The Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

The Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band De Nederlandse muziekgroep The Analogues was tussen oktober 2015 en juli 2016 in schouwburgen en theaters te zien en te beluisteren met de integrale uitvoering van het album ‘Magical Mystery Tour’ van The Beatles. Vanwege het grote succes van deze tour was de groep vanaf oktober 2016 wederom in veel plaatsen te zien met een ander Beatles-album, het legendarische ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. The Analogues is een groep die in visueel opzicht niets van doen heeft met The Beatles maar des te meer klinkt als de latere Beatles.

The Analogues

De vijfmansformatie The Analogues bestaat uit Bart van Poppel, Diederik Nomden, Jac Bico, Jan van der Meij en Fred Gehring. Behalve Fred Gehring hebben alle leden vanaf de jaren tachtig in verschillende Nederlandse bands gespeeld, waaronder Lois Lane, Tambourine en Powerplay.

Magical Mystery Tour en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Tussen oktober 2015 en juli 2016 was de groep in de Nederlandse schouwburgen en theaters te zien en te beluisteren met de integrale uitvoering van het album Magical Mystery Tour van The Beatles, uitgebracht in het najaar van 1967. Tijdens de tour is zelfs tweemaal een uitstapje gemaakt voor optredens in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege het succes van deze tour zijn The Analogues vanaf oktober 2016 opnieuw langs de Nederlandse podia gegaan, ditmaal met een ander album van The Beatles. Het legendarische Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is analoog van de eerste tot en met de laatste noot gespeeld met gebruikmaking van authentieke instrumenten, strijkers en blazers.

The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

The Beatles brengen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit op 1 juni 1967. Het grensverleggende album wordt beschouwd als één van de belangrijkste en meest invloedrijke uit de popgeschiedenis. In de dertien nummers op Sgt. Pepper wordt met producer George Martin in de Londense Abbey Road Studio flink geëxperimenteerd met nieuwe opnametechnieken. Verscheidene muziekstijlen en muziekgenres zijn te horen, waaronder klassieke en psychedelische muziek maar ook ouderwetse rock ’n roll. In de bijdrage van George Harrison aan het album zijn enkel muziekinstrumenten uit India te horen.

Materiaal uit latere jaren live gespeeld door The Analogues

Omdat The Beatles in 1966 zijn gestopt met het geven van optredens is het materiaal uit de latere jaren door de groep nooit live gespeeld. Des te opvallender is het dat een halve eeuw later een groep Nederlandse muzikanten deze complexe nummers voor publiek in theaters en schouwburgen zo getrouw mogelijk heeft nagespeeld.

The Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Fred Gehring, het enige lid van The Analogues zonder muzikale achtergrond, speelt met het idee om de ingewikkelde nummers van The Beatles uit hun latere jaren na te spelen. In 2013 komt zijn idee met behulp van Bart van Poppel van de grond en ontstaat samen met Diederik Nomden, Jac Bico en Jan van der Meij de formatie The Analogues. De instrumenten die in de uitvoeringen van The Beatles op de originele opnames zijn te horen worden door The Analogues uitgevoerd. De vijf leden van de groep worden tijdens de tour begeleid door strijkers (The Strawberry Strings) en blazers (The Unbeatable Horns). De meeste leden spelen meerdere instrumenten. Bandlid Bart van Poppel speelt bijvoorbeeld naast basgitaar tevens hammondorgel, elektrische piano, mondharmonica, Claviolin en percussie.

Vintage instrumenten

Voordat de nummers tot in de kleinste nuances kunnen worden nagespeeld zijn ze laag voor laag geanalyseerd. De arrangementen zijn nagemaakt en ingespeeld door de violisten. Om tot de juiste sound te komen is gebruik gemaakt van niet-alledaagse vintage instrumenten waaronder een Gibson SG gitaar, een Hofner en een Rockenbackerbas, een Wurlitzerpiano, een Lowrey orgel, Epiphone gitaren en drums van Ludwig, één van ’s werelds oudste drumstelmerken. Een aantal van deze instrumenten was al in het bezit van enkele groepsleden, andere zijn onder andere via Ebay aangekocht. Het Lowrey orgel speelt een prominente rol in de nummers Lucy In The Sky With Diamonds en Being For The Benefit Of Mr. Kite! In Good Morning Good Morning zijn saxofoons, trombones en een hoorn te horen, terwijl in She’s Leaving Home alleen violen, cello’s, een bas en een harp zijn te horen. In Within You Without You is van de vier Beatles alleen George Harrison te horen op akoestische gitaar en de Aziatische instrumenten sitar en tampura.

Norfolk & Norwich Festival

In het kader van het Norfolk & Norwich Festival, één van de oudste festivals in Engeland, trad de groep in mei 2016 op in de Norwich Theatre Royal. De Eastern Daily Press, een regionale krant uit de regio Norfolk, kwam met een lovende recensie over het optreden van het ‘sublime ensemble’ in een uitverkocht theater met publiek bestaande uit meerdere generaties. Op 13 juli 2016 volgde andermaal een optreden in Groot-Brittannië, namelijk in The Barbican, het muziek-, theater- en filmcomplex in de Londense Beech Street.

‘The Analogues are a musical wonder from Holland on a mission to bring the actuality of Beatles’ songs alive. The Norwich debut on their UK visit fairly rocked the Theatre Royal.’
Eastern Daily Press, 21 mei 2016

Theatertour door Nederland

De Sgt. Peppertour van The Analogues is beginnen met een try-out op donderdag 20 oktober 2016 in het theater in Sneek, een week later gevolgd door een tweede try-out in Nieuwegein. Tot en met 17 maart 2017 stonden in totaal 45 optredens door heel Nederland gepland. Op het affiche voor de tour werd vermeld dat The Analogues het legendarische album uitvoeren ‘and much more!’ De extra’s bestonden uit nummers van de albums Revolver, The White Album of Abbey Road.

Het uur van de wolf

Op donderdag 1 juni 2017 was het NTR-televisprogramma Het uur van de wolf gewijd aan het legendarische album van The Beatles dat die dag precies vijftig jaar geleden is uitgebracht. De leden van The Analogues vertellen in de documentaire hoe zij de nummers voor hun concertreeks hebben ontleed. Een dag later, vrijdag 2 juni, was een registratie van het concert van The Analogues te zien (NPO 2).

Lees verder

© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandSgt. Pepper’s Lonely hearts Club Band is het achtste album dat de band heeft uitgebracht. Het is door George Martin gepr…
Brian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewustBrian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewust‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ (1967) was een grensverleggende langspeelplaat waarop de Beatles met geluiden ex…
De krant als inspiratiebron‘She’s Leaving Home’ is het meest melodieuze nummer op de historische Beatle-LP ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Ba…
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club – Is Paul McCartney dood?Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club – Is Paul McCartney dood?In de herfst van 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney was overleden. Het verhaal gaat dat McCartney op 9 november 19…

Het Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs is een theatervoorstelling over arm en rijk gebaseerd op de gelijknamige roman van Suzanna Jansen. In…
Theaterverslag: Sluimer - Henry van LoonTheaterverslag: Sluimer - Henry van LoonHenry van Loon wordt gek van de slapeloze nachten waarin hij elke keer wordt gelokt door de barman aan de overkant van d…
Bronnen en referenties
  • http://www.theanalogues.net/
  • http://www.beatlesfanclub.nl/artikelen-beatles/interviews/10310-interview-met-bandlid-bart-van-poppel-van-de-analogues
  • http://www.edp24.co.uk/news/review_the_analogues_magical_mystery_tour_at_norwich_theatre_royal_1_4544533
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 28-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.