recensie

Filmrecensie: Spotlight

De film Spotlight gaat over een onderzoeksteam van The Boston Globe, dat een grootschalige misbruikzaak op het spoor is. Aan hen de taak om de journalistieke scoop met zorgvuldigheid te brengen. De film van regisseur Tom McCarthy won in 2016 de Oscar voor beste film. De hoofdrollen worden vertolkt door Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams.

Algemene informatie

  • Regie: Tom McCarthy
  • Scenario: Tom McCarthy en Josh Singer
  • Genre: Drama
  • Acteurs: (o.a.) Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
  • Jaar van verschijning: 2016 (in Nederland)
  • Duur: 128 minuten

Het verhaal

Van sommige films hoop je als kijker dat ze niet op een waargebeurd verhaal gebaseerd zijn. Spotlight is zo’n film, maar wie begin deze eeuw het nieuws gevolgd heeft weet dat de gebeurtenissen uit Spotlight wel degelijk echt hebben plaatsgevonden. Met die wetenschap in het achterhoofd is het zaak voor de makers om de film zo realistisch mogelijk neer te zetten. Daar zijn ze, ondersteund door een sterrencast, absoluut in geslaagd.

Spotlight is een onderzoeksteam van de Amerikaanse krant The Boston Globe. Als journalist Michael Rezendes (gespeeld door Mark Ruffalo) erachter komt dat een priester, John Geoghan, zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik gaat hij op onderzoek uit. Hij wordt in de rug gesteund door de nieuwe editor van het Spotlight-team, Marty Baron (gespeeld door Liev Schreiber). Gaandeweg komt Rezendes er samen met het team van Spotlight achter dat niet slechts één priester kinderen heeft misbruikt, maar dat een grote groep rooms-katholieke priesters dit vergrijp heeft begaan, in totaal zo’n zes procent van alle priesters in Boston. Tijdens het onderzoeken merken de journalisten van The Boston Globe dat veel mensen de zaak in de doofpot willen stoppen.

Analyse

Er is bij Spotlight voor een realistische aanpak gekozen, de journalistiek wordt niet onnodig geromantiseerd, hoewel de journalisten wel nog steeds de helden van het verhaal zijn. De film is puur gericht op het verhaal over het misbruik en gaat niet in op privé-beslommeringen of liefdesaffaires zoals dikwijls gebeurt in Hollywood-films. De achtergrondmuziek is nooit overheersend of te aanwezig. Ook cinematografisch is de film ingetogen, zoals past bij het verhaal. De grauwe kleuren van de film onthullen al wat over de achtergrond van het verhaal. Boston, waar de film zich afspeelt, wordt neergezet als een sombere stad die een geheim met zich meedraagt. Spotlight steunt dus vooral op het verhaal, en terecht, want dat is ijzersterk.

Oscar

Hoewel de film van regisseur Tom McCarthy sober en wars van glitter en glamour is, wist hij toch de Oscar voor beste film in februari 2016 binnen te halen. Ook won de film meerdere Critic's Choice Awards. Dit was voor velen onverwachts, maar zou eigenlijk toch geen verrassing moeten zijn met supersterren als Michael Keaton en Mark Ruffalo in de hoofdrollen. Michael Keaton won overigens in 2015 de Oscar voor beste film met Birdman en werd dat jaar ook genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke acteur. De cast van Spotlight geeft de film lading en spanning, de acteurs weten de zwaarte van het onderwerp goed over te brengen op de kijker.

Conclusie

Spotlight is een voorbeeldige journalistieke film en richt zich zo’n twee uur op één grote scoop zonder saai of langdradig te worden. Die focus op het verontrustende verhaal, en niet op randzaken, maakt Spotlight intens. Tel daar de uitstekende acteerprestaties bij op en het recept voor een succesnummer is gemaakt. Het is prijzenswaardig dat de makers van een journalistiek verhaal zo’n sterke film hebben kunnen maken. Het gevoel van onrecht dat de journalisten van The Boston Globe in 2001 bekroop spat van het witte doek af.
© 2016 - 2025 Micheldoodeman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Nieuw in iOS 9 van AppleNieuw in iOS 9 van AppleApple lanceerde 16 september (2015) een software-update, namelijk iOS 9. Wat zijn de 'verbeteringen' van het Amerikaanse…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Schrijven van een recensieSchrijven van een recensieVeel mensen vinden het lastig om een goede recensie te schrijven. Er zijn wel een aantal tips te geven die kunnen helpen…

recensieFilmrecensie: Ex MachinaEx Machina is een Britse film uit 2015. De film is geregisseerd en geschreven door Alex Garland. Ex Machina gaat over Ca…
Florence Foster Jenkins: film over sopraan zonder talentFlorence Foster Jenkins: film over sopraan zonder talentOp 22 september 2016 is in de Nederlandse bioscopen ‘Florence Foster Jenkins’ in première gegaan met in de hoofdrollen M…
Bronnen en referenties
  • IMDB.com - http://www.imdb.com/title/tt1895587/awards
Micheldoodeman (6 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.