Hoe werkt Auto-Tune: De hype rond de Auto-Tune in liedjes

Hoe werkt Auto-Tune: De hype rond de Auto-Tune in liedjes Je houdt ervan of je hebt er een hekel aan: de Auto-Tune. Met de Auto-Tune is een valse noot er niet meer bij. Nadat Cher de correctie gebruikte in haar liedje “Believe” kregen we T-Pain die beroemd werd om zijn Auto-Tune geluid. Een hele hype zou daarna ontstaan.

Hoe is de Auto-Tune ontstaan?

De Auto-Tune is een computersoftware die gecreëerd is door Antares Audio Technologies, dat in 1990 onder de naam Jupiter Systems opgericht werd. Na jaren van ontwikkeling werd de Auto-Tune in 1997 gelanceerd door dr. Harold (Andy) Hildebrand. Zo werd de software ontwikkeld die vocale problemen oploste, zoals gebrek aan bereik en valse noten. Zelfs fouten die gemaakt werden door solo-instrumenten konden ermee opgelost worden. De Auto-Tune werd een gigantisch succes. Hierna volgden er nog verschillende doorontwikkelingen van de software.

Door wie werd Auto-tune bekend?

Door de Auto-Tune kunnen artiesten een liedje met grotere precisie opnemen. De Auto-Tune kan zelfs gebruikt worden bij een optreden. Bekende countrysterren als Faith Hill en Tim McGraw hebben al toegegeven de software te gebruiken bij hun optredens. De zangeres Cher gebruikte de Auto-Tune in haar liedje “Believe” en creëerde het getunede geluid dat ook wel het “Cher Effect” genoemd wordt. Maar de echte hype ontstond rond de R&B-zanger T-Pain die de software gebruikte om zijn liedjes op te nemen. T-Pain kwam binnen in de hitlijsten over de gehele wereld en kwam bekend te staan om zijn tune-geluid. Hierna volgden talloze imitaties van het geluid door onder andere Kanye West, Akon en Lil Wayne. Ook in Nederland werd het geluid geïmiteerd door onder andere Yes-R.

Meningen over Auto-Tune

Hoewel de Auto-Tune een mateloos populair geluid is geworden zijn er veel mensen die het een vreselijke ontwikkeling vinden die afbreuk doet aan de echtheid van de muziek. Toch kan gezegd worden dat een Auto-tuner niet een garantie is voor een perfect optreden. Wanneer iemand simpelweg niet zingen kan is er geen enkele software die ervoor kan zorgen dat het lied toch nog geweldig klinkt. Toch wordt de Auto-Tuner tegenwoordig in bijna elke muziekproductie gebruikt om kleine correcties te maken. Wanneer er slechts enkele noten gecorrigeerd worden kan de Auto-Tune zeker een toegevoegde waarde hebben. De Auto-Tune is daarnaast nog een tweede leven gaan leiden; een compleet liedje gecomponeerd door de Auto-Tune.

Om te kijken hoe Auto Tune werkt, bekijk dan het volgende filmpje van David Choi op Youtube: Auto Tune exposed
© 2008 - 2025 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Akon, een artiest met gevoel voor stijlAkon, een artiest met gevoel voor stijlAkon is een artiest waarvan alle jongeren zijn liedjes kunnen meedreunen of tenminste herkennen. Ze kijken er naar op en…
Kanye West: Amerikaanse rapper en producerKanye West: Amerikaanse rapper en producerKanye West is een Amerikaanse rapper, die in de hiphopwereld vooral bekend is geworden als producer, maar na zijn eerste…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?De Amerikaanse rapper Kanye West brengt op de laatste dag van 2014 via iTunes een persoonlijk nummer uit waarin hij same…

Winnaars van de MTV Best Kiss AwardDe meeste van ons zwijmelen helemaal weg bij een goede onscreen-kiss. Daarom geeft MTV jaarlijks bij de MTV Movie Awards…
Lyrics, liedteksten, songteksten: de beste sites op een rijLyrics, liedteksten, songteksten: de beste sites op een rijWie op internet zoekt naar "lyrics", oftewel liedteksten c.q. songteksten, krijgt al gauw een stortvloed aan websites ov…
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 30-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.