Waddeneilanden in films en op televisie

Waddeneilanden in films en op televisie De Waddeneilanden worden vaak gebruikt als filmlocaties voor films en tv-series. De Nederlandse en ook de Waddeneilanden van Duitsland en Denemarken zijn daarvoor dankbare locaties. Bekende, succesvolle en minder bekende producties gebruikten een van de Waddeneilanden als filmset. De eilanden zijn prachtige decors voor de opnames, maar zijn meer dan dat. Ze spelen doorgaans een essentiële rol in de scenario's van zowel thrillers en romanstische familiefilms als serie's, realityshows en documentaires.
Bron: Redbad de filmBron: Redbad de film

Waddeneilanden als filmlocatie


De Waddeneilanden in films en op televisie

De Waddeneilanden zijn populair in de filmwereld. Het eilanddecor levert altijd mooie plaatjes en doet het goed tijdens de opnames. Bovendien zijn de eilanden goed bereikbaarheid. Actrice en regisseuse Monique van de Ven is een eilandliefhebster en een constante factor in Nederlandse eilandfilms en -series. Zij speelde en regisseerde op Texel, speelde op Terschelling, was even op Ameland voor een rolprent en maakte op Vlieland de TV-serie Dokter Deen.

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Sylt

Eilanden worden niet voor niets gekozen als decor of als plaats van handeling. De natuur is er prachtig, er is strand en zee waar je eindeloze vergezichten kunt filmen en er zijn leuke dorpen. Bij de ene film komt het eiland niet verder dan dat decor, het mooie plaatje bij een verhaal en bij een andere film is het eiland wezenlijk onderdeel van het verhaal. 'Zomerhitte' en 'Dokter Deen', 'Sil de Strandjutter' en 'Penny's Shadow'; zij hadden op geen ander eiland gefilmd kunnen worden dan op het eiland waar ze zijn gefilmd. Voor een documentaire als 'Gesneuveld' of een aflevering van 'Moordvrouw' geldt dat niet; die hadden ook op een ander eiland of op een heideveld op het vasteland geschoten kunnen worden.

Zomerhitte

Texel

'Zomerhitte' is een film uit 2008 naar het boekenweekgeschenk geschreven door Jan Wolkers. Het spannende en romantische verhaal speelt op Texel en daarom is de film ook grotendeels opgenomen op Texel, het eiland waar Wolkers tot aan zijn dood woonde. Het verhaal gaat over liefde, broeierigheid en mysterie, tegen de achtergrond van duinen en helmgras, vakantie en een zomerbaantje op een Waddeneiland.
 • De regisseur is Monique van de Ven.
 • De hoofdrolspelers zijn Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra.

Dokter Deen

Vlieland

'Dokter Deen' is een tiendelige televisieserie die zich afspeelt op Vlieland. De serie werd voor het eerst in 2012 door omroep MAX uitgezonden en was tevens op de Belgische televisie te zien. In de jaren daarna werden diverse vervolgseries gemaakt en uitgezonden. 'Dokter Deen' is geïnspireerd op de dagboeken van de echte dokter Deen, die John heet en een man is. In de serie is Deen een vrouw die gespeeld wordt door Monique van de Ven. John Deen was jarenlang huisarts op Vlieland, die van zijn belevenissen aantekeningen bijhield die in boekvorm zijn gepubliceerd. In 2018 wordt de vierde serie uitgezonden. Het is tevens de laatste.
 • De eindredactie is in handen van Mascha van Erven en Judith Hees.
 • De hoofdrolspelers zijn Monique van de Ven en Pleuni Touw.

Moordvrouw

Vlieland

Een aflevering van de serie 'Moordvrouw' speelt op Vlieland. De politieserie van 2012 speelt in en rond Leeuwarden en werd door RTL4 uitgezonden.
 • De aflevering werd geregisseerd door Joram Lürsen.
 • De hoofdrolspelers zijn Wendy van Dijk en Reneé Soutendijk.

Stranding

Terschelling

In 1957 maakt Louis van Gasteren 'Stranding,' een film over een stranding bij Terschelling, waarin hij een echt gestrand schip gebruikt als onderdeel van een aantal realistische scenes. De aankomst van de schipbreukelingen in de haven van West-Terschelling is niet gespeeld: dit is de echte aankomst die Van Gasteren in zijn, verder geacteerde, productie heeft ingevoegd.
 • De regisseur is Louis van Gasteren.
 • De hoofdrolspelers zijn Josephine van Gasteren en Henk Bruins.

