recensie

The Beatles - Help

Help is het vijfde album uitgebracht door de Beatles. Het is geproduceerd door George Martin. Onder het label Parlophone. Het album duurt ongeveer 35 minuten.

Het album

Help is het vijfde album van The Beatles. Het album kwam uit op 6 augustus 1965. De opnames liepen van 15 februari tot 17 juni 1965. En bevat enkele klassiekers van The Beatles. Denk aan Ticket to Ride en Yesterday. In 2012 werd bekend dat volgens het muziektijdschrift Rolling stone het album op de 331ste plek staat van de 500 beste albums ooit gemaakt. Nadat de titels die staan voor het aantal verkochte exemplaren in Engeland zijn aangepast, heeft het album de platina status.

Bezetting

  • John Lennon – Zang
  • Paul McCartney – Basgitaar
  • Ringo Starr – Drum
  • George Harrison – Gitaar

Tracklist

1. Help – 2:18
2. The night before – 2:33
3. You’ve got to hide your love away – 2:08
4. I need you – 2:28 (Harrison)
5. Another girl – 2:05
6. You’re going to lose that girl – 2:17
7. Ticket to ride – 3:10
8. Act naturally – 2:29
9. It’s only love – 1:54
10. You like me too much – 2:35 (Harrison)
11. Tell me what you see – 2:36
12. I’ve just seen a face – 2:04
13. Yesterday – 2:03
14. Dizzy miss lizzy – 2:53

Alle nummers zijn door Paul en John geschreven, behalve waar aangegeven.

De hoes

Op de hoes van deze plaats staan de leden van de band met hun armen in een bepaalde positie. Het idee van deze houding kwam van de fotograaf Robert Freeman. Hij had het idee om de vier leden het vierletter woord “help” te laten spellen. Maar toen de foto eenmaal genomen was leek het resultaat nergens op. Er werd gekozen voor een nieuwe houding die de leden aan moesten nemen. Nu staat er echter NUJV.

Help

Het openingsnummer van dit album is door John geschreven. Hij heeft dit nummer geschreven toen hij erg depressief was en erg onzeker. Later verklaarde hij tegenover het tijdschrift rolling stone dat dit samen met strawberry fields forever de beste Beatles nummers zijn. Het nummer haalde in de volgende landen een nummer een positie: Australië, Canada, Ierland, Groot Brittannië, Hong Kong, Nederland, Spanje, Singapore, Noorwegen, De Verenigde Staten, Italië, Brazilië en Argentinië. Het nummer stond in 2004 in het tijdschrift rolling stone op nummer 29 van de 500 beste nummers ooit gemaakt.

Ticket to ride

Dit nummer kwam in 1965 uit als single van het album. Het nummer is geschreven door John. Hij beschouwd dit nummer ook als een van de eerste hard rock nummers. Op dit nummer is Paul voor de eerste keer te horen als lead gitarist. Het nummer haalde in de volgende landen de nummer 1 positie: Canada, Ierland, Groot Brittannië, Noorwegen, Australië, Zweden, Nederland, De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Yesterday

Dit nummer is geschreven door Paul. Het was het eerste nummer waarin maar een lid van de band te horen is, namelijk Paul. Hij wordt in dit nummer begeleidt door drie violisten en een cellist. Volgens het Guiness book of world records is yesterday het meest gecoverde nummer ooit. Met in totaal ongeveer 3000 covers, waarvan de eerste al drie maanden na het verschijnen van het nummer uitkwam. Het nummer is door MTV uitgeroepen tot het beste popnummer dat na 1963 is geschreven.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1964Hits jaren 60: 1964Welke nummers waren in 1964 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
De Beatles werkten acht dagen per weekDe Beatles werkten acht dagen per weekHeel hard werken: dat is wat de Beatles deden. Althans volgens Ringo Starr. Hij verzon de songtitel ‘Eight Days A Week’,…
The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles hebben verspreid over de jaren sinds hun ontstaan vele records op allerlei gebieden op hun naam weten te zet…
Roy Orbison en Bing Crosby inspireren de BeatlesRoy Orbison en Bing Crosby inspireren de BeatlesDe grote doorbraak van de Beatles kwam er met ‘Please Please Me’ in 1963. De eerste single, ‘Love Me Do’ was slechts nip…

recensieThe Beatles - Magical mystery tourMagical mystery tour is het negende album dat de Beatles hebben uitgebracht. Het album lag vanaf 8 december 1967 in de w…
recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.