Dua Lipa: van covers op YouTube tot wereldpodium

Dua Lipa: van covers op YouTube tot wereldpodium Zangeres Dua Lipa ziet in 1995 het levenslicht in de Britse hoofdstad Londen. Hoewel ze met haar familie in 2008 verhuisde naar het moederland van haar ouders, Kosovo, keert Dua Lipa in 2010 alweer terug naar Londen. Ze probeert voet aan de grond te krijgen als zangeres. In 2015 maakt het grote publiek dan ook kennis met haar als haar tweede single 'Be The One' een grote hit wordt. Dit leidt tot een eigen tour door Europa en samenwerkingen met andere artiesten. In juni 2017 komt haar eerste album uit. Begin 2018 wordt ze genomineerd voor vijf Brit Awards waarvan zij er twee in de wacht sleept. Hoewel de Britse zangeres al veel bereikt heeft, zit zij nog vol plannen voor de toekomst.

Inhoud


Van Londen naar Kosovo en weer terug

Op 22 augustus 1995 werd Dua Lipa geboren in Londen. Regelmatig wordt aangenomen dat dit een artiestennaam is, maar de naam Dua Lipa staat daadwerkelijk in haar paspoort. De ouders van Dua zijn Albanezen die Kosovo in de jaren negentig ontvluchtten. In het Albanees betekent haar naam ‘liefde’. De familie Lipa keerde in 2008 terug naar Kosovo. De zangeres vond het niet erg om terug te keren naar het thuisland van haar ouders, maar had met name op school moeite om zich aan te passen. Hoewel ze wel Albanees sprak, kon ze de taal niet lezen of schrijven.

Dua Lipa verhuisde in 2010 weer terug naar Londen om haar ambities als zangeres waar te maken. Voorheen coverde ze op YouTube nummers van haar favoriete artiesten, maar Dua Lipa besluit meer uit haar zangcarrière te gaan halen. Het zangtalent heeft zij van haar vader, die ook zingt maar dit nooit op professioneel niveau deed. Tijdens haar tijd in Londen zette ze een blog op genaamd ‘Dua Daily’ en deed ze modellenwerk. Ze probeerde veel te netwerken om te zorgen dat mensen haar demo’s beluisterden.

Doorbraak Dua Lipa

De verhuizing naar Londen bleek een succes en Dua wist de juiste contacten te leggen. In 2015 komt haar eerste single ‘New Love’ uit. Dit nummer wordt geen grote hit. Haar tweede single ‘Be The One’ zorgt echter voor de doorbraak van Dua Lipa. ‘Be The One’ bestormt in heel Europa de hitlijsten en wordt ook in Australië en Nieuw-Zeeland goed gedraaid. In januari 2016 gaat haar eerste Europese tour van start. Tijdens deze tour treedt ze ook op in Nederland, in de AFAS Live te Amsterdam. Een maand later komt haar derde single ‘Last Dance’ uit. Dit nummer wordt in mei opgevolgd door het nummer ‘Hotter than Hell’ dat niet alleen in Europa, maar deze keer ook wereldwijd een hit wordt.

Dua Lipa blijft nieuwe nummers uitbrengen, want in augustus 2016 is ‘Blow Your Mind (Mwah)’ alweer voor iedereen te beluisteren. Deze single zorgt ervoor dat zij voor het eerst de befaamde Amerikaanse Billboard top 100 betreedt. Daarnaast gaat de zangeres ook samenwerkingen aan met andere artiesten. Zo brengt ze in november 2016 ‘No Lie’ uit samen met Sean Paul en in januari 2017 ‘Scared to be Lonely’ met de Nederlandse diskjockey Martin Garrix.

Verder verloop carrière

In juni 2017 is het eindelijk zo ver en komt haar eerste album uit, genaamd ‘Dua Lipa’. Zelf schreef zij ook enkele nummers die op de plaat te beluisteren zijn. Op dit album is ook ‘New Rules’ te vinden. Dit is het nummer waarmee zij in diezelfde zomer haar eerste nummer één-hit scoort in Groot-Brittannië. Ook treedt zij op op het wereldberoemde Glastonbury Festival. Haar eerste album zorgt ook voor bekendheid op plekken buiten Europa. Dit leidde ertoe dat zij in het voorprogramma stond van concerten van zanger Bruno Mars en de band Coldplay. Met Chris Martin, de zanger van Coldplay, bracht zij het nummer ‘Homesick’ uit. De muziek voor ‘Homesick’ schreven ze samen.

Eind 2017 werd bekend dat Dua Lipa in haar thuisland Groot-Brittannië de meest beluisterde vrouw was op muziekdienst Spotify. Het jaar 2018 begint eveneens goed voor de Britse zangeres. Ze werd genomineerd voor maar liefst vijf Brit Awards. Voor het eerst sleepte een vrouwelijke artiest zoveel nominaties in de wacht. Lipa trad op tijdens de awardshow en werd bij twee van de vijf nominaties verkozen tot winnares. Ze nam de prijs voor beste Britse vrouwelijke soloartiest mee naar huis en werd verkozen tot de beste ‘British Breakthrough Act’. In 2016 richtte zij met haar vader de ‘Sunny Hill Foundation’ op. Dit goede doel streeft ernaar burgers in Kosovo die het moeilijk hebben een handje te helpen. In 2018 organiseert Dua Lipa gelieerd aan de 'Sunny Hill Foundation' het 'SunnyHill Festival'. Het jaar erop is het festival al uitgegroeid tot een internationaal muziekfestival, waar ondere andere Miley Cyrus optrad.

