Kanye West: Amerikaanse rapper en producer

Kanye West: Amerikaanse rapper en producer Kanye West is een Amerikaanse rapper, die in de hiphopwereld vooral bekend is geworden als producer, maar na zijn eerste album ook wereldwijde bekendheid als rapper heeft gekregen. Zijn opvallende stijl, zowel in zijn muziek als in zijn kleding, en zijn relatie met Kim Kardashian maken tot een unieke persoonlijkheid. Wie is Kanye West en hoe is zijn carrière verlopen?

De jeugd

Kanye West wordt onder dezelfde naam geboren op 8 juni 1977 in Atlanta. Hij is enig kind van vader Ray West en moeder Donda West. In tegenstelling tot veel andere rappers groeit Kanye West op in financieel gezonde omstandigheden. Zijn moeder is professor Engels aan de universiteit van Atlanta. Zijn vader is lid van de Afro-Amerikaanse politieke organisatie Black Panther Party. Deze organisatie richtte zich op het verkrijgen van rechten voor de zwarte bevolking in Amerika. Zijn ouders scheiden wanneer Kanye 3 jaar oud is. Hij verhuist met zijn moeder naar Chicago. Wanneer hij 10 jaar is, verhuist Kanye met zijn moeder naar China, omdat Donda les gaat geven aan de Universiteit van Nanjing. Een jaar later keert hij weer terug naar Chicago.

Hiphopinvloeden

In Chicago komt Kanye in aanraking met hiphop. Zijn interesse lag voornamelijk bij het produceren van muziek. Op zijn 13e verkoopt hij al composities aan andere rappers en huurt hij een eigen studio om zich in alle rust op het produceren van beats te kunnen storten. De producer No I.D. wordt zijn mentor en Kanye ontwikkelt zich snel. Hij behaalt zijn diploma op school en wordt toegelaten tot de universiteit, maar hij stopt met school wanneer hij 20 is om zich volledig op de muziek te kunnen richten. Als lerares staat Donda totaal niet achter de plannen van Kanye, maar ze blijft hem toch steunen. Kanye West laat zich inspireren door A Tribe Called Quest, Wu Tang Clan en LL Cool J, maar is ook groot fan van Micheal Jackson en Stevie Wonder.

De start van zijn carrière

Kanye ontwikkelt zijn stijl verder en produceert beats voor lokale rappers. In 1996 produceert hij acht nummers van het album Down to Earth van rapper Grav en later vormt hij de rapgroep Go-Getters, waar hij zelf lid van wordt. In 1999 brengt de groep het album World Record Holders uit. Als producer krijgt Kanye steeds meer naam en hij werkt met steeds meer beroemde rappers. Hij levert een bijdrage aan het album Chyna Doll van rapper Foxy Brown en het album Tell 'Em Why U Madd van The Madd Rapper, waar ook Eminem een bijdrage aan levert.

De grote doorbraak

In 2000 komt Kanye in contact met Roc-A-Fella records en hij produceert nummers van de rappers die daar onder contract staan. Hij werkt mee aan het album The Blueprint van Jay Z, één van de best beoordeelde albums aller tijden. Hij produceert vijf nummers van het album is meteen wereldwijd bekend als producer. Hij produceert daarna nummer voor onder andere Ludacris, Alicia Keys en Janet Jackson. Hoe succesvol hij is als producer, hoe moeilijk het echter is om als rappers bekendheid te verwerven. Veel platenmaatschappijen willen Kanye niet contracteren omdat hij, gezien zijn achtergrond en opvoeding, nu niet bepaald een gangsterimago heeft. Roc-A-Fella Records wil Kanye echter wel een kans geven en contracteert hem in 2001.

