Theaterverslag: Sluimer - Henry van Loon

Theaterverslag: Sluimer - Henry van Loon Henry van Loon wordt gek van de slapeloze nachten waarin hij elke keer wordt gelokt door de barman aan de overkant van de straat, maar hij weet elke nacht weer de verleiding te weerstaan. En als hij dan eenmaal weg begint te zakken dan is het alweer ochtend. Uiteindelijk werkt de hele show toe naar de eindsketch waarin zijn grote droom uitkomt.

Algemene gegevens

 • Sluimer is tekstcabaret gemaakt en uitgevoerd door Henry van Loon.
 • Show gaat in op Henry van Loon, heel persoonlijk.
 • De show Sluimer duurde 75 minuten.
 • Er was geen pauze tijdens de show.
 • Tekst & spel: Henry van Loon.
 • Techniek: Patrick van Loon.
 • Regie: Gijs de Lange.

Weetjes over Henry van Loon

 • Henry van Loon is op gegroeid in het Brabantse Oirschot.
 • In 2001 begint Van Loon aan de kleinkunstacademie.
 • Zijn carrière begint als hij lid wordt van de Comedytrain, een stand-upcomediangezelschap, in 2004.
 • In 2009 heeft Henry van Loon het programma De Henry van Loon Entertainment Show, voor TV lab.
 • Henry van Loon heeft gespeeld in meerdere films: Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon uit 2003, Het paard van Sinterklaas & De Club van Sinterklaas, beide uit 2005.
 • Zijn eerste hoofdrol kreeg hij in de film Bro's Before Ho's, een romantische komediefilm. Hierin speelde hij René.
 • Zijn eerste comedyshow De Henry van Loon Entertainment Show ging in voorjaar 2011 in première.
 • In 2012-2013 stond hij met de avondshow Electropis in het theater.
 • In 2014-2015 stond hij met zijn theatershow Sluimer op het podium.

Titelverklaring 'Sluimer'

De titel Sluimer kun je verklaren doordat Van Loon ‘s nachts nooit goed kan slapen, maar half wegzakt, in een sluimerstand.

De inhoud van Sluimer

Slapeloze nachten

De theatershow Sluimer gaat over de slapeloze nachten van Henry van Loon, voor hem gaat de dag over in de nacht en de nacht over in de dag zonder een oog dicht te kunnen doen. Pas om een uur of vier, vijf in de ochtend kan hij een beetje wegvallen, maar dan begint het leven buiten weer en kan hij daardoor geen slaap vatten. Henry van Loon vertelt in zijn verhaal dat hij in de nacht vaak gaat ronddwalen. Ook wordt hij elke nacht opnieuw gewekt door de barman voor een laatste rondje, maar dat weerstaat hij steeds.

De karakters

Voordat hij met zijn verhaal begint, leidt hij eerst alle karakters in het verhaal in. De meeste zijn buren, zoals de dikke kok en de bakfietsman. De typetjes zijn zeer overdreven waardoor het wel grappige typetjes zijn, maar doordat ze zo overdreven zijn, kun je je er moeilijk in inleven.

De grote wens van Henry van Loon

Van Loon vertelt heel uitgebreid over zijn grote wens: een mooie schuur. Hierin wil hij dan aan één wand al zijn gereedschap hebben hangen waarmee hij kan pronken voor zijn buren. Zo heeft hij het over duizenden bitjes, hij spreekt dit uit als bitches (woordgrap).

Dromen

Ook vertelt hij over een aantal dromen, zoals de droom waarin hij dacht dat hij kon vliegen, maar waarin hij zich eigenlijk heel erg moest schamen. Een personage uit deze droom komt in het laatste stuk van de show ook weer terug.

De verhaallijn

De gehele show heeft een verhaallijn die bestaat uit verschillende sketches die weinig tot niets met elkaar te maken hebben, in enkele sketches wordt hooguit de volgende sketch ingeleid of ervoor gezorgd dat hij naar het volgende onderwerp kan overspringen. In het volgende voorbeeld doet Van Loon dit door af te wijken van het onderwerp en met zichzelf te gaan discussiëren over de vraag of hij kan overspringen naar het volgende onderwerp of juist niet. Hiermee krijgt hij het publiek aan het lachen en kan hij verder naar het volgende onderwerp.

Een voorbeeldsketch

Hij gaat naar de kantoorgroothandel, waar hij een komische situatie laat ontstaan omdat hij er voor zorgt dat niemand meer goed weet wie wat zegt, de verkoper of hijzelf. Dit komt omdat hij (expres) vergeet hij en ik te zeggen. Daarna ontstaat nog een grappige situatie waarin hij in zichzelf pratend gaat besluiten of hij zomaar moet overspringen van stuk of juist niet.

De thema's uit Sluimer

De voorstelling wordt gedomineerd door drie grote thema’s: het vliegvermogen, de angst en de dromen van Henry van Loon. Het verhaal wordt ingeleid door het beschrijven van de typetjes, maar het verdere verloop en de aanleiding naar verschillende sketches zijn te vinden in de dromen van Henry van Loon.

Dromen moet je niet alleen letterlijk nemen want één van zijn allergrootste dromen is een huis met een grote schuur bezitten, in deze voorstelling kun je dromen ook zien als wensen. In deze dromen komt het vermogen om te kunnen vliegen naar voren, hij wil kunnen vliegen. De droom om dit te kunnen komt van begin tot eind voor, telkens tussen verschillende sketches in. De angst komt naar voren in het einde van de show, hij rent weg voor iedereen die iets van hem wil. Uiteindelijk vliegt hij weg, een droom die is uitgekomen.
© 2016 - 2024 Info-4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Dieren: hoe ze slapen en dromenDieren: hoe ze slapen en dromenDe mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Maar hoe zit het met dieren? Hoe slaapt bijvoorbeeld een dolfij…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…

The Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandThe Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandDe Nederlandse muziekgroep The Analogues was tussen oktober 2015 en juli 2016 in schouwburgen en theaters te zien en te…
Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenNoord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenDe Deens politieke televisieserie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel (NNT) in samenwerking met scenarioschrijver…
Bronnen en referenties
 • Cabaret voorstelling Sluimer, Henry van Loon, 2014-2015, Agora(Lelystad)
Info-4u (13 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.