In april 2018 komt het nummer ‘One Kiss’ met diskjockey en producer Calvin Harris uit. Het wordt de tweede nummer één-hit voor Dua. De zangeres komt in augustus 2018 opnieuw naar Nederland. Dan betreedt ze het podium op het festival Lowlands. In september brengt samen met Silk City het nummer 'Electricity'. In november 2019 wordt de single 'Don't Start Now' uitgebracht. Hoewel de zangeres al in 2018 liet weten dat er werd gewerkt aan een nieuw album, verschijnt dit pas eind maart 2020. Het album draagt de naam 'Future Nostalgia' en Lipa gaat om het werk te promoten op Europese tour. Op 7 mei 2020 zou de zangeres optreden in Nederland. Zij staat met haar 'Future Nostalgia' tour in de Ziggo Dome te Amsterdam. De kaartverkoop hiervoor is gestart op 6 december 2019. Halverwege maart wordt echter bekend dat vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus het concert wordt verplaatst naar 3 februari 2021. In februari 2020 brengt Dua Lipa haar single 'Physical' uit en in maart volgt tegelijk met de release van haar nieuwe album haar single 'Break My Heart'. In juli 2020 komt het nummer 'Hallucinate' uit.

Privéleven

Dua Lipa komt uit een hecht gezin. Lipa heeft nog een jonger broertje en zusje genaamd Gjin en Rina. Ondanks haar carrière verschijnen er regelmatig foto's van haar met familieleden op haar Instagram-account. De goede band heeft het gezin dus weten te behouden. Dua Lipa heeft anno juli 2020 meer dan 48 miljoen volgers op Instagram. Deze volgers zijn ook getuige van het verloop van haar liefdesleven. Van 2015 tot 2017 had zij een relatie met Isaac Carew. Een jaar later komen zij weer bij elkaar om vervolgens in de zomer van 2019 uit elkaar te gaan. Vanaf dat moment gaan de geruchten dat zij het erg gezellig heeft met Anwar Hadid, het broertje van de beroemde zussen Bella en Gigi Hadid. De twee blijken inderdaad een setje te zijn en steken dit niet onder stoelen of banken.

Aspiraties voor de toekomst

Dua Lipa heeft veel bewondering voor andere artiesten en probeert dan ook van hen te leren. Ze kijkt naar hun shows, technieken die zij gebruiken en hun interactie met het publiek. Ze vindt het belangrijk een stempel te drukken op haar eigen muziek. Zo vindt zij feminisme en het zogenaamde ‘women empowerment’ waarbij vrouwen elkaars kwaliteiten trachten te versterken erg belangrijk. Dit bleek ook tijdens haar toespraak op de Brit Awards. Ze pleitte voor meer vrouwen op wereldpodia. Tegelijkertijd is het volgens Dua van belang dat men vooral plezier in popmuziek ziet en iedereen van muziek geniet. Dua Lipa wil niet snel vergeten worden en geeft in interviews aan dat zij haar shows graag nog groter ziet worden en op een dag stadions met publiek wil vullen.
© 2018 - 2023 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieBrit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieDe Brit Awards, ook wel kortweg BRITs genoemd, zijn de belangrijkste onderscheidingen in de Britse muziekindustrie die j…
Coldplay, een wereldbandColdplay, een wereldbandDe Britse popgroep Coldplay is inmiddels een echte wereldband. Opgericht in 1996 in Londen, waar de leden elkaar ontmoet…
Kosovo in het begin van het Joegoslavie conflictKosovo is een autonome provincie in Servië. Deze grote mate van zelfstandigheid verkreeg zij in 1974 tijdens de grote st…
Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith is een Britse zanger die als Samuel Frederick Smith in Londen wordt geboren op 19 mei 1992. Nadat hij naamsbek…

Albumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)recensieAlbumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)Dirty Projectors is een indierockband die in 2002 werd opgericht en sindsdien enkele experimentele albums uitbracht die…
Albumrecensie: Snail Mail - Lush (2018)recensieAlbumrecensie: Snail Mail - Lush (2018)Snail Mail is een Amerikaanse indierockband uit Baltimore. Sinds haar oprichting in 2015 ontving de groep aandacht van g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daniel Åhs Karlsson, Wikimedia Commons (CC BY-3.0/bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dua_Lipa, geraadpleegd op 14-06-2018
  • https://www.billboard.com/articles/news/international/8085580/dua-lipa-interview, geraadpleegd op 14-06-2018
  • https://www.theguardian.com/music/2018/apr/15/dua-lipa-pop-has-to-be-fun-you-cant-get-upset-about-every-little-thing-new-rules, geraadpleegd op 14-06-2018
  • https://www.rollingstone.com/music/features/dua-lipa-new-rules-singer-talks-max-martin-w516978, geraadpleegd op 14-06-2018
  • http://sunnyhillfoundation.org/about-us/, geraadpleegd 14-06-2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.