The Analogues: Nederlandse Beatles-tributeband
The Analogues is een Nederlandse tributeband die tussen 2015 en 2019 in theaters en schouwburgen de uit de jaren zestig daterende albums ‘Magical Mystery Tour’, ‘Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band’ en ‘The White Album’ van The Beatles integraal uitvoert. De groep maakt tijdens hun tournees gebruik van zoveel mogelijk ‘vintage instrumenten’. In visueel opzicht lijkt de groep totaal niet op The Beatles, in muzikaal opzicht des te meer. The Analogues klinken als de latere Beatles.
Wie is de Nederlandse band The Analogues?
The Analogues is een Nederlandse vijf-/zesmansformatie afkomstig uit Haarlem en Amsterdam en bestaat uit Bart van Poppel (bas, toetsen, gitaar), Diederik Nomden (keyboard, gitaar), Jac Bico (gitaar), Jan van der Meij (gitaar), Felix Maginn (gitaar) en initiatiefnemer Fred Gehring (drums). Alle leden nemen tevens de vocalen voor hun rekening.
Bart van Poppel e.a.
Bart van Poppel en Jac Bico spelen in de jaren tachtig in onder meer Lois Lane en Tambourine, Diederik Nomden is lid van de popgroepen Johan en Daryl-Ann en begeleider van Ellen ten Damme terwijl Jan van der Meij eind jaren zeventig gitarist is van de rockgroep Vitesse en zijn eigen band Powerplay. Vanwege gehoorproblemen wordt Van der Meij tijdens The White Album Tour vervangen door Felix Maginn. Fred Gehring in de enige van het quintet zonder muzikale achtergrond; tot 2013 is hij bestuursvoorzitter van kledingmerk Tommy Hilfiger en investeerder Phillips-Van Heusden.
Anders dan de doorsnee Beatles-tributebands
The Analogues is meer dan de zoveelste Beatles-tributeband. De groep weet zich van andere bands te onderscheiden door niet op de Fab Four te lijken, integendeel zelfs, maar wel als hen te klinken. Waar bij groepen als ‘HELP! A Beatles Tribute’ en ‘The Bootleg Beatles’ de nadruk ligt op de beginjaren met kostuums, instrumenten en kapsels gaat het bij The Analogues enkel en alleen om de muziek en de zang uit het latere werk van The Beatles.
Oude vintage instrumenten
De groep beschikt over een groot aantal oude instrumenten die de leden vanuit alle uithoeken van de wereld hebben verzameld, waaronder meerdere vintage orgels, blokfluiten, mondharmonica’s en een aantal zeldzame gitaren uit de jaren zestig. Met de instrumenten van toen wordt het oorspronkelijke studiogeluid van The Beatles zo exact mogelijk nagespeeld. Uit de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een Lowrey Heritage Deluxe-orgel afkomstig, eenzelfde als The Beatles in de studio hebben gebruikt tijdens de opname van
Lucy In The Sky With Diamonds. Moderne instrumenten en keyboards zul je op het podium bij The Analogues niet aantreffen.
Magical Mystery Tour
The Analogues worden tijdens hun optredens begeleid door strijkers (The Strawberry Strings), blazers (The Unbeatable Horns) en multi-instrumentalisten. De nummers van het oorspronkelijke mini-album
Magical MysteryTour van The Beatles worden integraal uitgevoerd. The Beatles zouden het materiaal van dit album met z’n vieren nauwelijks live hebben kunnen spelen. Een groot deel van de nummers is te complex, te divers en heeft een gelaagde structuur waarin meerdere verschillende muziekinstrumenten worden gebruikt.
Magical Mystery Tour is ontstaan in een periode waarin in de muziek flink werd geëxperimenteerd.
Voorstelling in twee delen
De voorstelling van The Analogues uit het seizoen 2015/2016 bestaat uit twee delen: voor de pauze wordt het complete
Magical Mystery Tour-album uitgevoerd en na de pauze laten The Analogues, volgens impresariaat Visser Productions, ‘in een informele setting horen met hoeveel liefde en toewijding ze zich verdiepen in het Beatles-repertoire’. Na de tournee langs de Nederlandse schouwburgen volgt op 13 juli zelfs een eenmalig optreden in Londen.
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Vanwege het succes van de Magical Mystery Tour touren The Analogues vanaf oktober 2016 opnieuw langs de Nederlandse podia. Deze tournee staat geheel in het teken van destijds de opvolger van
Magical, te weten het grensverleggende album
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Het album is integraal analoog van de eerste tot en met de laatste noot gespeeld met gebruikmaking van authentieke instrumenten, strijkers en blazers.
The White Album en Let It Be
Een logisch gevolg van het aanhoudende succes van de optredens van de groep is dat een volgend album van The Beatles wordt opgepakt. In het seizoen 2017/2018 wordt het dubbelalbum The Beatles (beter bekend onder de titel The White Album) uitgevoerd in de diverse schouwburgen. In 2019 volgt de Let It Be/Abbey Road tour die, zoals alle landelijke voorstellingen, vroegtijdig wordt afgebroken i.v.m. de coronapandemie. De website van The Analogues vermeldt weer optredens vanaf februari 2021; er staan verspreid over het land 37 optredens gepland. Veel shows zijn inmiddels (augustus 2020) uitverkocht.
Lennon 40-80
Onder de titel Hello Goodbye staan voor 10 en 11 september 2021 twee optredens gepland in de Ziggo Dome, Amsterdam. In november 2021 volgen drie optredens (in Tilburg, Utrecht en Amsterdam) onder de titel Lennon 40-80. Het zal duidelijk zijn dat onder de noemer 'John Lennon: dead at 40, alive at 80' de muziek en composities van John Lennon (1940-1980) centraal staat.
Goede recensies
Volgens dagblad Het Parool is deze ‘herschepping van Magical Mystery Tour muzikaal een waar spektakelstuk. Griezelig dicht bij het origineel’. ‘The Analogues spelen The Beatles onwaarschijnlijk goed’, aldus muziekjournalist Leo Blokhuis.
Lees verder