Florence Foster Jenkins: film over sopraan zonder talent

Florence Foster Jenkins: film over sopraan zonder talent Op 22 september 2016 is in de Nederlandse bioscopen ‘Florence Foster Jenkins’ in première gegaan met in de hoofdrollen Meryl Streep en Hugh Grant. De film gaat over de gelijknamige New Yorkse sopraan die ervan droomde bekend te worden als operazangeres, ondanks haar gebrek aan zangtalent. Florence Jenkins wist desondanks in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw volle zalen te trekken bij haar optredens die uiteindelijk resulteerden in een optreden in 1944 in de beroemde Carnegie Hall in Manhattan. Vanaf donderdag 22 september 2016 draaide in de Nederlandse bioscopen de film Florence Foster Jenkins met in de hoofdrol Meryl Streep als de Amerikaanse operazangeres die de geschiedenis in is gegaan als ’s werelds slechtste sopraan. Florence Jenkins is bekend geworden om haar hoogmoed, zelfvertrouwen en vaste geloof in eigen kunnen in haar wanhopige pogingen om een beroemde operazangeres te worden. Beroemd is ‘Florence, The Nightingale’ wel geworden, maar niet om haar muzikale kwaliteiten. Ondanks dit gebrek aan talent weet ze een groot publiek te bereiken en geeft ze op 76-jarige leeftijd een optreden in een uitverkochte Carnegie Hall in Manhattan. Naar alle waarschijnlijkheid zal Florence Jenkins, 72 jaar na haar overlijden, opnieuw voor een aantal uitverkochte (bioscoop)zalen zorgen.

Bron: Bain News Service, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Bain News Service, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie was Florence Foster Jenkins?

Florence Foster Jenkins werd als Nascina Florence Foster in 1868 geboren in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Als kind kreeg ze pianoles waarna ze naar het buitenland wilde om muzieklessen te volgen. Haar steenrijke vader zag geen enkel muzikaal talent in haar en weigerde de studie van zijn dochter te bekostigen. Zelf dacht Florence daar heel anders over. Toen ze zeventien jaar was verliet ze heimelijk haar ouderlijk huis, trouwde met de arts Frank Thornton Jenkins en verhuisde naar Philadelphia. Ook haar man zag niets in de vocale kwaliteiten van zijn vrouw. Het huwelijk strandde omstreeks 1902.

Een droom komt uit

Na het overlijden in 1909 van haar vader erfde Florence een vermogen dat haar in staat stelde haar beoogde muzikale carrière weer op te pakken. Ze droomde ervan een gevierd operazangeres te worden. In Philadelphia nam ze zanglessen en begon in 1912 met het geven van optredens. Na de dood van haar moeder in 1928 kreeg de toen 60-jarige Florence nog meer vrijheid en financiële middelen om haar droom uit te laten komen.

Een sopraan zonder talent

Uit de vijf 78-toerenplaten met aria’s van Mozart, Bach en Strauss die van Jenkins zijn gemaakt is te horen dat ze weinig gevoel voor ritme en toonhoogte had en nauwelijks een noot wist vast te houden. De in technisch opzicht moeilijke aria’s die ze zong benadrukten dit des te meer. De musici die haar begeleidden pasten zich aan haar fouten en tempovariaties aan. Ondanks, of misschien wel dankzij, haar gebrek aan talent wist ze haar publiek tijdens optredens te amuseren. De recensies in kranten op haar optredens waren voor tweeërlei uitleg vatbaar hetgeen wellicht resulteerde in nieuwsgierigheid van het publiek. De stem in haar hoofd was waarschijnlijk prachtig maar voor anderen klonk haar gezang vreselijk vals. Haar gebrek aan muzikaal talent was voor Florence totaal geen hindernis, integendeel, ze vergeleek zichzelf met beroemde sopranen en deed de kritieken op haar vocale kwaliteiten af als jaloezie.

Carnegie Hall in Manhattan

Ondanks de groeiende vraag naar kaartjes beperkte Florence haar optredens tot enkele locaties, waaronder de Ritz-Carlton balzaal in New York. Op 25 oktober 1944, zij is dan inmiddels 76 jaar, besloot ze aan de wens van haar publiek tegemoet te komen en een optreden te geven in de fameuze Carnegie Hall in Manhattan. Twee dagen na dit uitverkochte optreden kreeg Florence Jenkins een hartaanval. Ze overleed een maand later en daarmee kwam er na 32 jaar een eind aan haar zangcarrière.

