Acteren, tips and tricks

Acteren, tips and tricks Veel jongeren, maar ook volwassenen dromen ervan: een baan als acteur of actrice. Je kan er beroemd mee worden, veel geld verdienen en het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. Maar is acteren wel voor iedereen weggelegd, of moet je honderden euro aan cursussen of opleidingen uitgeven? Een beetje talent is vereist, maar met handige basistips kun je je verder ontwikkelen.

Algemene informatie over acteren

Bij acteren speel je toneel zonder dat anderen het door mogen hebben. Je moet dus goed zijn in het nabootsen van stemmingen en emoties, je in kunnen leven in je rol en niet al te dramatisch aandoen. Je kunt een rol spelen in een toneelstuk of een (kleine) film of beginnen in de porno industrie, maar ook groots uitpakken door het theater in te gaan of te beginnen met een academische opleiding. Niet iedereen is weggelegd voor acteerwerk: je moet veel discipline hebben, genoeg zelfvertrouwen hebben en tegen tegenslagen en concurrentie kunnen: bij audities is het vaak een drukste van jewelste, dus je moet je niet uit het veld laten staan door je tegenspelers en vooral niet laten zien dat je onzeker bent.

Vaak kosten opleidingen en cursussen behoorlijk wat geld, en je enkel en alleen richten op de opleiding is niet genoeg. Je loopt dan ook nog de kans dat je na het afronden van je opleiding, nog niet voldoet aan alle vaardigheden. Bovendien is de kans dat je veel geld verdient erg klein, waardoor het risico bestaat dat je eigenlijk na een lange opleiding niet echt verder komt in je leven. Het lot het werk laten doen is ook geen oplossing. Neem dus initiatief!

Start met zoeken

Er zijn genoeg websites die je in hun database willen opnemen, zodat ze je kunnen doorverbinden met een rol of een filmstudio. Kijk echter uit welke site je vertrouwt. Betrouwbare sites vragen niet veel geld en laten zo spoedig mogelijk van zich horen. Je moet vaak een formulier invullen met je naam e.d., maar ook een stukje over jezelf schrijven.

Een paar handige tips:

  • Wees niet bang om arrogant over te komen in je aanmelding. Zelfvertrouwen is nodig als je een carrière wilt schoppen.
  • Laat echter niet teveel merken van ambitie. Overmatige ambitie schaadt en doet denken aan narcisme.
  • Zeg niet: ‘Het lijkt me leuk om eens een auditie te doen...’ maar ‘Ik wil een rol in een film!’ Recht voor zijn raap dus.
  • Begin met een leuke slogan, een spreekwoord bijvoorbeeld. ‘Wie niet waagt, wie niet wint’.
  • Goede foto's doen wonderen: zorg voor een frisse en verzorgde uitstraling en wees niet te neutraal in je kleding. Zorg dus dat je veelzijdig kan én durft te zijn, want soms moet je voor een rol zachts gezegd belachelijke kleding aan.

Ervaringen opdoen: begin klein

Regisseurs zijn altijd wel op zoek naar figuranten. Ga dus op zoek naar figuranten, en doe hier de moeite voor. Je kan dit later melden bij de studio waar je ingeschreven staat. Hoe meer ervaring, hoe beter. Met moeite doen wordt bedoeld, dat je ook voor een kleine rol wel kilometers wil afleggen. Misschien woon je in Oss, maar ging je voor een kleine figurantie wel naar Groningen. Dat zegt dan maar weer hoe gemotiveerd je bent. Bovendien leer je ook regisseurs kennen. Als je dan ook nog eens werkt aan een goede uitstraling, kun je deze ontwikkelen tot een charismatische uitstraling.
  • Mensen met charisma vallen meer op, zijn geliefder en krijgen meer voor elkaar.
  • Charisma is leiderschap. Het is ook een persoonlijke aantrekkingskracht, zodat je leuk gevonden wordt. Charismatische mensen zijn oprecht vriendelijk, zelfverzekerd en helpen andere mensen.
  • Forceer geen uitstraling. Wees jezelf.
  • Leer verbale vaardigheden bij. Charismatische persoonlijkheden zijn verbaal sterk en hebben veel overtuigingskracht.
  • Onthoud veel informatie en wees geïnteresseerd in de regisseur. Zet je over je angst heen, en knoop een gesprek aan. Vergeet zijn of haar naam niet. Het onthouden van iemand anders naam, roept sympathiek op bij die persoon in kwestie.

