The Analogues: Nederlandse Beatles-tributeband

The Analogues: Nederlandse Beatles-tributeband The Analogues is een Nederlandse tributeband die tussen 2015 en 2019 in theaters en schouwburgen de uit de jaren zestig daterende albums ‘Magical Mystery Tour’, ‘Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band’ en ‘The White Album’ van The Beatles integraal uitvoert. De groep maakt tijdens hun tournees gebruik van zoveel mogelijk ‘vintage instrumenten’. In visueel opzicht lijkt de groep totaal niet op The Beatles, in muzikaal opzicht des te meer. The Analogues klinken als de latere Beatles.

Wie is de Nederlandse band The Analogues?

The Analogues is een Nederlandse vijf-/zesmansformatie afkomstig uit Haarlem en Amsterdam en bestaat uit Bart van Poppel (bas, toetsen, gitaar), Diederik Nomden (keyboard, gitaar), Jac Bico (gitaar), Jan van der Meij (gitaar), Felix Maginn (gitaar) en initiatiefnemer Fred Gehring (drums). Alle leden nemen tevens de vocalen voor hun rekening.

Bart van Poppel e.a.

Bart van Poppel en Jac Bico spelen in de jaren tachtig in onder meer Lois Lane en Tambourine, Diederik Nomden is lid van de popgroepen Johan en Daryl-Ann en begeleider van Ellen ten Damme terwijl Jan van der Meij eind jaren zeventig gitarist is van de rockgroep Vitesse en zijn eigen band Powerplay. Vanwege gehoorproblemen wordt Van der Meij tijdens The White Album Tour vervangen door Felix Maginn. Fred Gehring in de enige van het quintet zonder muzikale achtergrond; tot 2013 is hij bestuursvoorzitter van kledingmerk Tommy Hilfiger en investeerder Phillips-Van Heusden.

Anders dan de doorsnee Beatles-tributebands

The Analogues is meer dan de zoveelste Beatles-tributeband. De groep weet zich van andere bands te onderscheiden door niet op de Fab Four te lijken, integendeel zelfs, maar wel als hen te klinken. Waar bij groepen als ‘HELP! A Beatles Tribute’ en ‘The Bootleg Beatles’ de nadruk ligt op de beginjaren met kostuums, instrumenten en kapsels gaat het bij The Analogues enkel en alleen om de muziek en de zang uit het latere werk van The Beatles.

Oude vintage instrumenten

De groep beschikt over een groot aantal oude instrumenten die de leden vanuit alle uithoeken van de wereld hebben verzameld, waaronder meerdere vintage orgels, blokfluiten, mondharmonica’s en een aantal zeldzame gitaren uit de jaren zestig. Met de instrumenten van toen wordt het oorspronkelijke studiogeluid van The Beatles zo exact mogelijk nagespeeld. Uit de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een Lowrey Heritage Deluxe-orgel afkomstig, eenzelfde als The Beatles in de studio hebben gebruikt tijdens de opname van Lucy In The Sky With Diamonds. Moderne instrumenten en keyboards zul je op het podium bij The Analogues niet aantreffen.

Magical Mystery Tour

The Analogues worden tijdens hun optredens begeleid door strijkers (The Strawberry Strings), blazers (The Unbeatable Horns) en multi-instrumentalisten. De nummers van het oorspronkelijke mini-album Magical MysteryTour van The Beatles worden integraal uitgevoerd. The Beatles zouden het materiaal van dit album met z’n vieren nauwelijks live hebben kunnen spelen. Een groot deel van de nummers is te complex, te divers en heeft een gelaagde structuur waarin meerdere verschillende muziekinstrumenten worden gebruikt. Magical Mystery Tour is ontstaan in een periode waarin in de muziek flink werd geëxperimenteerd.