Sil de Strandjutter

Terschelling

'Sil de Strandjutter' is een miniserie, naar het boek van Cor Bruijn, die in 1976 op de televisie werd uitgezonden. Het verhaal speelt zich af op Terschelling en daar werden ook de afleveringen van de serie gefilmd. “De zee geeft en de zee die neemt,” is een citaat uit de beroemde introductie van elke aflevering. Sil is een boer en jutter die op het oostelijke deel van Terschelling woont. Hij redt een klein meisje van een schip dat voor Terschelling in de Noordzeebranding keldert. Haar moeder verdrinkt en Sil neemt het meisje, dat Lobke wordt genoemd, op in zijn gezin. De serie geeft een prachtig beeld van de natuur van Terschelling en van de manier van leven op het eiland.
 • De regisseur is Willy van Hemert
 • De hoofdrolspelers zijn Jan Decleir en Monique van de Ven

De Passievrucht

Terschelling

'De Passievrucht' is een film uit 2003 die op Terschelling is gedraaid, naar een boek van Karel Glastra van Loon.
 • De regisseur is Maarten Treurniet.
 • De hoofdrolspelers zijn Carice van Houten en Halina Reijn.

Sunny Side up

Terschelling

'Sunny Side Up' is een film uit 2015 van Lourens Blok, die op Terschelling is opgenomen. Het is een thriller, die rond het traditionele Sunderum speelt, begin december. Een jong Amsterdams stel met een relatieprobleem brengt een paar dagen op Terschelling door en beleeft een horrorweekend. Ze komen ondermeer in een feest terecht waar ze niets van begrijpen. Na het zien van de film waren veel eilanders boos, omdat het Sunderum negatief werd belicht. Ook werd lang niet alles opgenomen op het eiland, terwijl wel wordt gesuggereerd dat het op Terschelling is.
 • Regisseur is Lourens Blok.
 • Hoofdrolspelers zijn Egbert Jan Weeber en Hannah Hoekstra.

Boerderij De Toekomst

Terschelling

Op 8 maart 2016 werd de documentaire 'Boerderij De Toekomst' uitgezonden op NPO2 op televisie. In de documentaire worden drie Terschellinger boeren geportretteerd. Gerben Bakker, Neeke van Zwol en Egbert Zorgdrager vertellen over hun werk en leven. Deze drie boeren zetten zich bovengemiddeld in voor betere leefomstandigheden van weidevogels op het Waddeneiland.

Bron: FilmBron: Film
Bron: FilmBron: Film
Bron: FilmBron: Film

Dakota

Ameland

'Dakota' is een film waar het (mistige) vliegveld van Ameland een rol speelt. Piloot Dick de Boer vliegt met smokkelwaar in zijn Dakota van Curaçao naar Ameland. De film is uit 1974. Monique van de Ven zou de vrouwelijke hoofdrol vertolken, maar zij werd verliefd op cameraman Jan de Bont. De Bont hield niet van het film-geflikflooi tussen Van de Ven en Brusse en daarop verliet het stel de set, tot woede van de regisseur.
 • De regisseur is Wim Verstappen.
 • De hoofdrolspelers zijn Kees Brusse en Willeke van Ammelrooy.

De Ratelrat

Ameland

In 1987 werd een Grijpstra en de Gier op Ameland opgenomen: 'De Ratelrat.' De twee rechercheurs rijden ondermeer in hun politieauto over de Bosweg en houden halt bij een huis aan de Jan Jacobsweg in Hollum.
 • De regisseur is Wim Verstappen.
 • De Hoofdrolspelers zin Rijk de Gooijer en Peter Faber.

Stroop

Ameland

In 1997 wordt in het pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren op Ameland de film 'Stroop' opgenomen. Onder de Vuurtoren, toen in handen van Cor Overwijk, is prominent in beeld. De korte film is van een filmacademiestudent, die later naam maakt met Alles is Liefde en Alles is Familie.
 • De regisseur is Joram Lürsen.
 • De hoofdrolspelers zijn Bob Timmers en Giam Kwee.

Gesneuveld

Ameland

‘Gesneuveld’ is een documentaire uit 2012 van regisseur Robert Oey, die deels is opgenomen op Ameland. De film begint op het Waddeneiland, met een scene waarin een jutter het dochtertje van een gesneuvelde soldaat ontmoet. Oey maakte de documentaire over de gesneuvelde militairen in Afghanistan en het leven van de achterblijvers. Een klein deel van de documentaire is opgenomen op het strand van Ameland, waar de kijker kennismaakt met het gezin dat zonder vader verder moet.

