Borgen, de serie

Borgen (The Government): de volgende Deense successerie die binnenkort op de Nederlandse televisie te zien zal zijn (in België is de serie al te zien op Canvas). Borgen wordt in Denemarken en ver daarbuiten met lof ontvangen. Al tientallen jaren worden er in Denemarken mooie films en series gemaakt. De nieuwste serie in deze succesreeks is Borgen, waarvan het eerste seizoen in 2010 op de Deense televisie verscheen. In 2011 volgde het tweede seizoen en in 2013 gaat het derde seizoen van start. In Borgen volgen we de Deense politica Birgitte Nyborg, haar spindoctor Kasper Juul en journaliste Katrine Fønsmark. De titel van de serie verwijst naar de naam van het parlement: Christiansborg, kortweg Borgen genoemd (de borg of de burcht).

Het verhaal

Borgen laat het gevecht zien dat de idealistische centrumpolitica Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) moet leveren om aan de macht te komen en te blijven. Tegelijkertijd moet ze zien te voorkomen dat dit ten koste gaat van haar gezin. Kasper Juul (Pilou Asbæk) is een personage dat een zwaar verleden met zich mee torst, maar als geniale en loyale spindoctor onmisbaar is voor premier Nyborg. Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), de jonge en gewetensvolle sterjournalist van het station TV1, is dankzij haar intieme verhouding met Kasper Juul altijd goed op de hoogte van de gang van zaken in ‘de Burcht’.
Behalve de drie hoofdpersonen bestaat de cast van Borgen uit een keur van vooraanstaande acteurs die binnen het Deense drama hun sporen al lang en breed verdiend hebben.

Drie seizoenen

De serie bestaat tot dusver uit twee seizoenen van ieder tien afleveringen, het derde seizoen in onlangs in Denemarken van start gegaan. Nadat de Borgen door het Belgische bedrijf Lumière op dvd was uitgebracht, werd de serie aangekocht door het Vlaamse Canvas en de Vara, die Borgen vanaf januari 2013 uitzendt. Hoewel de serie fictief is, zijn er veel personages en situaties die de Denen en kenners van Denemarken bekend zullen voorkomen.

Borgen en de werkelijkheid

 • Op het moment dat de serie start, staat Denemarken aan de vooravond van nieuwe verkiezingen. Een tijdperk waarin het land door een rechtse minderheidsregering werd geleid, loopt op zijn eind. Dit kan beschouwd worden als een verwijzing naar de periode (2001-2011) dat Denemarken werd geregeerd door de huidige NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen en zijn opvolger Lars Løkke Rasmussen, die met hun partij Venstre (vergelijkbaar met de VVD) en de Conservatieve Volkspartij regeerden met gedoogsteun van de uiterst rechtse Deense Volkspartij.
 • De hoofdpersoon, Birgitte Nyborg, is lijsttrekker van de middenpartij (de Moderate). Een dergelijke partij kent het echte Deense politieke landschap ook in de vorm van det Radikale Venstre, die eveneens onder leiding staat van een vrouw: Margrethe Vestager. Dat Denemarken in november 2011 daadwerkelijk haar eerste vrouwelijke premier zou krijgen in de persoon van sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt, kon men bij het opnemen van de serie alleen nog maar vermoeden.
 • De plaats waar een groot deel van de serie zich afspeelt, Christiansborg Slot in Kopenhagen, is ook in werkelijkheid de zetel van het Deense parlement, de Folketing. Een deel van het gebouw, dat zich op de locatie van het voormalige koninklijk paleis bevindt, is in gebruik door de koningin. Het kantoor van de minister-president, Statsministeriet, is in werkelijkheid ook hier gevestigd.
 • En er zijn nog veel meer links te bedenken; de idealistische klimaat- en milieuminister Amir Diwan doet qua leeftijd en populariteit denken aan politicus Naser Khader. De fictieve Svend-Åge Saltum lijkt te verwijzen naar de inmiddels overleden extreem-rechtse politicus Mogens Glistrup, uit wiens partij de gematigder Deense Volkspartij is voortgekomen. De gedistingeerde en machtige zakenman Crohne, die af en toe bij Birgitte Nyborg langskomt om een lans te breken voor de positie van ’s lands bedrijfsleven, zou qua invloed kunnen doorgaan voor de inmiddels overleden reder en zakenman Mærsk McKinney-Møller.

Feiten

Borgen wordt geproduceerd door Danmarks Radio (DR), de Deense publieke omroep die een lange traditie kent als het gaat om het maken van series, waarvan The Killing (Forbrydelsen) in Nederland wel het meest bekend is. De serie is bedacht door Adam Price, die samen met de Deense schrijvers Jeppe Gjervig Gram en Tobias Lindholm garant staat voor de scenario’s. Søren Kragh-Jacobsen, onder andere bekend van de Dogma-films was als regisseur verantwoordelijk voor de eerste twee afleveringen en bepaalde daarmee de aanblik van de verdere serie.

De serie is al veelvuldig in de prijzen gevallen.
 • In 2010 kreeg Borgen de Prix Italia voor de beste televisieserie.
 • Sidse Babett Knudsen (Birgitte Nyborg) ontving in 2011 in Monte Carlo de Gouden Nimf voor beste actrice in een dramaserie.
 • Datzelfde jaar kreeg de serie in Biarritz tweemaal de FIPA Grand Prix uitgereikt: voor de beste tv-serie en de beste soundtrack (gecomponeerd door Halfdan E).
 • In 2012 won Borgen de BAFTA voor het beste internationale televisiedrama.

Lees verder

© 2012 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenNoord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenDe Deens politieke televisieserie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel (NNT) in samenwerking met scenarioschrijver…
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…
Een kleine cursus DeensHet Deens is een taal die door maar weinig mensen wordt gesproken. Het Deens is voor Nederlanders vaak makkelijk te begr…

Pauw en Witteman, de late night talkshow van de VARAPauw en Witteman, de late night talkshow van de VARADe late night talkshow, oftewel het praatprogramma op de late avond, Pauw & Witteman was sinds 2006 een vast punt in onz…
Monique van de Ven is een EilandmeisjeMonique van de Ven is een EilandmeisjeMonique van de Ven (1952) is een gevierd Nederlandse actrice die in tientallen films en series speelde. Ze werkte versch…
Bronnen en referenties
 • Dvd Borgen seizoen 1 en 2, uitgegeven door Lumiere
 • www.dr.dk
 • www.berlingske.dk
 • www.wikipedia.dk
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 08-01-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.