recensie

The Beatles - Abbey Road

Het laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebracht op 26 september 1969.

Het album

Abbey Road is de laatste plaat die door de band is uitgebracht. De band stond erop om nog een keer een goed album uit te brengen voordat ze uit elkaar gingen. Abbey Road is bij recensenten erg goed in de smaak gevallen. Vooral over de tweede kant van de lp zijn ze lovend. Zo zei Ringo ooit dat de tweede kant van deze plaat zijn favoriet is. De opnames begonnen in april van 1969. Het is geproduceerd door George Martin. En heeft een totale lengte van ruim 45 minuten.

Bezetting

  • John Lennon – Zang
  • Paul McCartney – Basgitaar
  • Ringo Starr – drum
  • George Harrison – Gitaar

Tracklist

1. Come together - 4:20
2. Something - 3:03 (Harisson)
3. Maxwell’s silver hamer – 3:27
4. Oh! Darling – 3:26
5. Octopus’s garden – 3:26
6. I want you (She’s so heavy) – 7:47
7. Here comes the sun – 3:05 (Harrison)
8. Because – 2:45
9. You never give me your money – 4:02
10. Sun king – 2:26
11. Mean Mr mustard – 1:06
12. Polythene Pam – 1:12
13. She came in through the bathroom window – 1:57
14. Golden slumbers – 1:31
15. Carry that weight – 1:36
16. The End – 2:05
17. Her Majesty – 0:23

Alle nummers zijn door Paul en John geschreven, behalve waar aangegeven.

De Hoes

De hoes van Abbey Road is een van de beroemdste hoezen uit de muziek geschiedenis. Het idee voor de hoes kwam van Paul, en werd door Lian Macmillen op 8 augustus 1969 gefotografeerd. De foto laat zien hoe de vier bandleden het zebrapad vlak bij de studio oversteken. Met John in het wit op de voorgrond, en Paul op blote voeten. Veel artiesten hebben deze foto geïmiteerd. Een goed voorbeeld is de Amerikaanse band the red hot chili peppers, zij steken hetzelfde zebrapad over met niets anders dan een goed geplaatste sok. Nog elke dag zijn er vele toeristen die zichzelf fotograferen op dezelfde manier als de Beatles dat hebben gedaan.

Her Majesty

Het laatste nummer van dit album wordt gezien als de eerste hidden track in de popgeschiedenis. De bedoeling was dat het nummer tussen de nummers Mean Mr Mustard en Polythene Pan zou komen te staan. Maar volgens Paul was dit niet goed omdat er zo een te groot verschil zou ontstaan tussen de sfeer van beide nummers.

Come together

Het openingsnummer van deze plaat werd voor het grootste deel door John geschreven. Toen het album al een maand uit was, is dit nummer samen met sometimes als single uitgebracht. Chuck Berry had echter problemen met dit nummer, volgens hem lijkt de eerste zin erg veel op een stuk tekst uit een van zijn nummers. Namelijk You can’t cautch me. Lennon beloofde om in zijn catalogus drie nummers op te nemen waarvan de opbrengsten naar Chuck zouden gaan. Deze nummers waren: Ya Ya, You can’t cautch me en Angel Baby.

Here comes the sun

Het eerste nummer van kant twee van deze lp is door Harisson geschreven in de tuin van Eric Clapton in Engeland. Dit nummer is tevens een van de bekendste nummer van Harisson. Zo heeft Harrison onder andere ook Something en While my guitar gently weeps geschreven. Het nummer is opgenomen tussen juli en augustus.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Abbey Road - Is Paul McCartney dood?Abbey Road - Is Paul McCartney dood?In het jaar 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney zou zijn overleden. Maar in plaats van dit gerucht de kop in te dru…
De laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe Beatle die het langst had gehoopt dat de Beatles hun carrière niet in 1970 zouden afsluiten was Paul McCartney. Niet…
Rauw liefdeslied van John LennonRauw liefdeslied van John LennonLiefdesliedjes zijn doorgaans, tedere, lieflijke songs die je als het ware kan nazingen voor je geliefde. John Lennon sc…

recensieThe Beatles - HelpHelp is het vijfde album uitgebracht door de Beatles. Het is geproduceerd door George Martin. Onder het label Parlophone…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.