Opname op het strand voor Penny's Shadow / Bron: Persbureau AmelandOpname op het strand voor Penny's Shadow / Bron: Persbureau Ameland
GesneuveldGesneuveld
Redbad / Bron: Redbad de filmRedbad / Bron: Redbad de film

Penny’s Shadow

Ameland

De familiefilm 'Penny’s Shadow' die in 2010 op Ameland werd opgenomen, vertelt niet alleen het verhaal over een getraumatiseerd paard en romances tijdens een vakantie op het eiland, maar laat ook mooie plaatjes van Ameland zien. De duinen, zee, paarden, de reddingboot, het wad, zwemmen, surfen, feest en vuurtoren: alles zit er nadrukkelijk in. Het begint allemaal met een ongeluk tijdens de lancering van de paardenreddingboot. Die reddingboot, de echte paardenreddingboot van Ameland, zorgt voor spectaculaire beelden en verder worden er prachtige beelden van het eiland vertoond, van de natuur, van de dorpen en van watersporten en de zee.
 • De regisseur is Steven de Jong.
 • De hoofdrolspelers zijn Liza Sips en Levi van Kempen.

Redbad

Ameland

In 2017 worden er opnames gemaakt op Oost-Ameland voor de film Redbad, over de koning van de Friezen. De film gaat in juni 2018 in première.
 • De regisseur is Roel Reiné
 • Hoofdrolspelers zijn Gijs Naber, Huub Stapel en Loes Haverkort.

Het Geheim van Vredenhof

Schiermonnikoog

Een zeer low-budget film die op Schiermonnikoog werd opgenomen is 'Het Geheim van Vredenhof.'
In 1983 werd er een jeugdserie over gemaakt die op televisie werd uitgezonden door de TROS.
 • De regisseur is Wibo van der Linden.
 • De hoofdrolspelers zijn Heleen Faber en Jelle de Jong.

Het eilandgevoel van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

'Het eilandgevoel van Schiermonnikoog' is een televisieserie over bijzondere ontmoetingen op Schiermonnikoog. In 2012 zendt de RKK het uit, als vervolg op een eerder seizoen. Op het eiland gebeurt iets bijzonders met mensen of mensen gaan om een bijzondere gebeurtenis op zoek naar de rust van Schiermonnikoog. Dat probeert de serie te vangen in beelden. Het gaat om de mensen én om het eiland waar ze zijn.

The Ghost Writer

Sylt

Sylt is een dankbaar decor voor de filmers. Het Duitse Waddeneiland komt in meer dan honderd films voor en gerenommeerde filmmakers reisden naar Sylt om te draaien. Roman Polanski was een van hen en in 2010 kwam zijn film The Ghost Writer uit die op Sylt is gedraaid.
 • De regisseur is Roman Polanski
 • De hoofdrolspelers zijn Ewan McGregor en Pierce Brosnan.


Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…

Florence Foster Jenkins: film over sopraan zonder talentFlorence Foster Jenkins: film over sopraan zonder talentOp 22 september 2016 is in de Nederlandse bioscopen ‘Florence Foster Jenkins’ in première gegaan met in de hoofdrollen M…
Recensie 'Land of mine - Under Sandet'recensieRecensie 'Land of mine - Under Sandet'De film 'Land of mine' (oorspronkelijke titel: 'Under Sandet') vertelt het verhaal van een Deense sergeant-majoor die de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Penny's Shadow
 • Asing Walthaus - lezing tijdens Kunstmaand Ameland 2012
 • http://www.film1.nl/recensies/26337-Zomerhitte.html geraadpleegd op 1 maart 2016
 • Moviemeter.nl
 • Alletvseries.nl
 • Kindertv.net
 • Friesch Dagblad
 • http://www.parool.nl/kunst-en-media/film-sunny-side-up-schiet-terschellingers-in-het-verkeerde-keelgat~a3832799/ geraadpleegd op 6 april 2016
 • Friesch Dagblad - Film van Terschellinger weidevogelboeren - 1 maart 2016
 • https://thijszilverberg.wordpress.com/2010/01/19/de-passievrucht/ geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.imdb.com/title/tt0156108/ geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.waarkeekjijvroegernaar.nl/series-en-programma-s/2230-het-geheim-van-vredenhof geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.volkskrant.nl/archief/model-decor~a3521714/ geraadpleegd op 1 maart 2016
 • https://jerrygarrett.wordpress.com/2010/02/20/ten-secrets-behind-the-filming-of-roman-polanski’s-ghost-writer/ geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.moviemeter.nl/film/13475 geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.npo.nl/teledoc/10-12-2012/VPWON_1172647 geraadpleegd op 1 maart 2016
 • http://www.guideaufsylt.de/sylt-im-film/ geraadpleegd op 3 november 2017
 • Afbeelding bron 1: Redbad de film
 • Afbeelding bron 2: Film
 • Afbeelding bron 3: Film
 • Afbeelding bron 4: Film
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Redbad de film
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.