Als je eenmaal wat figurante rollen hebt gedaan, kun je kijken naar edelfigurantie. Een edelfigurant is duidelijk in beeld en spreekt een of meerdere zinnen. Handel ook niet enkel uit eigenbelang: vraag bijvoorbeeld bij een filmstudio of theater of je kan helpen met de koffie of drankjes. Als ze dan eenmaal horen dat je ook graag acteert, heb je kans dat ze je niet vergeten. Het is ook handig om lid te zijn van een vereniging. Dit is vaak niet duur en regisseurs zullen sneller zaken met je willen doen.

Uitgenodigd voor een auditie? Tips om te acteren

Het is misschien zo ver, na lange of korte tijd: je bent uitgenodigd, of mag auditie komen doen. Je hebt de fijne kneepjes van het vak misschien al wel geleerd, maar een auditie kan wel zenuwslopend zijn. Echte natuurtalenten voelen geen zenuwen als ze voor de camera staan, maar misschien ben jij geen natuurtalent: oefen voor de auditie hoe je je zenuwen in bedwang kan houden voor de camera.

Method acting

De meestgebruikte techniek, ook onder beroemde acteurs. Het is de bedoeling om jezelf zoveel mogelijk in de emotionele staat van je personage te brengen. Dit wordt ook wel bezieling genoemd. Leef je goed in. Je kan het ook groots aanpakken voor je auditie. Is je personage ziek? Loop dan eens zonder jas buiten. Is je personage niet echt goed te pas? Haal nare herinneringen op uit het verleden, door je (oude) dagboek te lezen.

Automatische piloot

Een niet zo bekende techniek. Je moet jezelf zó opfokken, dat je misschien wel gek wordt van de zenuwen. Door alle stress die je vóór je auditie voelde, gaat je geest op automatische piloot tijdens de auditie. Dit is misschien wel te vergelijken met dissociatie, wat ook kan ontstaan na stress. Dit werkt echter niet bij iedereen.

Nephuilen

Kan door aan iets naars te denken. Je kunt echter ook stiekem in je oog wrijven en er iets in doen. Dit kan wel gaan irriteren. Niet knipperen kan ook, maar het moet niet teveel opvallen. Sla dus af en toe je ogen neer.

Tot slot …

Acteren is én blijft een combinatie van zelfvertrouwen, ervaringen en inlevingsvermogen. Het krijgen van een (hoofd)rol is veel geluk hebben. Maar dit kun je dus beïnvloeden door te werken aan de bovenstaande benodigdheden.
© 2015 - 2025 Schrijfsels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drama in het basisonderwijsDrama in het basisonderwijsDrama is een middel die in vele vakgebieden wordt gebruikt. Een van deze gebieden is het basisonderwijs. Het is vergelek…
Biografie: Carice van HoutenCarice van Houten, een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Carice Anouk van Houten is geboren in Leiderdorp o…
James Dean: een legendeJames Dean, een legendarische acteur. In de enige drie films waarin hij speelde wist hij het publiek te pakken. Een zeer…
Praktische tips om met kinderen toneel te spelenPraktische tips om met kinderen toneel te spelenEen toneelstuk voor kinderen, zeker als het hun eerste keer is, kan niet eenvoudig genoeg zijn. Dit kan gemakkelijk onde…

The Analogues: Nederlandse Beatles-tributebandThe Analogues: Nederlandse Beatles-tributebandThe Analogues is een Nederlandse tributeband die tussen 2015 en 2019 in theaters en schouwburgen de uit de jaren zestig…
recensiePhantom of the OperaPhantom of the Opera is vooral bekend om de musical die ervan gemaakt is. Christine Daaé die in de ban komt van Het spoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Schrijfsels (6 artikelen)
Laatste update: 22-12-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.