InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > The Beatles - Magical mystery tour
recensie

The Beatles - Magical mystery tour

Magical mystery tour is het negende album dat de Beatles hebben uitgebracht. Het album lag vanaf 8 december 1967 in de winkels. Het is geproduceerd door George Martin.

Het album

Het album bestaat uit liedjes die de band heeft gemaakt voor hun derde film. De opnames begonnen in april 1967 en waren in november van hetzelfde jaar voltooid. Het album is door George Martin geproduceerd, en staat onder het label Parlophone. Het album heeft een lengte van ongeveer 37 minuten.

Bezetting

  • John Lennon – Zang
  • Paul MaCartney – Basgitaar
  • Ringo Starr – Drum
  • George Harrison – Gitaar

Tracklist

1. Magical mystery tour – 2:48
2. The fool on the hill – 3:00
3. Flying – 2:16
4. Blue jay way – 3:50 (Harrison)
5. Your mother should know – 2:33
6. I am the walrus – 4:35
7. Hello, goodbye – 3:24
8. Strawberry fiels forever – 4:05
9. Penny lane – 3:00
10. Baby, You’re a rich man – 3:07
11. All you need is love – 3:57

Alle nummers zijn door John en Paul geschreven, behalve waar aangegeven.

De hoes

De hoes van dit album doet al vermoeden wat de bandleden in deze tijd voornamelijk consumeerde. Zo is de naam van de band met sterren geschreven en de naam van het album wordt door regenbogen omgeven. Verder staan drie van de vier leden in kippenpakken op de achtergrond. En dragen maskers van verschillende dieren. Het laatste lid staat op de voorgrond van de rest en draagt een ander pak dan de rest. Hij draagt ook een ander masker dan de rest van de groep.

Magical mystery tour

Het openingsnummer van het album is geschreven door Paul. De naam komt van de zogeheten mystery tours die in het begin van de 20ste eeuw bekend werden. Bij een mystery tour stapten een groep mensen op de bus zonder vooraf te weten waar deze heen zou gaan. De Beatles voegden er zelf het woord magical, wat magisch betekent, aan toe. Toen het nummer net verscheen dachten veel mensen dat het nummer aanzette tot drugsgebruik. In 1998 bevestigde Paul dat het nummer inderdaad onder invloed van LSD is gemaakt.

I am the walrus

Het zesde nummer van het album is geschreven door John Lennon. Het idee ontstond toen hij een brief kreeg van een leerling die op dezelfde school als waar John had gezeten les volgt. Deze leerling schreef dat een leraar bij hem op school uitleg gaf over de bekentenis van de songteksten van de band. In reactie daarop besloot John een nummer te schrijven dat zo’n onduidelijke betekenis had dat zelfs deze leraar het niet zou begrijpen.

Hello goodbye

Het zevende nummer van het album is geschreven door Paul. Het idee ontstond toen een medewerker van de manager van de band aan Paul vroeg hoe hij een liedje maakt. Paul nam hem mee zijn huis, en zei dat hij voor alles wat Paul zei het tegenovergestelde moest zeggen. Ja en nee, hoog en laag, zwart en wit en hallo en doei. De opnames van het nummer begonnen op 2 oktober 1967 en de songtekst werd op de 19e van oktober toegevoegd.

Strawberry field forever

Het achtste nummer van het album is door John geschreven. Hij schreef dit nummer aan de hand van zijn herinneringen aan het spelen is de tuin van een weeshuis. De eerste opnames begonnen in februari 1967. Het nummer is nooit een echte wereldwijde nummer 1-hit geworden. In thuisland Engeland bleef het steken op de tweede plaats. In de Verenigde Staten kwam het niet verder dan plaats acht. In Nederland heeft het wel de nummer 1 positie te pakken gekregen, en heeft deze voor 4 weken vastgehouden.
© 2013 - 2019 Mrpromoteboy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Analogues - Magical Mystery TourThe Analogues - Magical Mystery TourThe Analogues is een Nederlandse muziekgroep die tussen oktober 2015 en juli 2016 in theaters en schouwburgen het uit de…
Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?In 1967 kwam de The Beatles-film Magical Mystery Tour uit en werd het voor het eerst uitgezonden op de BBC. De geruchten…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’De eerste songs van de Beatles waren overwegend liefdesliedjes, maar naarmate de groep evolueerde werd er ook rond ander…
Hits jaren 60: 1967Hits jaren 60: 1967Welke nummers waren in 1967 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…

Reageer op het artikel "The Beatles - Magical mystery tour"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrpromoteboy
Gepubliceerd: 25-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!