recensie

The Beatles - Revolver

Alweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 minuten, is dit een album wat goed weg luistert.

Het album

Revolver is de opvolger van het in 1965 verschenen Rubber Soul. Revolver is geproduceerd door George Martin en uitgebracht onder het label Parlophone. Op dit album wordt ook geëxperimenteerd met oosterse muziek. De 14 nummers die op het album staan duren tussen de 2 en de 3 minuten. Onder deze nummers staan ook enkele klassiekers zoals: Eleanor Rigby en Tomorrow never knows.

Bezetting

  • John Lennon – Zang en gitaar
  • Paul McCartney – Basgitaar en zang
  • George Harrison – Gitaar
  • Ringo Starr – Drum

Tracklist:

1. Taxman – 2:39 (Harrison)
2. Eleanor Rigby – 2:08
3. I’m Only sleeping – 3:02
4. Love you to – 3:01 (Harrison)
5. Here, There and Everywhere – 2:26
6. Yellow Submarine – 2:40
7. She Said She Said – 2:37
8. Good day sunshine – 2:10
9. And your bird can sing
10. For no one – 2:01
11. Doctor Robert – 2:15
12. I want to tell you – 2:30 (Harrison)
13. Got to get you into my live – 2:31
14. Tomorrow never knows – 2:57

Alle nummers zijn door John en Paul geschreven, Behalve waar aangegeven.

Eleanor Rigby

Dit nummer, gezongen door Paul McCartney, werd samen met Yellow Submarine als Single uitgebracht voor Revolver. Paul kreeg tijdens de Grammy Awards van 1966. De Grammy uitgereikt in de categorie: Best Contemporary Rock and Roll Vocal performance, Man. Wat opmerkelijk is aan dit nummer is dat geen van de leden een instrument bespelen tijdens dit nummer. de muziek die te horen is bestaat uit een gecomponeerde partituur van Sir George Martin. En bestaat uit twee cellisten, twee altviolisten en vier violisten. Dit nummer bezette in 1966 voor 6 volle weken de nummer 1 positie van de Nederlandse top 40.

Tomorrow never knows

Het laatste nummer van Revolver staat bekend als een van de eerste dronecomposities in de popmuziek. Een dronecompositie houdt in dat er door het gehele nummer een dezelfde toon te horen is. Het is geschreven door John Lennon aan de hand van een tekst van Timothy Leary. Ook bevat dit nummer erg veel studio effecten. Zo wordt de solo van Paul uit het eerste nummer Taxman hier achterstevoren gespeeld.

De cover

De cover van Revolver is door de Duitse artiest en kunstenaar Klaus Voormann gemaakt. Hij maakte onder andere gebruik van foto’s die door Robert Whitetaker zijn gemaakt. Robert maakte veel foto’s van de groep tussen 1964 en 1966. Klaus komt zelf ook voor op de cover, zo is zijn foto en naam in het haar van George Harrison aan de rechterkant van de cover aangebracht.

De titel

De naam Revolver refereert naar het geweer, de revolver. Echter was het voor de vier leden lastig om een goede titel voor het album te vinden. Als eerst hadden de vier leden het idee om het album “abracadabra” te noemen. Toen bleek dat een band deze naam al had gebruikt, en er een nieuwe naam moest worden gekozen raakte de leden verdeeld over de naam. Zo vond John dat het album “the four sides of the enternal triangle” moest gaan heten. Ook Ringo had een mogelijke naam “After Geography”. Overige namen waren: Magic circles, Beatles on safari en Pendulum. Uiteindelijk werd in juni 1966 gekozen voor Revolver.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peter Fonda inspireert John Lennon voor zijn ‘She Said'Peter Fonda inspireert John Lennon voor zijn ‘She Said'Het is algemeen geweten dat de Beatles voor hun songs inspiratie putten uit gebeurtenissen uit hun leven, personen die z…
Lennons grote hobby: slapenLennons grote hobby: slapenWas John Lennon een luie kerel of was zijn slaapverslaving een compensatie voor het hectische leven dat hij met de Beatl…
De Beatles en de belastingenDe Beatles en de belastingenDe Beatles waren met zijn vieren, maar John Lennon en Paul McCartney waren de dominante songwriters. George Harrison kre…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
Anouk - Sad Singalong Songs (recensie cd met o.a. Birds)recensieAnouk - Sad Singalong Songs (recensie cd met o.a. Birds)Anouk doet de naam van het album eer aan. Sad Singalong Songs zijn verdrietige liedjes over pijn in de liefde en het lev…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.