Paul McCartney schrijft een lied voor zijn pa: ‘When I’m 64’

De Beatles zijn er nooit voor teruggeschrokken om nummers te maken in de meest diverse stijlen. Met ‘When I’m 64’ (1966) componeerde Paul McCartney in de retrostijl die in die periode opgang maakte.

Muzikale vader

Beatle Paul McCartney verloor zijn moeder op veertienjarige leeftijd zodat vader James zich genoodzaakt zag zijn twee zonen verder alleen op te voeden. James McCartney, ook wel ‘Jim’ genoemd, was een rasechte muzikant: hij speelde piano en trompet en leidde zijn eigen band, de Jim Mac’s Jazz Band. Deze werd vooral gevraagd als begeleiding van stille films in de bioscopen. In tegenstelling tot zijn zoon, die een enorme productie afleverde, schreef James McCartney slechts één nummer, ‘Eloise’. Het bleeft beperkt tot de muziek, want een tekst had hij niet. Later, toen Paul al wereldberoemd was, zou hij om zijn vader te plezieren, het nummer in retrostijl spelen. ‘Walking in the Park with Eloise’ werd in 1974 tezamen met Floyd Cramer en Chet Atkins onder de naam The Country Hams opgenomen.

Voor pa

Als dank voor zijn inzet voor zijn kinderen, kocht Paul in 1964 voor zijn vader een huis in Heswall, Chesire, en stuurde hem met pensioen. Zijn vader verdiende nauwelijks 10 pond per week in de katoenhandel. In 1966 werkte hij voor zijn vader een nummer af dat hij reeds op vijftienjarige leeftijd voor de Quarrymen, de pre-Beatles, had geschreven. De Quarrymen speelden het onder andere in Hamburg als de versterkers oververhit dreigden te raken en ze ze moesten uitschakelen of telkens als de elektriciteit uitviel om de tijd op te vullen tot het probleem opgelost was.

Voor het album ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’(1967) paste hij de tekst aan aan de leeftijd van zijn vader en werd het ‘When I’m 64’.

Retrostijl

De Beatles waren niet vies om andere stijlen aan te pakken en de klassieke rockpaden te verlaten. Ze hadden het eerste heavy metalnummer ooit geschreven, kinderliedjes opgenomen, Indiase klanken in sommige nummers verwerkt, steunden op de blues en de vroege rock and roll en met ‘When I’m 64’ gingen ze de variététoer op. Het was niet uniek in die periode. De New Vaudeville Band vierden successen met ‘Winchester Cathedral’(1966), er was Tiny Tim met ‘Tip Toe through the Tulips’ (1968, origineel uit 1929) en de Bonzo Dog Doo Dah Band bestormde de hitparade met ‘I’m the Urban Spaceman’ (1968). Dit laatste nummer werd geproduceerd door een zekere Apollo C. Vermouth, wat later het pseudoniem bleek van… Paul McCartney!

George Martin

Beatleproducer George Martin, die het klarinetarrangement voor het nummer op zich had genomen, werd op zijn 64ste verjaardag door Paul speciaal in de bloemetjes gezet. Op McCartneys 64ste verjaardag werd het nummer uiteraard op alle radiozenders uitgezonden, maar veel plezier had Paul niet op deze verjaardag aangezien hij in een vechtscheiding gewikkeld was met zijn tweede vrouw Heather Mills.

Te hoog

McCartney speelt ‘When I’m 64’ vrijwel nooit live omdat hij de toon waarin het op de plaat gezongen wordt niet kan halen. Zijn stem werd indertijd namelijk sneller afgespeeld zodat ze hoger klinkt dan zijn bereik in werkelijkheid is. Bedoeling was dat hij jonger zou hebben geklonken.

Covers

  • De kinderen van Paul McCartney namen een speciale versie van het nummer op voor hun vaders 64ste verjaardag.
  • ‘When I’m 64’ werd door de pensioenverzekeringsmaatschappij Allstate Insurances in een reclamespot gebruikt (2002). Julian Lennon, de oudste zoon van John Lennon met zijn eerste vrouw Cynthia Powell, werd gevraagd om het nummer in te zingen, wat een wel heel bijzondere cover opleverde.

Andere versies

  • Kenny Ball and his Jazzmen (1967)
  • Bernard Cribbins (1967)
  • John Denver (1969)
  • Keith Moon (1976)
  • Frankie Howerd en Sandy Farina (1978)
  • Les Fradkin, instrumentaal (2007)
  • Del McCoury Band (2008)
  • Cheap Trick (2009)
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De krant als inspiratiebron‘She’s Leaving Home’ is het meest melodieuze nummer op de historische Beatle-LP ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Ba…
‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schri…
For No One: een melodieus BeatlenummerFor No One: een melodieus BeatlenummerDit door Jane Asher geïnspireerde liedje wordt beschouwd als een van de meest ondergewaardeerde composities uit het oeuv…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…

McCartney schrijft eerste heavy metalsong: ‘Helter Skelter'McCartney schrijft eerste heavy metalsong: ‘Helter Skelter'Daar waar de Beatles in de jaren zestig van vorige eeuw als de verzorgde, brave rockband werden beschouwd, in tegenstell…
De Beatles kopiëren zichzelf: ‘Anytime At All’De Beatles kopiëren zichzelf: ‘Anytime At All’Doorheen de tijden zijn er altijd artiesten geweest die kopieën maakten van hun eigen hits met de stille hoop dat het su…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.