Kanye als rapper

In 2002 is Kanye hard aan het werk in de studio om eigen nummers te maken. Hij raakt echter betrokken bij een auto-ongeluk, nadat hij achter het stuur in slaap valt. Hij overleeft het ongeluk, maar zijn kaak is op drie plaatsen gebroken. Hij gebruikt het ongeluk als inspiratie voor zijn nieuwe album. Slechts twee weken na het ongeluk brengt hij het nummer Through the Wire uit, en zijn doorbraak als rapper is daar. In 2004 komt zijn eerste album The College Dropout (verwijzend naar het stopzetten van zijn studie) uit, dat op nummer 2 van de Billboard 200 (de Amerikaanse toplijst van albums) uitkomt. Het nummer Slow Jamz, samen met Twista en Jamie Foxx, is Kanye's eerste nummer 1 hit. Het album krijgt lovende kritieken en wordt nog steeds gezien als één van de beste hiphopalbums aller tijden. In 2005 komt het album The Late Registration uit, met Gold Digger en Diamonds from Sierra Leone als grote hits. In 2007 brengt Kanye West het album Graduation uit. Het album komt binnen op nummer 1 van de US Billboard 200 en hij verslaat hiermee het album Curtis van rapper 50 Cent, die de competitie met elkaar zijn aangegaan door bewust de releasedatum op elkaar af te stemmen. Met het nummer Stronger scoort Kanye opnieuw een nummer 1 hit.

Tegenslagen

In 2007 krijgt Kanye te maken met een enorme tegenslag. Zijn moeder overlijdt na complicaties van een operatie. In 2008 beëindigt hij zijn relatie met zijn verloofde Alexis Phifer. Hij probeert zijn emoties te verwerken door te werken aan een nieuw album. Omdat hij zijn emoties niet volledig in raps kwijtkon, werd het muzikale gedeelte belangrijker. Deze ontwikkeling leidt tot het album 808s & Heartbreak, wat in 2008 uitkomt. Het album klinkt meer als popmuziek en de kritieken zijn dan ook gemengd. De nummers Love Lockdown en Heartless, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van auto-tune, worden toch grote hits. In 2010 komt het album My Beautiful Dark Twisted Fantasy uit. Grote hits zijn All of the Lights, Power en Monster. In 2011 wordt het album Watch the Throne, een samenwerking tussen Jay Z en Kanye West, uitgebracht. Het nummer Niggas in Paris wordt de grootste hit.

Yeezus en The Life of Pablo

In 2013 brengt Kanye West het album Yeezus uit. Het album krijgt zeer uiteenlopende recensies. Veel hiphopfans bekritiseren het album juist omdat er weinig tot geen hiphop in voorkomt. Het is meer een popalbum geworden. In 2016 komt het album The Life of Pablo uit.

Relatie met Kim Kardashian

Kanye West kent Kim Kardashian al sinds 2004 toen zij nog getrouwd was. Sindsdien hebben ze allebei verschillende relaties, waardoor ze nooit verder zijn gegaan dan een vriendschap. In 2012 zijn ze allebei vrijgezel, en beginnen ze meer tijd samen door te brengen en laten ze weten een relatie te hebben. Eind 2012 kondigt Kim Kardashian aan zwanger te zijn en in juni 2013 wordt hun dochtertje North West geboren. In mei 2014 trouwen de twee en in december 2015 wordt zoontje Easton West geboren.

Uitgebrachte albums tot 2016

AlbumJaar
The College Dropout2004
Late Registration2005
Graduation2007
808s & Heartbreak2008
My Beautiful Dark Twisted Fantasy2010
Yeezus2013
The Life of Pablo2016
© 2016 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?De Amerikaanse rapper Kanye West brengt op de laatste dag van 2014 via iTunes een persoonlijk nummer uit waarin hij same…
Rijkste rappersRijkste rappersDe succesvolle artiesten in de muziekindustrie kunnen een behoorlijke boterham verdienen. De vooral onder de jongeren po…
De Kardashians, we kennen ze allemaal! Maar wie is wie?De Kardashians, we kennen ze allemaal! Maar wie is wie?De Kardashians, we kennen ze allemaal. Een grote (gemengde) familie, die vooral bekend is van de reality show 'Keeping u…
Top 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst met de honderd populairste liedjes. In deze lijst komen…

Mick Jagger: zijn vrouwen, kinderen en (achter)kleinkinderenMick Jagger: zijn vrouwen, kinderen en (achter)kleinkinderenMick Jagger is bekend als zanger van The Rolling Stones maar is tevens regelmatig in het nieuws vanwege zijn relaties me…
Xzibit: rapper en acteurXzibit: rapper en acteurXzibit is een Amerikaanse rapper uit Detroit. Hij is uitgegroeid tot één van de bekende West Coast rappers en is bekend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Patrick Vernack, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kanye_West
  • http://www.biography.com/people/kanye-west-362922
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.