Het geheim van het succes van Humberto Tan

Het geheim van het succes van Humberto Tan Het kan niet op voor Humberto Tan, de in Suriname geboren duizendpoot. Op 3 maart 2014 heeft Tan het TV-beeld voor beste presentator in de wacht gesleept. Hij versloeg daarbij mensen als Linda de Mol, Johnny de Mol, Martijn Krabbé en Matthijs van Nieuwkerk. Het jaar daarvoor ging in de zomer van 2013 zijn talkshow “RTL late Night” van start, die na aanvankelijk dalende kijkcijfers, tegen alle verwachtingen in een kijkcijferkanon werd. Tan moest nog wel de concurrentie aangaan met de talkshow van Pauw & Witteman die al jarenlang bovenaan de kijkcijferlijsten staat. Waarom slaagt Tan wel, terwijl vele anderen die een vergelijkbare achtergrond als hij hebben jammerlijk mislukken?

Inhoud


Achtergrond

Zijn volledige achternaam luidt eigenlijk Tan-A-Kiam. Hij is op 26 oktober 1965 in Paramaribo (Suriname) geboren. Na het behalen van zijn VWO-diploma heeft hij rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.
Tan is bij het grote publiek bekend geworden als presentator van Studio Sport en het NOS Journaal. Nadat hij in 1999 tot best geklede Nederlander is gekozen, is hij een eigen kledinglijn gestart. In 2005 is hij overgestapt naar de televisiezender Talpa die later door RTL is overgenomen. In 2008 werkte hij voor de dagelijkse talkshow die entertainmentnieuws bracht, RTL Boulevard. In 2010 werd hij presentator bij BNR van een nieuwsprogramma in de vroege ochtend.

Tan is een bezige bij; hij heeft diverse boeken geschreven. Nadat hij in 2010 een boek over inspirerende mannen heeft geschreven, bracht hij in 2014 een boek uit over vrouwen in zijn leven die hem geïnspireerd hebben - waaronder zijn moeder -, met de titel "Rondom Tan". Tevens is hij ook ambassadeur van een aantal goede doelen als het Rode Kruis en Orange Babies (een stichting die in Afrika hulp biedt aan zwangere vrouwen met hiv en hun baby's).

De rol van zijn moeder

De moeder van Humberto Tan is met haar vier kinderen naar Nederland geëmigreerd om een beter bestaan op te kunnen bouwen. Het gezin woonde in de Bijlmer en had het niet breed. De moeder van Tan maakte lange werkdagen, volgde daarnaast een opleiding tot maatschappelijk werkster en was bovendien actief voor de PvdA in de afdeling Amsterdam Zuidoost. Ondanks haar drukke bezigheden heeft zij een grote rol gespeeld in de emancipatie van vrouwen in de Bijlmermeer. Ze spoorde de vrouwen aan om opleidingen te volgen om zodoende onafhankelijk te zijn en in het onderhoud van hun kinderen te kunnen voorzien.

In een interview in het televisieprogramma "De Wereld Draait Door" vertelde Tan dat zijn moeder zijn kindertijd uitmuntend had gemaakt; zijn moeder heeft Tan destijds namelijk nooit iets laten merken van de problemen die zij had. Tan vertelde ook op welke wijze zijn moeder heeft bijgedragen aan zijn succes. Doordat zij andere vrouwen inspireerde en hielp, is zij hem tot voorbeeld geweest. Ook hij snijdt in zijn talkshow graag onderwerpen aan die maatschappelijk relevant zijn. Hij gaf als voorbeeld de "vergeten kinderen", kinderen die als het ware wegkwijnen in kindertehuizen in Nederland.

RTL Late Night

RTL-programmadirecteur Erland Galjaard gaf te kennen dat zijn keuze voor een presentator op Humberto Tan is gevallen omdat Tan ad rem en sympathiek is en tevens heeft bewezen een zeer brede interesse te hebben, van sport tot showbizz en van politiek tot het bedrijfsleven.

Het mag toch wel bijzonder worden genoemd dat Humberto Tan een succes heeft gemaakt van RTL Late Night. Hij moest het namelijk opnemen tegen het populaire Pauw & Witteman, een talkshow die tot de gevestigde orde behoorde en al jaren lang dagelijks ongeveer een miljoen kijkers trok.

