Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?

Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney? De Amerikaanse rapper Kanye West brengt op de laatste dag van 2014 via iTunes een persoonlijk nummer uit waarin hij samenwerkt met muzieklegende Paul McCartney. Veel fans van West zijn enthousiast maar vragen zich tegelijkertijd in tweets af wie ‘die McCartney’ is. Anderen zien voor hem grote kansen weggelegd in de muziekbusiness. Hebben we te maken met een generatiekloof of met een grap die, getuige de tegenreacties, niet door iedereen wordt begrepen?

Ongewone samenwerking muzieklegende Paul McCartney en rapper Kanye West

Hoewel McCartney in de afgelopen decennia wel vaker met niet voor de hand liggende samenwerkingen op de proppen is gekomen is Only one, het gezamenlijke nummer met de Amerikaanse rapper Kanye West, ongetwijfeld één van de meest onwaarschijnlijke in de hedendaagse muziekwereld. Voor Kanye West (Kanye betekent ‘only one’ in Swahili) is het een zeer persoonlijk lied; het is een ode aan zijn dochter North en het wordt gezongen vanuit het perspectief van zijn in 2007 overleden moeder, Donda West. Het nummer is opgenomen in september 2014 en als verrassingsnummer (want onverwacht) uitgebracht op de iTunes Store op oudejaarsavond 2014. Tijdens de opnamesessies zouden meerdere nummers zijn opgenomen; er wordt al gesproken van in totaal negen nummers met titels als Awesome en All day. Het laatstgenoemde nummer is sinds 2 maart 2015 als download verkrijgbaar.

Only one is in de eerste dagen van januari 2015 in Amerika 125.000 keren gedownload waardoor McCartney voor de vierde maal in zijn lange carrière in de Hot R&B/Hip-Hop Songs genoteerd staat, na eerdere samenwerkingen aan het begin van de jaren tachtig met Stevie Wonder (eenmaal) en Michael Jackson (tweemaal).

Only one

Fans van zanger Kanye West vragen zich bij het uitkomen van Only one af wie Paul McCartney is. Wat je je na het beluisteren van het nummer wel af kunt vragen is waar Paul McCartney is te horen. Je zou verwachten dat hij in het nummer dat onder hun beider namen is uitgebracht een couplet voor zijn rekening neemt of op z’n minst meezingt in het refrein. Mogelijk is hij als achtergrondstem in het refrein te horen maar zijn grootste bijdrage aan het lied is, na het gezamenlijk met West componeren ervan, de begeleiding op keyboard. De keyboard is tevens het enige instrument dat in dit ballad-achtige nummer is te horen en dat op het eerste gehoor niet lijkt te passen in het repertoire van een rapper als Kanye West. Het staat helemaal haaks op zijn uit 2013 daterende album Yeezus dat door enkele critici bij uitkomst als behoorlijk agressief wordt bestempeld. In Only one wordt ook gebruik gemaakt van auto-tone, een techniek (audio processing) om stemmodulatie toe te passen.

Tweets van Kanye West-fans

De gemiddelde Kanye West-fan is niet dezelfde als de gemiddelde Paul McCartney-fan, dat zal duidelijk zijn. De liefhebber van rapmuziek zal niet direct warmlopen voor een groep als The Beatles waarmee McCartney immer geassocieerd wordt.
Als West zijn eerste album uitbrengt heeft McCartney er al veertig werkzame jaren in de muziek opzitten. Desalniettemin heeft McCartney altijd opengestaan voor onverwachte muzikale collaboraties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn samen met de Engelse producer Youth uitgebrachte albums onder het pseudoniem The Fireman, zijn samenwerking met Dave Grohl (Foo Fighters) of, van een geheel andere orde, zijn diverse klassieke uitstapjes.

Toch worden na het uitkomen van Only one via Twitter diverse tweets verstuurd die door hun inhoud opvallend genoeg zijn om media-aandacht te krijgen. Een aantal voorbeelden:
  • ‘Kanye has a great ear for talent. This McCartney guy is gonna be huge.’
  • ‘I don’t know who Paul McCartney is, but Kanye is going to give this man a career with this new song.’
  • ‘This is why I love Kanye for shining light on unknown artists.’

Tegenreacties

Dergelijke tweets leidden onmiddellijk tot tegenreacties, zoals:
  • ‘It is impossible to walk through this world and not know who Paul McCartney is.’
  • ‘The downfall of America’s youth has officially concluded with people not knowing who Paul McCartney is.’

3FM op haar beurt heeft aan het geheel weer een andere draai gegeven. De zender heeft vrijdag 9 januari 2015 uitgeroepen tot Paul McCartney-dag onder het mom ‘als je eenmaal met Kanye West hebt samengewerkt, dan verdien je een dag voor jezelf’.
In hoeverre dergelijke tweets een serieuze strekking hebben, ironisch zijn bedoeld of een publiciteitsstunt zijn is niet altijd duidelijk. Aangezien de binnenkomst in de single-hitlijst van Only one de eerste echte hit in enkele decennia voor McCartney is, is het niet verwonderlijk dat de hedendaagse tiener hem niet onmiddellijk (her)kent.

De reactie via Twitter van McCartney op deze berichten: ‘For any of you guys who were wondering what I was doing with @kanyewest...Here it is: kanyewest.com Happy rocking new year!’

Een vervolg met Rihanna

Door beide muzikanten is na het uitkomen van Only one een volgende samenwerking aangekondigd waarop ook de van Barbados afkomstige zangeres Rihanna is te horen. De fans van Rihanna hebben na het horen van FourFiveSeconds niet laten blijken McCartney niet te kennen. Een ‘grap’ werkt doorgaans maar één keer.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanye West: Amerikaanse rapper en producerKanye West: Amerikaanse rapper en producerKanye West is een Amerikaanse rapper, die in de hiphopwereld vooral bekend is geworden als producer, maar na zijn eerste…
Top 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst met de honderd populairste liedjes. In deze lijst komen…
Paul McCartney schrijft een lied voor zijn pa: ‘When I’m 64’De Beatles zijn er nooit voor teruggeschrokken om nummers te maken in de meest diverse stijlen. Met ‘When I’m 64’ (1966)…
‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schri…

Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith is een Britse zanger die als Samuel Frederick Smith in Londen wordt geboren op 19 mei 1992. Nadat hij naamsbek…
Stijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylStijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylTerwijl wereldwijd de verkoop van cd's, downloads en alle andere moderne vormen waarin mensen muziek ‘consumeren’ afneem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Oli Gill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.youtube.com/watch?v=XzMF1MzcEMQ
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Only_One_(Kanye_West_song)
  • http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2896408/This-Paul-McCartney-guy-gonna-huge-Kanye-West-fans-funny-joke-One-collaboration.html
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 22-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.