duitse zanger Reinhard Mey (lag soms gevoelig op 4 mei) de herkenningsmelodie van 'Het Oog'. Als de klanken van de tune weggestorven zijn volgt de sonore stem van Hans Hogendoorn: "Buiten is het (noemt het aantal graden), binnen zit (noemt vervolgens de dienstdoende presentator)". Reinhard schreef het liedje Gute Nacht oorspronkelijk als songfestivalliedje voor het duo Inga & Wolf. Deze kwamen echter niet door de Duitse voorronden heen, waarna Mey het op zijn eigen repertoire zette. Oorspronkelijk is het instrumentale gedeelte van de leader ingespeeld door het VARA-dansorkest, onder leiding van Charlie Nederpelt. Later kwam de gemoderniseerde leader van het Metropole Orkest.

Met Het Oog Op Morgen

5 januari 2011 werd met een jubileumuitzending het 35-jarig jubileum gevierd. Tot op de dag van vandaag is het actualiteitenprogramma sinds 1976 onafgebroken, elke dag van de week op de radio te horen geweest. In het begin uitgezonden via Hilversum 3, later op Hilversum 2 en tegenwoordig dus op Radio 1, van elf tot twaalf uur. Men wordt in een uur bijgepraat over de actualiteit van de afgelopen dag en ontwikkelingen in politiek Den Haag. In de studio worden mensen die in het nieuws zijn geïnterviewd en alvast vooruitgeblikt op de ochtendkranten van de aankomende dag. 'Het Oog', zoals het radioprogramma vaak verkort genoemd worden heeft elke dag een andere presentator.

Over Gute Nacht Freunde

In 1972 schreef Reinhard Mey onder het pseudoniem Alfons Yondraschek, samen met componist/pianist Kai Rautenberg het eigenlijk als songfestivalnummer bedoelde liedje 'Gute Nacht, Freunde' voor het duo Inga & Wolf. Inzet was het halen van een podiumplaats op het festival dat gehouden zou werd op 25 maart 1972 in Edinburgh, Schotland. Zo ver kwam het niet, de vertolking kwam niet verder dan de vierde plaats in de Duitse voorronden voor het Eurovisie Songfestival.

Reinhard nam het melancholieke nummer vervolgens zelf op, zijn versie kwam terecht op zijn vijfde lp 'Mein achtel Lorbeerblatt', verschenen in 1972. Voorzien van een Nederlandse tekst kwam het als 'Goede Nacht Vrienden' op het succesvolle album 'Als de Dag van Toen' te staan, drie weken #1 in de lp-lijst van de Nederlandse Top 40.

Over de begin- en eindtune

De openingstune begint met het door Reinhard Mey gezongen refrein, waarna het instrumentaal verder gaat. Dat geeft Hans Hogendoorn (de stem van Radio 1) de gelegenheid zijn bekende intro uit te spreken, met de vertrouwde zinsnede waarin hij vertelt hoeveel graden het buiten is en de presentator van de dag aankondigt. Degene die achter de microfoon zit somt dan kort de inhoud van het programma op, waarna het slotakkoord klinkt van de leader. Al sinds de eerste uitzenddag van 'Het Oog' in januari 1976 is dit een vast ritueel. Het oorspronkelijk instrumentale gedeelte werd vlak voor de kerst van 1975 ingespeeld door het VARA-dansorkest, onder leiding van Charlie Nederpelt. Aan het eind van het programma, net voor middernacht klinkt nog één keer het refrein van Gute Nacht, Freunde.

Vernieuwde tune

13 oktober 2011 opende presentatrice van de dag Clairy Polak de uitzending met de vernieuwde leader. Voor het instrumentale gedeelte van Gute Nacht Freunde schreef Franck van der Heijden een nieuw arrangement. Onder zijn leiding werden de orkestrale partijen opnieuw ingespeeld door het Metropole Orkest en enkele 'samples' en 'loops' toegevoegd om het geheel weer fris en eigentijds te laten klinken.