Voorstelling in twee delen

De voorstelling van The Analogues uit het seizoen 2015/2016 bestaat uit twee delen: voor de pauze wordt het complete Magical Mystery Tour-album uitgevoerd en na de pauze laten The Analogues, volgens impresariaat Visser Productions, ‘in een informele setting horen met hoeveel liefde en toewijding ze zich verdiepen in het Beatles-repertoire’. Na de tournee langs de Nederlandse schouwburgen volgt op 13 juli zelfs een eenmalig optreden in Londen.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Vanwege het succes van de Magical Mystery Tour touren The Analogues vanaf oktober 2016 opnieuw langs de Nederlandse podia. Deze tournee staat geheel in het teken van destijds de opvolger van Magical, te weten het grensverleggende album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Het album is integraal analoog van de eerste tot en met de laatste noot gespeeld met gebruikmaking van authentieke instrumenten, strijkers en blazers.

The White Album en Let It Be

Een logisch gevolg van het aanhoudende succes van de optredens van de groep is dat een volgend album van The Beatles wordt opgepakt. In het seizoen 2017/2018 wordt het dubbelalbum The Beatles (beter bekend onder de titel The White Album) uitgevoerd in de diverse schouwburgen. In 2019 volgt de Let It Be/Abbey Road tour die, zoals alle landelijke voorstellingen, vroegtijdig wordt afgebroken i.v.m. de coronapandemie. De website van The Analogues vermeldt weer optredens vanaf februari 2021; er staan verspreid over het land 37 optredens gepland. Veel shows zijn inmiddels (augustus 2020) uitverkocht.

Lennon 40-80

Onder de titel Hello Goodbye staan voor 10 en 11 september 2021 twee optredens gepland in de Ziggo Dome, Amsterdam. In november 2021 volgen drie optredens (in Tilburg, Utrecht en Amsterdam) onder de titel Lennon 40-80. Het zal duidelijk zijn dat onder de noemer 'John Lennon: dead at 40, alive at 80' de muziek en composities van John Lennon (1940-1980) centraal staat.

Goede recensies

Volgens dagblad Het Parool is deze ‘herschepping van Magical Mystery Tour muzikaal een waar spektakelstuk. Griezelig dicht bij het origineel’. ‘The Analogues spelen The Beatles onwaarschijnlijk goed’, aldus muziekjournalist Leo Blokhuis.

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Magical mystery tourMagical mystery tour is het negende album dat de Beatles hebben uitgebracht. Het album lag vanaf 8 december 1967 in de w…
Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?In 1967 kwam de The Beatles-film Magical Mystery Tour uit en werd het voor het eerst uitgezonden op de BBC. De geruchten…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
De eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers DoDe eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers DoJohn Lennon en Paul McCartney zullen bij het schrijven van ‘Like Dreamers Do’ nooit gedacht hebben dat ze na deze eerste…

Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenNoord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenDe Deens politieke televisieserie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel (NNT) in samenwerking met scenarioschrijver…
Acteren, tips and tricksActeren, tips and tricksVeel jongeren, maar ook volwassenen dromen ervan: een baan als acteur of actrice. Je kan er beroemd mee worden, veel gel…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/muziek/4150150/beatles-album-magical-mystery-tour-in-theaters.html
  • http://www.theanalogues.net/
  • http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Bart+van+Poppel#
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diederik_Nomden
  • http://www.retailnews.nl/nieuws/Jor-UoT7EeOSgiIACiAWJg-0/fred-gehring-weg-als-ceo-tommy-hilfiger.html
  • http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Jac+Bico#
Reactie

Tom van den Bos, 03-06-2017
Ik vind de documentaire top en bevestigt nog eens een keer hoe goed deze heren hun werk
hebben gedaan. Top en geniaal. Zijn er al reacties van Paul en Ringo bekend? Reactie infoteur, 05-06-2017
Beste Tom van den Bos,

Ja, het zit muzikaal allemaal goed in elkaar. In navolging van Magical Mystery Tour en Sgt. Pepper wordt The White Album het volgende project. Heb overigens nergens kunnen achterhalen wat de makers zelf van deze Nederlandse Analogues vinden.

Met vriendelijke groet.

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.