Monique van de Ven is een Eilandmeisje
Monique van de Ven (1952) is een gevierd Nederlandse actrice die in tientallen films en series speelde. Ze werkte verschillende keren op diverse Waddeneilanden en heeft zelf een huis op Vlieland. Van de Ven is een 'Eilandmeisje'. Ze werd aan het begin van haar carrière bekend als Lobke in de televisieserie 'Sil de Strandjutter'. Die serie werd op Terschelling opgenomen, ze speelde dokter Deen in de gelijknamige serie die op Vlieland werd opgenomen en nam de film 'Zomerhitte' op Waddeneiland Texel op. Ook op Ameland heeft ze filmsporen lopen.
Droomdebuut van Monique van de Ven
Monique van de Ven, geboren in Noord-Brabant, beleefde een droomdebuut toen ze op 20-jarige leeftijd van de toneelschool Maastricht werd geplukt om de hoofdrol in Turks Fruit naar het boek van Jan Wolkers te spelen. Het werd haar eerste grote succes. Sindsdien is Van de Ven niet meer van het filmdoek verdwenen.
Eilandmeisje
Het meisje uit Noord-Brabant werd een eilandmeisje toen ze op zesjarige leeftijd door haar moeder werd meegenomen naar Texel. Een jaar eerder was haar vader overleden. Veertien jaar later is dit eiland het decor van haar eerste grote film: Turks Fruit. De actrice speelt de rol van Olga. Jarenlang brengt ze de vakantie op Texel door en het eiland herbergt vele jeugdherinneringen. Sinds Turks Fruit is Texel voor haar vooral het Jan Wolkers-eiland.
Terschelling
Drie jaar na Turks Fruit krijgt Monique van de Ven een glansrol in de miniserie
Sil de Strandjutter. Het verhaal speelt op Terschelling en de acteurs en actrices verhuizen voor de opnames naar het Waddeneiland. Ze woonde er vier maanden en leerde het eiland en de eilanders kennen. De filmsterren mochten alleen af en toe een weekend van het eiland af. Dat was geen straf, vond Van de Ven.
Vlieland
Vlieland zit het diepst in het hart van Van de Ven. Ze heeft er een huis en alleen al de gedachte aan het eiland maakt haar gelukkig. Dat het eiland autovrij is spreekt haar bijzonder aan. Vlieland is voor haar, haar man Edwin de Vries en hun zoon Sammie als een tweede huis. De familie reisde veel over de wereld, heeft veel gezien, maar niets kan op tegen het eilandgevoel, zegt Van de Ven in een interview. Ze vindt de sfeer op het eiland heel ontspannen, zelfs in het hoogseizoen. De Vries en Van de Ven trekken soms ook naar het eiland om er in alle rust te werken. Als ze vanuit het westen naar het eiland trekken is ze bij de Afsluitdijk al niet meer te houden.
'Ik raak al opgewonden als de Afsluitdijk in zicht komt,’ vertrouwt ze Raph Schouten in een interview toe.
Texel
In 2008 keert Van de Ven terug naar Texel. Deze keer niet als actrice maar als regisseur. Ze draait er de film 'Zomerhitte', naar een boek van de voormalig
op Texel wonende Jan Wolkers. Sinds het overlijden van Wolkers in 2007 voelt Texel anders, biecht Van de Ven op. Door de opnames van 'Zomerhitte' leert ze het eiland kennen, maar ze mist er haar vriend. Hij hoort bij Texel en hij is er niet meer. Ze leert in 2008 wel het natuurschoon van het Noord-Hollandse Waddeneiland kennen en waarderen. 'Zomerhitte' gaat over een zomerliefde op Texel. Het is haar regiedebuut.
Bron: MAX Dokter Deen
Vlieland speelt de hoofdrol in de serie 'Dokter Deen.' In werkelijkheid is dokter Deen een man, John Deen, die huisarts op het eiland was. Monique van de Ven speelt een vrouwelijke variant op basis van de dagboekaantekeningen van de echte dokter Deen. Haar echtgenoot en scenarioschrijver Edwin de Vries schreef het scenario. De tiendelige serie 'Dokter Deen' werd via Omroep Max in 2012 op de Nederlandse televisie uitgezonden en het was een groot succes. In 2014 kwam er een vervolg. Het idee voor de serie komt uit de koker van De Vries en Van de Ven.
Ameland
Monique van de Ven was gecast voor de film 'Dakota' van Wim Verstappen. Op de set ontmoette ze Jan de Bont, de cameraman met wie ze later zou trouwen. De spanningen op de set liepen hoog op, mede door de relatie die ze met De Bont had gekregen en het stel liep weg bij de opnamen. Haar naam staat op de titelrol en ze is ook nog even in de film te zien, maar een rol van betekenis speelde ze er niet in en ze landde niet met hoofdrolspeler Kees Brusse op het vliegveld van Ameland. Brusse moest de oversteek van Curaçao naar Ameland uiteindelijk alleen doen.
Lees verder