Beknopte biografie Reinhard Mey

Reinhard Mey werd geboren in Berlijn op 21 december 1942, als tweede kind van Gerhard en Hertha Mey. Van 1967 tot 1976 was hij gehuwd met een Française, in 1977 trouwde hij met zijn huidige vrouw met wie hij twee zonen en een dochter kreeg. In 1967 deed hij namens Duitsland mee aan het in die jaren populaire Knokke-festival in België. Dit leidde tot zijn eerste (Franse) platencontract. In datzelfde jaar bracht hij zijn eerste studioalbum uit.
In Nederland had hij twee hits, 'Gute Nacht Freunde' (hoogste positie #14 in de Top 40) en zijn grootste succes 'Als De Dag Van Toen' (hoogste notering #2). Dit laatste liedje komt van het gelijknamige album uit 1975. Hij componeert en zingt nog steeds, in mei 2013 verscheen zijn 26ste album, getiteld 'dann mach's gut'. Gemiddeld brengt Reinhard zo eens per twee jaar een nieuwe cd uit.

Tekst Gute Nacht Freunde

Het tekstfragment dat te horen is in 'Het Oog'

Gute Nacht, Freunde, es wird Zeit für mich zu gehen.
Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Stehen


'Gute Nacht' ongewenst op 4 mei

Er zijn tijden geweest dat men het ongepast vond dat op 4 mei, de avond van de Dodenherdenking de Duitse tekst klonk in het programma. Als alternatief werd dan gekozen voor de Nederlandstalige versie van het lied, Goede Nacht Vrienden.
Tegenwoordig speelt dit verhaal niet meer, op 4 mei 2013 was althans gewoon de Duitse versie te horen.

Nieuwe leader Tom Merriman

In 1991 dirigeerde de beroemde Amerikaanse jingleschrijver Tom Merriman het Metropole Orkest in VARA's Studio 8, om een aantal jingles op te nemen voor zowel NOS radio als de Avondspits. Tijdens die sessies werd ook een mogelijke nieuwe opener en sluiter voor 'Met Het Oog Op Morgen' opgenomen, die op de bladmuziek de toepasselijke namen eye-opener
en eye-closer kregen. Tom, die ook wel de vader van de jingle werd genoemd, was medeoprichter van CRC, een bedrijf dat zich onder andere toespitst op het vervaardigen van jingles en het maken van muziek voor pretparken. In Hilversum was hij een graag geziene gast, onder meer leverancier van de Toppop-leader en Veronica's beroemde kreet 'Dit is Veronica'. Merriman werd geboren in 1924 en overleed op 85-jarige leeftijd in 2009. Uiteindelijk haalden de nieuwe opnamen voor 'Het Oog' niet de eindstreep.

1 april grap

“Aan alle goede dingen komt een einde. Zo ook aan onze tune. Na bijna 35 jaar “Gute Nacht Freunde” van Reinhard May is het tijd voor iets anders. En daar mag u als luisteraar over meebeslissen!!”

Deze mededeling plaatste de NOS op haar weblog op 30 maart 2010. Suggesties voor een nieuwe herkenningsmelodie waren welkom, al moest men wel voor die daaropvolgende donderdag (1 april) reageren. De redactie van Het Oog deed enkele suggesties: “Tunes waar wij als redactieleden aan denken zijn: ‘Morning has broken’ van Cat Stevens en ‘What a wonderfull World’ van Louis Armstrong. John Jansen van Galen hoopt trouwens dat het ‘Take the A train’ wordt van Duke Ellington.” Al snel werd duidelijk dat het een 1 april grap betrof.
© 2013 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt Auto-Tune: De hype rond de Auto-Tune in liedjesHoe werkt Auto-Tune: De hype rond de Auto-Tune in liedjesJe houdt ervan of je hebt er een hekel aan: de Auto-Tune. Met de Auto-Tune is een valse noot er niet meer bij. Nadat Che…
Eindtune Avondetappe Mart Smeets: Buenas Noches, DalidaEindtune Avondetappe Mart Smeets: Buenas Noches, DalidaAan het einde van de Avondetappe van Mart Smeets, tijdens de Tour de France klonk jarenlang elke avond het melancholieke…
Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingleRadio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingleDe overbekende begintune van Radio Tour de France heet Trumpet Cross, Tarantuella is de naam van finishtune. Die laatste…

Hoe word je figurant in een film of serie?Hoe word je figurant in een film of serie?Het is natuurlijk een hele ervaring om eens achter de schermen te kunnen kijken bij films en series. Veel mensen willen…
Hoe kun je zelf muziek maken?Hoe kun je zelf muziek maken?Wie wilt dat nou niet? Je eigen beats, sounds, melodieën, effecten, instrumenten en nog veel meer. Muziek maken hoeft he…
Bronnen en referenties
  • www.fanloghetvervolg.nl
  • www.jingleweb.nl
  • www.radio.nl
  • www.wikipedia.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.