Xzibit: rapper en acteur

Xzibit: rapper en acteur Xzibit is een Amerikaanse rapper uit Detroit. Hij is uitgegroeid tot één van de bekende West Coast rappers en is bekend om zijn rauwe stem. Zijn albums zijn wereldwijd miljoenen keren verkocht. Daarnaast is hij bij het grote publiek bekend als presentator van MTV. Wie is Xzibit en hoe is zijn carrière als rapper verlopen?

Zijn jeugd

Alvin Nathaniel Joiner wordt geboren op 18 september 1974 en groei op in Detroit. Nadat zijn vader het gezin verlaten heeft, worden Alvin, zijn twee broers en twee zussen, opgevoed door zijn moeder. Wanneer Alvin 9 jaar oud is, overlijdt zijn moeder. Alvin trekt bij zijn vader in, maar moet hiervoor wel verhuizen naar Albuquerque in New Mexico. Hij komt vaak in aanraking met politie en justitie en op 17-jarige leeftijd verhuist hij naar Californië om daar bij zijn zus te wonen.

Hiphopinvloeden

Na het verlies van zijn moeder stort Alvin zich op de hiphopmuziek. Hij begint met schrijven en wordt geïnspireerd door rapformatie N.W.A. en de rappers Dr. Dre en Ice-T. In 1992 komt Alvin in contact met producer Broadway en hoe voegt zich later onder de naam Xzibit toe aan de hiphopformatie Likwit Crew, opgezet door rapper King Tee. De formatie bestaat uit West Coast underground rappers en weet een redelijk groot publiek te bereiken.

Het debuutalbum

In 1996 komt het debuutalbum uit van Xzibit. Het album "At the Speed of Life", waarmee Xzibit verwijst naar alles wat in het leven kan gebeuren, wordt in alle hiphop magazines ontzettend goed beoordeeld. Vooral de nummers "Paparazzi" en "The Foundation" worden grote hits. Met het nummer Paparazzi verwijst hij naar andere bekende rappers, die alleen rapper zijn geworden voor het geld en de aandacht en niet omdat ze daadwerkelijk een passie hebben voor de muziek, zoals hij wel heeft. Met het nummer "The Foundation" richt hij zich tot zijn zoon, waarbij hij aangeeft welke strubbelingen hij in het leven tegen kan komen. Naar schatting zijn ongeveer 300.000 exemplaren van het album verkocht. In 1998 komt zijn tweede album uit, "40 Dayz and 40 Nightz". Het nummer "What U See is What U Get" wordt geen wereldwijd succes, maar wordt later gezien als één van de beste hiphopnummers aller tijden.

De samenwerking met Dr. Dre

De albums leveren Xzibit wereldwijde bekendheid in de rapwereld op. Het leidt tot uitnodigingen om bijdrages te leveren aan verschillende albums. Zo werkt hij samen met Snoop Dogg en is hij te horen op het nummer "What's the Difference" van Dr. Dre en Eminem. Dr. Dre is overtuigd van het talent van Xzibit en wordt producer van het nieuwe album. In 2000 komt het album "Restless" uit, een iets commerciëler album dan de eerste twee albums. Het album slaat aan en Xzibit wordt internationaal bekend. Het nummer "X" is de grootste hit van het album, maar ook "U Know", "Don't Approach me" (waarop ook Eminem te horen is) en "Get your Walk on" slaan aan. De samenwerking lijkt succesvol en ook het volgende album "Man vs Machine" dat in 2002 wordt uitgebracht, wordt gedeeltelijk geproduceerd door Dr. Dre. Zowel Dr. Dre, Snoop Dogg als Eminem zijn te horen op het album, wat met het nummer "Multiply" de grootste hit aflevert.

Xzibit als acteur

De bekendheid van Xzibit levert hem nieuwe kansen op. Hij wil laten zien dat hij niet alleen een agressieve rapper is en gaat in op een aanbod van MTV. Hij wordt presentator van het populaire tv-programma "Pimp My Ride" waarbij oude auto's geheel worden omgetoverd. Ook gaat hij acteren en hij krijgt rollen in onder andere Bad Lieutenant (Met Nicolas Cage en Eva Mendes), Derailed (Met Jennifer Aniston) en 8 Mile (met Eminem).

Het vervolg als rapper

Ondanks zijn carrièremove blijft Xzibit actief als rapper. In 2004 verschijnt het album "Weapons of Mass Destruction". Er is geen inbreng meer van Dr. Dre en het album is minder commercieel. Ook de recensies zijn minder positief. Het album scoort nog steeds goed in de Amerikaanse Album top 100, maar een echt hit blijft uit. Ook het album "Full Circle" uit 2006 werd redelijk positief ontvangen, maar scoorde geen grote hits. Het album "Napalm" uit 2012 wordt geen commercieel succes. Het album komt niet eens binnen in de Amerikaans album top 100. Na "Napalm" is het anno 2016 stil rond Xzibit. Hij brengt geen albums meer uit en zijn inbreng op albums van andere rappers is ook beperkt.

Uitgebrachte albums tot 2016

TitelRelease jaar
At the Speed of Life1996
40 Dayz 40 Nightz1998
Restless2000
Man vs Machine2002
Weapons of Mass Destruction2004
Full Circle2006
Napalm2012
© 2016 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop en verkoop van Verkade-albumsKoop en verkoop van Verkade-albumsHet plaatjesalbum van Verkade is waarschijnlijk het meeste verzamelde album ooit. De koekfabrikant begon eind vorige eeu…
Hits jaren 90: 1997In 1997 kregen we voor het eerst iets te horen van Jantje Smit. Ook werden er grote hits gescoord door artiesten zoals N…
Filmrecensie: 8 MileFilmrecensie: 8 MileDe film 8 Mile is een beschrijving over het leven van het leven van rapper Eminem (Marshall Mathers). De film is voor 12…
Albumrecensie: Spoon - Hot Thoughts (2017)recensieAlbumrecensie: Spoon - Hot Thoughts (2017)Spoon is een Amerikaanse indierockband die in 1993 werd opgericht. Tot 2017 brachten ze acht albums uit die allemaal goe…

Kanye West: Amerikaanse rapper en producerKanye West: Amerikaanse rapper en producerKanye West is een Amerikaanse rapper, die in de hiphopwereld vooral bekend is geworden als producer, maar na zijn eerste…
Jay Z: zijn leven en carrièreJay Z: zijn leven en carrièreJay Z is één van de meest bekende rappers en zijn albums hebben een blijvende indruk achtergelaten in de muziekwereld. O…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aleksey.const, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Xzibit
  • http://www.xzibitcentral.com/info/biography/
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.