Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt Borgen

Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt Borgen De Deens politieke televisieserie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel (NNT) in samenwerking met scenarioschrijver en chef-kok Adam Price omgezet in een negen uur durende theatervoorstelling. Tussen 8 maart en 12 juni 2016 kon een voorstelling inclusief diner van het toneelgezelschap worden bezocht. De theaterversie van Borgen door het NNT speelde zich letterlijk af rondom de bezoeker, die tevens dineert met de hoofdrolspelers.

Borgen

Borgen is een Deens politieke dramaserie uit 2010-2013, bestaande uit in totaal dertig afleveringen. De serie gaat over de ambities en machtsstrijd van Birgitte Nyborg, de fictieve eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Als premier moet ze regelmatig kiezen tussen haar idealen en de harde politieke werkelijkheid en dreigt ze de controle over haar gezinsleven te verliezen. Ook de andere hoofdpersonen, haar spindoctor Kasper Juul en journaliste Katrine Fønsmark, komen geregeld in aanraking met zowel persoonlijke als professionele dilemma’s.

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) is een theatergezelschap uit Groningen met een eigen theater, De Machinefabriek. De stukken die door het gezelschap op de planken worden gebracht zijn zeer gevarieerd, van klassiek tot modern toneel. Bij het moderne toneel worden de rollen niet zelden gespeeld door jonge, onervaren acteurs. In het theater wordt volop geëxperimenteerd waarbij alles mogelijk is.

Het onderpand aan de Bloemstraat was oorspronkelijk een kolengestookte elektriciteitscentrale en heeft een monumentale status. De gevel is intact gebleven maar in het gebouw bevindt zich een theaterzaal met 160 zitplaatsen en tevens onder meer een repetitieruimte, een werkplaats, een kantine en twee foyers.

Artistiek leider Ola Mafaalani

Ola Mafaalani (1968) is artistiek leider en sinds 2009 directeur van het Noord Nederlands Theater. Zij groeit op in Duitsland en vestigt zich begin jaren negentig in Nederland, is toneelregisseur en heeft Film- en Televisiewetenschap en Theaterwetenschap aan de Amsterdamse Universiteit gestudeerd. Op 3 september 2015 opent Ola Mafaalani, geboren in Syrië, het Nederlands Theater Festival in Amsterdam met een speech waarin ze haar onvrede uit over het gebrek aan betrokkenheid bij de vluchtelingencrisis. Wat ze duidelijk wil maken is dat veel mensen slechts toekijken.

Noord Nederlands Toneel speelt Borgen van Adam Price

Het NNT heeft van de politieke Deense televisiedrama Borgen van scenarioschrijver Adam Price een negen uur durende theatergebeurtenis gemaakt, inclusief de bekende cliffhangers, terugblikken, live gespeelde muziek door de Eef van Breen Group en diners.

Borgen, met een script van 222 pagina’s, kan met recht de omvangrijkste theaterproductie van het NNT worden genoemd. De voorbereidingen voor deze productie hebben twee jaar in beslag genomen. In de theaterversie van Borgen speelden de veertien afleveringen uit de gelijknamige televisieserie zich letterlijk rondom de bezoekers af. De gehele schouwburg veranderde voor één dag in Borgen; ook buiten de grote zaal werd je als toeschouwer meegenomen in de wereld achter de politieke schermen en de redactie van een nieuwszender. ‘We bieden het comfort van het serie kijken: eten en drinken mag mee in de zaal, je kan tussen de afleveringen door in en uit lopen en er zijn geen vaste plekken dus je mag zitten waar je wilt’, aldus het NNT. Door de terugblikken aan het begin van elke nieuwe aflevering kon je desnoods een aflevering missen als je een langere pauze wilde nemen.

Dineren met de acteurs

Eten speelde in de serie een belangrijke rol. Het publiek at tijdens de voorstellingen mee met de acteurs. De bekende Deense chef-kok Adam Price is de bedenker van Borgen en heeft naast het scenario tevens bijgedragen aan het speciale culinaire concept, variërend van tussendoortjes tot een speciaal Deens vijfgangendiner. Price is in Denemarken eigenaar van een restaurant.

