Pauw en Witteman, de late night talkshow van de VARA

Pauw en Witteman, de late night talkshow van de VARA De late night talkshow, oftewel het praatprogramma op de late avond, Pauw & Witteman was sinds 2006 een vast punt in onze televisieprogrammering op de werkdagen op Nederland 1. Onder leiding van beide heren, met als huidige eindredacteur Herman Meijer, werd er met meerdere gasten aan tafel gesproken over actuele onderwerpen uit het nieuws en in het bijzonder uit de politiek, sport en entertainment.. Het is tijd dit populaire programma van weleer en de beide presentatoren eens beter te leren kennen.

De oorsprong van het programma

Op 4 september 2006 vond de eerste uitzending plaats, volgend op het populaire RTL4-programma Barend en van Dorp dat er dat jaar mee stopte. De eerste serie van Pauw & Witteman werd door de VARA in samenwerking met de NPS gemaakt, maar nadat de NPS in 2011 was opgegaan in de publieke omroepen was vanaf 2011 alleen de VARA aan bod. Vanaf het eerste uur werden de opnames gemaakt in Studio Plantage, naast dierentuin Artis, maar door gebrek aan ruimte en om de bereikbaarheid voor de gasten te verbeteren werd er vanaf 2011 uitgezonden vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam.

Jeroen Pauw

Hij werd als Hendrik Jan Jeroen Pauw op 15 augustus in Hilversum geboren. Op de middelbare school was hij al actief als journalist bij de AVRO en hij werkte in de periode 1979 tot 1990 als freelance nieuwslezer bij het ANP en de Wereldomroep. Ook werkte hij als verslaggever en columnist voor de NCRV en stapte later over naar de VARA voor het programma Ophef en Vertier. Bij het begin van de commerciële televisie verzorgde hij dagelijkse nieuwsitems en o.a. het cultuurprogramma Studio Rembrandt.

Na een periode bij BNN en activiteiten als presentator bij NOVA begon hij in 2006 met Paul Witteman het programma Pauw & Witteman. Tijdens zijn carrière ontving Jeroen Pauw enkele onderscheidingen, zoals de TV-persoonlijkheid van het jaar (2004), een Gouden Beeld voor zijn rol als interviewer en de Grootste Man (2010). Na Pauw en Witteman is Jeroen Pauw doorgegaan bij de VARA met het programma Pauw.

Paul Witteman

Paulus Godefrides (Paul) Witteman werd op 14 oktober 1946 in Haarlem geboren. Zijn vader was KVP-politicus P.J. Witteman en zijn moeder was een telg uit het bekende componistengeslacht Andriessen. Dat verklaart waarschijnlijk dat hij eerst piano is gaan studeren aan het conservatorium. Nadat hij daarmee was gestopt, naar eigen zeggen vanwege gebrek aan echt talent, studeerde hij politicologie.

Televisiedebuut, NOVA en Achter het Nieuws

Via het dagblad De Tijd en het weekblad Elsevier is Witteman bij de VARA-radio terechtgekomen. Hij was eindredacteur en verslaggever voor De stand van zaken en presentator van In de Rooie Haan en in 1980 maakte hij zijn televisiedebuut in het programma Wat voor weer zou het zijn in Den Haag. Vanaf 1986 werd hij een bekend gezicht bij programma's als NOVA en Achter het Nieuws en hij presenteerde de talkshow B&W, afgewisseld met Sonja Barend. Vervolgens is hij bekend van programma's als Het Lagerhuis, Nieuwslicht en Buitenhof en zijn liefde voor klassieke muziek was enige tijd te horen in het wekelijkse programma Pianistenuur op Radio 4. Daarnaast is hij de centrale figuur in het succesvolle klassieke muziekprogramma Podium Witteman dat vanaf 2015 onder de vlag van de NPO wordt uitgezonden.

Hij won de Zilveren Nipkowschijf (1998) en de Zilveren Televizier Ster(2001). Naast zijn carrière als presentator is hij auteur van een aantal boeken, waaronder enkele populaire boeken met muziek als onderwerp, zoals Hoor en Wederhoor en In hogere sferen.