De eerste uitzending van de show trok 734.000 mensen, op een gegeven moment zakte dit aantal tot 544.000. Blijkbaar moest de kijker nog wennen want enkele maanden later had de show op een dag 1,1 miljoen kijkers; dit was meer dan Pauw & Witteman.
Ongeveer een jaar na de eerste uitzending van RTL Late Night, gooide Pauw & Witteman de handdoek in de ring. Paul Witteman stopte met de show omdat het te vermoeiend voor hem werd. Pauw ging alleen verder met een nieuwe show "Pauw". Ook deze show kon het kijkcijfer van RTL Late Night niet overtreffen.

De kroon op zijn (presenteerwerk) was de toekenning begin 2014 van het TV-beeld voor beste presentator. Tan schrijft het succes van zijn show toe aan het feit dat hij een eigen sfeer neerzet, en dat zijn programma goed scoort bij de doelgroep van 20 tot 49-jarigen.

Op 16 oktober 2014 ontving Humberto Tan alweer een onderscheiding, te weten de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator. Deze onderscheiding was voor de presentatie van de talkshow RTL Late Night.

Wat is nu het geheim van het succes van Humberto Tan

De vraag is waarom Humberto Tan er, ondanks alle tegenslagen die hij heeft moeten overwinnen en ondanks het feit dat het voor hem als allochtoon moeilijker is om geaccepteerd te worden in een blanke maatschappij, toch in geslaagd is om op diverse gebieden succes te hebben. Tan had het zoals eerder gesteld thuis niet breed, hij werd door zijn alleenstaande moeder opgevoed, en heeft moeten dealen met het vroegtijdige overlijden van twee broers en zijn moeder.

Humberto Tan zal zijn veerkracht ongetwijfeld mede te danken hebben aan zijn sterke moeder die hard werkte, studeerde, zich inzette voor andere alleenstaande vrouwen en nooit klaagde.

De volgende uitspraken die hij tijdens interviews heeft gedaan, zouden zijn succes ook mede kunnen verklaren:
 • Door het verlies van zijn moeder en broers zag hij in hoe betrekkelijk het leven was; hij wilde zich daarna nooit meer druk maken om zaken die niet werkelijk van belang waren.
 • Zijn moeder leerde haar kinderen hun leven in eigen hand te nemen. Zij vertelde hen om nooit naar anderen te wijzen als iets niet goed ging doch om te bekijken wat zij daar zelf aan konden veranderen.
 • Hij is nieuwsgierig, en wil alles meemaken.
 • Als zwarte man is hij in zijn tijd een uitzondering op televisie, en werd hij af en toe om zijn huidskleur uitgescholden of beledigd. Hij stelt evenwel dat discriminatie - hoe naar het ook is, niet is uit te bannen; hij wil er daarom niet te veel tijd aan besteden.
 • Hij is niet bang voor mislukkingen. Voor hem was alles beter dan het volgen van een nauwkeurig uitgestippeld toekomstplan. Dat kwam hem eerder beklemmend dan aantrekkelijk voor.

Conclusie

Meester in de rechten, sportjournalist, presentator, eigenaar van een kledinglijn, fotograaf. Multi-talent Humberto Tan lijkt zich geen beperkingen op te laten leggen. Hij is een schoolvoorbeeld van iemand die zoals de Engelsen mooi zeggen "against all odds" succes heeft. De les die wij uit de carrière van Humberto Tan kunnen trekken is, dat wat je achtergrond ook is, en welke moeilijkheden ook op de pad komen, het toch mogelijk is om een succes van je leven te maken. Met een positieve levenshouding kun je nu een maal een heel eind komen.
Niet alleen zakelijk gaat het hem voor de wind, ook zijn privé-leven lijkt stabiel; in 2014 woont hij samen met zijn vriendin en drie kinderen.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pauw en Witteman, de late night talkshow van de VARAPauw en Witteman, de late night talkshow van de VARADe late night talkshow, oftewel het praatprogramma op de late avond, Pauw & Witteman was sinds 2006 een vast punt in onz…
Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020De Gouden Televizier-Ring is de belangrijkste publieksprijs voor de Nederlandse televisie. Het Nederlandse publiek heeft…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…

René Merkelbach, componistHet Sprookjesbos in de Efteling, Within Temptation en Krezip hebben op zijn minst één ding gemeen. Componist René Merkel…
Annemarie van Gaal: budget- en financieel adviseurAnnemarie van Gaal is inmiddels een bekend gezicht op tv. In het RTL-4 programma 'Dubbeltje op zijn kant' laat ze mensen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • NRC.nl
 • Televisie-uitzending "De wereld draait door", 29 januari 2014
 • http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Humberto-Tan-Ik-ben-oneindig-nieuwsgierig-1.htm
 • Foto: Wikimedia.org, Paul Blank
 • Wikipedia.org
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.