Bron: Roy van Ingen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Roy van Ingen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Hoofdrollen voor Malou Gorter en Peter Vandemeulebroecke

Borgen werd uitgevoerd door een theatergezelschap dat uit meer dan dertig personen en twintig figuranten bestond. De Deense premier Birgitte Nyborg werd gespeeld door Malou Gorter en haar spindoctor Kasper Juul door Peter Vandemeulebroecke. Anna Drijver kroop in de huid van de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark en Renée Soutendijk was politiek journaliste Hanne Holm. Acteur Harry Piekema speelde Svend Age Saltum, partijleider van de Vrijheidspartij.

Malou Gorter

Hoofdrolspeelster Malou Gorter (1970) heeft een theateropleiding gevolgd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en heeft sindsdien voor enkele toneelgroepen gespeeld. In 2016 is zij verbonden aan het NNT. Gorter speelt daarnaast in diverse televisieseries, waaronder Russen (2000), Annie M.G. (2010) en Dokter Tinus (2014). Om inspiratie op te doen voor haar rol van Birgitte Nyborg ging ze naar de Deense hoofdstad Kopenhagen, waarbij ze zoveel mogelijk locaties uit de serie bezocht. ‘Ik wil zo veel mogelijk lezen, zien en voelen van Birgitte. Dat voedt mijn verbeelding’, aldus Gorter.

Anthony Ruys

Een ongewone rol was er voor de 68-jarige Anthony Ruys, voormalig CEO van Heineken. Toen hij door regisseur Ola Mafaalani werd uitgenodigd om eens langs te komen ging hij ervan uit dat dat wellicht met de financiering van het stuk te maken zou hebben. Voor Mafalaani iwas Ruys de geschikte man voor de rol van zakenman Joachim Crone: ‘een personality van statuur uit het bedrijfsleven die ook op het podium diezelfde uitstraling heeft’.

Entreeprijs

De entreeprijs voor Borgen was € 77,50. Deze toegangsprijs was, vanwege het unieke concept van de voorstelling, inclusief diner. Bezoekers die vegetariër zijn of te maken hebben met een voedselallergie konden dit vooraf aan de schouwburg kenbaar maken.

Na de try-out op dinsdag 8 maart en de voorpremière op donderdag 10 maart in de Stadsschouwburg in Groningen is Borgen gedurende veertien achtereenvolgende weekenden in landelijke schouwburgen te zien geweest.

In Denemarken ging de Nederlandse theaterbewerking van Borgen niet onopgemerkt voorbij. ‘Het is zeker een spannende synergie tussen beide kunstuitingen en we kijken uit naar de theatrale versie’, aldus de Deense televisieproducent Piv Bernth.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borgen, de serieBorgen (The Government): de volgende Deense successerie die binnenkort op de Nederlandse televisie te zien zal zijn (in…
Borgen, de cast van seizoen 1Borgen (The Government), de nieuwe Deense dramaserie over premier Birgitte Nyborg, wordt, overal waar ze op televisie ko…
Nederlands: de voorgeschiedenis van het NederlandsNederlands: de voorgeschiedenis van het NederlandsOver de voorgeschiedenis van het Nederlands, ook wel de prehistorie van het Nederlands genoemd, is weinig bekend. Het Ne…
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…

Theaterverslag: Sluimer - Henry van LoonTheaterverslag: Sluimer - Henry van LoonHenry van Loon wordt gek van de slapeloze nachten waarin hij elke keer wordt gelokt door de barman aan de overkant van d…
The Analogues: Nederlandse Beatles-tributebandThe Analogues: Nederlandse Beatles-tributebandThe Analogues is een Nederlandse tributeband die tussen 2015 en 2019 in theaters en schouwburgen de uit de jaren zestig…
Bronnen en referenties
  • http://www.nnt.nl/borgen#informatie
  • http://www.dvhn.nl/archief/Ola-Mafaalani-Ik-zwijg-niet-meer-21028873.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Malou_Gorter
  • http://dashboard.nnt.nl/data/150919-NRC-Dit-is-de-wereld-van-Borgen.pdf
  • Afbeelding bron 1: Roy van Ingen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.