Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’

Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’ Sam Smith is een Britse zanger die als Samuel Frederick Smith in Londen wordt geboren op 19 mei 1992. Nadat hij naamsbekendheid krijgt als gastvocalist op nummers van houseact Disclosure en van producer Naughty Boy wordt in mei 2014 zijn album ‘In the lonely hour’ uitgebracht bij de grote platenmaatschappij Capitol Records. Dit album, waarvan vijf nummers op single zijn uitgebracht, is behalve in Europa ook in Amerika en Australië een groot succes. In eigen land wordt aan het eind van dat jaar de grens van 1 miljoen verkochte cd’s gepasseerd.

Samuel Frederick Smith alias Sam Smith

Sam Smith is afgestuurd aan het Youth Music Theatre UK en heeft in 2007 een rol in de muziekproductie Oh! Carol.
Smith zegt geïnspireerd te zijn door R&B en de soulmuziek die zijn moeder in de auto op de radio liet horen als beiden onderweg waren naar het muziektheater. Vooral Whitney Houston en Chaka Khan zijn van grote invloed geweest. Andere zangeressen die indruk op hem hebben gemaakt zijn Adele en Amy Winehouse. Smith zegt vooral naar zangeressen te hebben geluisterd.
Maar ook het zingen in verschillende jazzbands en jeugdkoren heeft bijgedragen aan de manier waarop hij nu zingt, met een groot bereik van hoge (falsetto) naar lage tonen.

Joanna Eden

Hij heeft een aantal jaren les van de in Engeland bekende jazz-zangeres en pianiste Joanna Eden die hem nummers uit het repertoire van Frank Sinatra en Judy Garland laat zingen. Als Sam’s ouders hem vertellen dat hij goed is doet hem dat niet zoveel, maar als zijn lerares hem complimenten geeft vanwege zijn zangstem is hij wél onder de indruk.

Disclosure

Voordat Sam Smith in 2014 wereldwijd doorbreekt met een album onder zijn eigen naam is zijn stem al te horen op enkele andere nummers. Disclosure is een Britse houseact en bestaat uit de broers Guy en Howard Lawrence. Hun elektronische muziek heeft invloeden van drum & bass (DnB), hiphop en R&B. Nadat ze enkele ep’s uitbrengen breekt het duo begin 2013 door met het nummer Latch waarop de dan nog onbekende Sam Smith is te horen. In Amerika duurt het langer voordat het nummer doorbreekt; pas in augustus 2014 bereikt het zijn hoogste positie in de top 10. Aardige bijkomstigheid: als de broers Lawrence de hoge stem van Smith voor het eerst horen denken ze met een vrouw te maken te hebben.

Naughty Boy

De Britse producer Shahid Khan brengt onder de naam Naughty Boy in mei 2013 het nummer La la la uit waarop wederom de vocalen van Sam Smith zijn te horen. Het nummer is het themalied voor de film The Internship, een Amerikaanse comedy van Shawn Levy. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat zangeres Emeli Sandé op het nummer te horen is maar ten tijde van de opname is zij op tournee waardoor de keus op Sam Smith valt die kort daarvoor zijn debuutsingle heeft uitgebracht. La la la is in veel landen een succes en bereikt in Italië en in Engeland de eerste plaats.

Lay me down

Na een ep met vier nummers getiteld Nirvana wordt in februari 2013 Smith’s debuutsingle Lay me down in eigen land uitgebracht. Het wordt nauwelijks opgemerkt. Als het nummer een jaar later tijdens de uitreiking van de 2014 Brit Awards ter sprake komt, wordt het alsnog een hit. Maar ook ditmaal is het succes bescheiden.

Weer een jaar later, januari 2015, maakt Smith’s platenmaatschappij bekend dat het nummer in navolging van het succes van zijn voorgaande singles nogmaals wordt uitgebracht, ditmaal in een zogeheten Red Nose Day-versie. Deze liefdadigheidssingle, waarop tevens John Legend is te horen, bereikt de eerste plaats in de Britse hitparade.

Album ‘In the lonely hour’ zorgt voor doorbraak in 2014

De in februari 2014 uitgebrachte tweede single Money on my mind wordt in mei gevolgd door Sam Smith’s debuutalbum, getiteld In the lonely hour. Smith vertelt dat alle tien mede door hemzelf geschreven nummers op deze cd over onbeantwoorde liefdes gaan. In Engeland is In the lonely hour in 2014 het op één na best verkochte album (achter Ed Sheeran’s X) en in Amerika het op twee na best verkochte (achter Taylor Swift’s 1989 en de Disney soundtrack Frozen).

Van het album worden vijf nummers op single uitgebracht. De meest succesvolle daarvan zijn: Money on my mind (o.a. # 1 in Engeland), Stay with me (o.a. # 1 in Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland, # 2 in Nederland en # 3 in Amerika) en I’m not the only one (o.a. # 2 in Canada, # 3 in Engeland en # 5 in Amerika).

Stay with me

De ballad Stay with me, waarop een gospelkoor is te horen, is in 2014 Smith’s meest succesvolle nummer. Hij schrijft het nummer samen met James Napier en William Phillips. De Amerikaanse zanger Tom Petty en Engelsman Jeff Lynne zijn later als co-auteurs toegevoegd en ontvangen een deel van de royalty’s vanwege de gelijkenissen in melodie tussen Stay with me en Petty’s I won’t back down uit 1989.

Brit Awards 2015

Voor de Brit Awards 2015 is Sam Smith genomineerd in vijf categorieën waarvan hij er twee om weet te zetten in een Brit Award, te weten: ‘Global success’ en ‘Breakthrough act’. Overigens heeft hij, behalve in de categorie ‘Video’, in alle andere categorieën concurrentie van George Ezra, een andere in 2014 internationaal doorgebroken Britse zanger. De uitreiking van de Brit Awards was op 25 februari 2015 in Londen. Bij de Amerikaanse Grammy Awards in 2015 haalt Smith vier prijzen binnen.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieBrit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieDe Brit Awards, ook wel kortweg BRITs genoemd, zijn de belangrijkste onderscheidingen in de Britse muziekindustrie die j…
De voluntary disclosure theory en de institutionele theorieDe voluntary disclosure theory en de institutionele theorieNaast de agency theorie en de legitimatie theorie bestaan er meerdere theoriën voor de maatschappelijke positie, het bes…
George Ezra en zijn doorbraak in 2014George Ezra en zijn doorbraak in 2014George Ezra is een Britse zanger die als George Ezra Barnett wordt geboren op 7 juni 1993. Na het uitkomen van twee ep’s…
Dua Lipa: van covers op YouTube tot wereldpodiumDua Lipa: van covers op YouTube tot wereldpodiumZangeres Dua Lipa ziet in 1995 het levenslicht in de Britse hoofdstad Londen. Hoewel ze met haar familie in 2008 verhuis…

Grammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënGrammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënDe Grammy Awards behoren tot de belangrijkste muziekonderscheidingen die jaarlijks gedurende een avondvullende ceremonie…
Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?De Amerikaanse rapper Kanye West brengt op de laatste dag van 2014 via iTunes een persoonlijk nummer uit waarin hij same…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: © Pitpony.photography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sam_Smith_%28singer%29#cite_note-19
  • http://www.songfacts.com/facts-sam_smith.php
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.