Annemarie van Gaal: budget- en financieel adviseur
Annemarie van Gaal is inmiddels een bekend gezicht op tv. In het RTL-4 programma 'Dubbeltje op zijn kant' laat ze mensen met financiële problemen in zeer duidelijke bewoordingen inzien dat alle luxe overboord moet om niet failliet te gaan. Ze lijkt het allemaal goed te weten. Maar wat is haar achtergrond, en hoe is ze zo wijs geworden op budgetbeheer en financieel gebied?
Annemarie met John Williams in Dubbeltje op zijn kant
Dubbeltje op zijn kant: strenge Annemarie van Gaal
Het bekende tv-programma Dubbeltje op zijn kant (2009 - 2013) toont het leven van Nederlandse gezinnen die financieel aan de afgrond staan. Rekeningen worden niet meer betaald, aanmaningen en deurwaarders leiden tot slapeloze nachten. Ten einde raad melden ze zich aan bij RTL-4. Samen met collega John Williams komt Annemarie van Gaal in actie om de problemen aan te pakken. Waar John de sociale kant van de mensen begeleidt, zet Annemarie de financiële situatie op een rijtje. Wat zijn de schulden nu, en over tien jaar, als er niets verandert in de leefgewoonten van de mensen? Want aan die kant blijkt meestal meer te halen dan het lijkt. Annemarie gaat niet over rozen, soms werkelijk -mondeling- hardhandig toont ze samen met John aan wat er moet veranderen. Minder geld uitgeven, leningen afbetalen, meer uren werk zoeken. Het leidt telkens weer tot een betere situatie, waarbij men binnen enkele jaren volledig uit de schulden kan zijn. Als het ingezette nieuwe inkomsten- en uitgavenpatroon maar gevolgd wordt...
Annemarie lijkt door de wol geverfd. Of: door het leven. En dat is ook zeker waar. In haar boek Succes: Adviezen voor een financieel onbezorgd leven beschrijft ze open en eerlijk haar eigen financiële leven.
Van strenge Annemarie naar milder en lachend
In de loop van de Dubbeltje op zijn kant uitzendingen zien we Annemarie iets milder worden en iets vaker lachen. Of ze bijgestuurd is door RTL-4 of dat ze zelf inzag dat ze erg hard overkwam is niet bekend. Het laatste is niet ondenkbaar, immers: in haar zakelijke leven weet ze ook dat verandering en aanpassing beter is dan stilstand. Het maakt haar niet minder effectief, in feite lijkt iets meer charme juist meer effect te hebben. Mooi om te zien hoe zo'n verandering tijdens een serie plaatsvindt.
Jeugd Annemarie: verstandige ouders gaven wijze les
Met haar ouders vormde Annemarie in Limburg een heel doorsnee gezin. Haar spaarzame ouders deden wat indertijd nog heel normaal was: geen geld verkwisten, maar sparen voor je huis. Zo konden zij bij elke verhuizing een duurder huis kopen. Een geweldig voorbeeld voor Annemarie hoe je met je geld moet omgaan. Zelfs toen ze het later financieel nauwelijks redde als alleenstaande moeder bleven ze haar erop wijzen dat ze vooral
haar eigen boontjes moest doppen. In haar jeugd had ze dan ook al vele bijbaantjes, van Hema tot kledingboetiek. Achteraf verwijt ze ze niets, haar ouders' strengheid gaf haar de juiste spirit om hard te werken.
Les: Raak niet in paniek, houdt je hoofd koel. Zo kun je problemen de baas en vind je oplossingen. Concentreer je op de zaken waar je iets aan kunt doen.
Toeristenkamer verhuren en erotische verhalen schrijven: zelf financieel gegroeid
Na een kort huwelijk en de geboorte van haar eerste zoon staat Annemarie er alleen voor. Ze belandt in chaos, zowel in huis als in haar financiën. Ze realiseert zich de wanorde en herpakt zich. In die tijd kwamen de 06-lijnen op en daar zag ze een kans in. In de avonduren ging ze
erotische verhaaltjes schrijven. Later klimt ze op tot projectmanager. Ze bedenkt zich dat ze in een ander huis
woonruimte zou kunnen verhuren en koopt een klein Zandvoorts huisje. Toeristen huren haar kamer, zelf slaapt ze met haar zoon in de woonkamer. Zo bikkelt ze haar geld bij elkaar. Ze krijgt een baan als directie-secretaresse bij de VNU, later klimt ze op naar projectmanager en krijgt ze het wat ruimer.
Ondernemer Annemarie van Gaal
Ondernemer is ze, in hart en nieren. Als directie-secretaresse ziet ze kansen om als 'tweede man' uitgezonden te worden naar Moskou om daar een net opgestarte uitgeverij te runnen, samen met Derk Sauer. Ze is niet de eerste keus, maar blijft aandringen en uiteindelijk komt ze in aanmerking omdat geen andere kandidaten zich aandienen. In Moskou realiseert ze zich dat ze, weg uit Nederland, echt haar vleugels kan uitslaan. Een soort van nieuwe start.
Als de Moskouse uitgeverij niet goed van de grond komt neemt ze ontslag. Ze gaat echter niet terug naar het bekende veiligeNederland, maar start in Rusland een eigen uitgeverij samen met haar zakenpartner Derk: Independent Media. Door haar opgedane handigheid met krappe financiën weet ze de uitgeverij tot een gezond en goedlopend bedrijf te maken.
Naast zakelijk neemt Annemarie ook sociale beslissingen: na tien jaar in Moskou keert ze terug naar Nederland om haar zoon Christopher een betere opleiding te kunnen bieden. Zakelijk gaat ze verder, via directeur van de Telegraaf Tijdschriften Groep richt ze AM Media op, en start ze uiteindelijk haar bedrijf Van Gaal & Company. Binnen AM Media loopt ze tegen de veranderende wereld op: tijdschriften verkopen steeds minder.
Les: Verander je onderneming mee met de wereld, blijf niet stilstaan.
Naast haar mediabedrijven en diverse tv-programma's schrijft Annemarie ook een aantal boeken. De goed leesbare boeken gaan over budgetbeheer voor consumenten en voor ondernemers, alsook over het succesvol runnen van ondernemingen in het algemeen.
Dat Annemarie van Gaal in het leven zelf heeft geleerd dat hard werken en verstandige beslissingen nemen kan leiden tot succes, is wel duidelijk. Het maakt haar de juiste persoon om andere mensen te leren om financieel weer gezond te worden, zoals ze dat doet in o.a. Dubbeltje op zijn kant.
Lees verder