Pauw & Witteman bij de VARA

Het programma werd op werkdagen na het laatste NOS journaal uitgezonden van 23.00 tot 23.50 en werd herhaald op de volgende werkdag om ca. 16.00 uur. De uitzendingen werden opgenomen in de Westergasfabriek aan de Pazzanistraat in Amsterdam, waar tevens de redactiekantoren waren. Als u een uitzending wilde bijwonen dan kon u zich opgeven.

Late Night Talkshow

Het formaat van het programma was al jaren vrijwel onveranderd gebleven, met vier á vijf gasten uit de wereld van politiek, sport of entertainment, waarbij er ook een paar terugkerende gasten waren zoals Bart Chabot en Peter. R. de Vries. In sommige gevallen was er slechts één gast, zoals de minister-president. Dan was er nog het vaste onderdeel Zapservice, een compilatie van belangwekkende nieuwsitems en TV-fragmenten van andere programma's, die weer aanleiding geven tot discussie. Vanaf 2007 namen Knevel & Van den Brink (EO) tijdens de zomerstop het stokje over van Pauw & Witteman en in 2009 kwam er DVD uit met hoogtepunten van de uitzendingen van de eerste drie jaar.

Spraakmakende uitzendingen

  • Op 11 januari 2007 zaten Joran van der Sloot en zijn ouders samen aan tafel met Peter R. de Vries. Na afloop gooide Joran een glas wijn in het gezicht van De Vries.
  • De uitzending waar presentator Jort Kelder en schrijfster Heleen van Royen minister Ella Vogelaar de les lezen.
  • In december 2008 liep jurist Mohammed Enait boos weg tijdens de uitzending. Hij ergerde zich aan de vragen die Jeroen Pauw hem stelde en noemde de presentator monocultureel.
  • Op 27 februari 2012 werd Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak door met name Jeroen Pauw aangesproken op haar geslacht en Turkse achtergrond door beide heren. Dit werd door veel kijkers niet gewaardeerd.
  • Ali B sprak op wel zeer populaire en volgens velen onbeschofte wijze tegen minister-president Balkenende tijdens een uitzending van Pauw & Witteman. Balkenende zelf zei overigens dat hij daar geen bezwaar tegen had.

De PVV politicus Geert Wilders weigerde stelselmatig bij Pauw & Witteman op te treden. Hij vond de politieke signatuur van het programma te links.

Op 13 mei 2011 was er een speciale jubileumuitzending vanwege de afsluiting van een vijfde seizoen Pauw & Witteman en op 26 mei 2014 kwam er een einde aan deze inmiddels legendarische talkshow.
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)Sinds januari 2020 zendt de Nederlandse publieke omroep (NPO) de dagelijkse talkshow Op1 uit. Dit praatprogramma is elke…
Het geheim van het succes van Humberto TanHet geheim van het succes van Humberto TanHet kan niet op voor Humberto Tan, de in Suriname geboren duizendpoot. Op 3 maart 2014 heeft Tan het TV-beeld voor beste…
Sonja Barend Award voor beste tv-interviewSonja Barend Award voor beste tv-interviewSinds 2009 wordt elk jaar de Sonja Barend Award uitgereikt aan de man of vrouw die het beste televisie-interview heeft g…

Sandra van Nieuwland: de sensatie van The Voice of Holland 3Sandra van Nieuwland: de sensatie van The Voice of Holland 3In de zomer van 2012 deed Sandra van Nieuwland auditie bij The Voice of Holland. De 35-jarige Sandra liet een fantastisc…
Borgen, de cast van seizoen 1Borgen (The Government), de nieuwe Deense dramaserie over premier Birgitte Nyborg, wordt, overal waar ze op televisie ko…
Bronnen en referenties
  • Pauwenwitteman.vara.nl
  • Nl.wikipedia.org
  • www.westergasfabriek.nl
  • www.nrc.nl
  • Biografie.vara.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 31-01-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.