‘Mensen kunnen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet gezongen heb.’
Florence Foster Jenkins

Verfilming met Meryl Streep en Hugh Grant

Vanaf 22 september 2016 was in de Nederlandse bioscopen een film te zien over deze fameuze Amerikaanse sopraan. De film is geregisseerd door Stephen Frears en geschreven door Nicholas Martin. Actrice Meryl Streep kruipt in de huid van Jenkins en Hugh Grant speelt haar Britse echtgenoot en toneelacteur St. Clair Bayfield. Andere rollen zijn weggelegd voor Simon Helberg, Nina Arianda, Rebecca Ferguson en John Kavanagh. Van regisseur Stephen Frears verscheen in 2006 de film The Queen over de Britse koningin Elizabeth terwijl Meryl Streep in 2011 premier Margaret Thatcher speelde in The Iron Lady.

In haar filmcarrière heeft Meryl Streep al enkele keren laten horen dat ze, hoewel geen zangeres, goed kan zingen in onder andere Mamma Mia, Death Becomes Her en Into The Woods. In deze film is te horen hoe zij het er vanaf brengt als slechtste operazangeres aller tijden. Vals zingen is ook een kunst.

Het verhaal

Florence Jenkins’ echtgenoot en manager St. Clair Bayfield probeert haar zoveel mogelijk te beschermen in haar overtuiging dat zij denkt dat ze een geweldige stem heeft. Als Florence besluit een optreden te geven in de beroemde Carnegie Hall in Manhattan komt St. Clair Bayfield wel voor een heel grote uitdaging te staan. De film is opgenomen in Groot-Brittannië, voornamelijk in Londen, Liverpool en New Brighton. In Liverpool werd een deel van de stad omgetoverd in New York City’s Central Park West uit de jaren veertig van de vorige eeuw.

Marguerite

In 2015 kwam al een film uit gebaseerd op het leven van Jenkins. Marguerite, met in de hoofdrol Catherine Frot, is een Frans-Tsjechisch-Belgische coproductie die enkele prijzen won bij de Franse César Awards. De film is in de laatste maanden van 2014 in Praag opgenomen.

Glorious!

In het najaar van 2005 ging in het Londense West End theater de komedie Glorious! van Peter Quilter in première. Dit toneelstuk over het leven van Florence Foster Jenkins met Maureen Lipman in de hoofdrol ontving een nominatie voor de Laurence Olivier Award in de categorie ‘Best new comedy’. Sinds de première is Glorious! aan tientallen landen verkocht en vertaald in meer dan 25 talen.

Een ander toneelstuk over Jenkins was Viva La Diva van Chris Ballance in 2001 op Edinburgh Fringe, ’s werelds grootste kunstfestival, terwijl in november 2005 op Broadway Souvenir met Judy Kaye als de sopraan in première ging.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…
The Devil wears Prada met Meryl StreeprecensieThe Devil wears Prada met Meryl StreepEen leuke speelfilm, maar in een genre waarin je Meryl Streep niet snel te zien kreeg. Toch lijkt ook deze rol haar op h…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Prachtige beelden in ‘Out of Africa’recensiePrachtige beelden in ‘Out of Africa’Of je deze lange film met Meryl Streep en Robert Redford mooi vindt is heel persoonlijk, maar om de beelden kan niemand…

recensieFilmrecensie: SpotlightDe film Spotlight gaat over een onderzoeksteam van The Boston Globe, dat een grootschalige misbruikzaak op het spoor is.…
Waddeneilanden in films en op televisieWaddeneilanden in films en op televisieDe Waddeneilanden worden vaak gebruikt als filmlocaties voor films en tv-series. De Nederlandse en ook de Waddeneilanden…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/film/3909577/meryl-streep-speelt-operazangeres-florence-foster-jenkins.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Florence_Foster_Jenkins#cite_note-4
  • http://www.imdb.com/title/tt4136084/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Marguerite_(film)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Quilter
  • Afbeelding bron 1: Bain News Service, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 06-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.