recensie
Phantom of the Opera
Phantom of the Opera is vooral bekend om de musical die ervan gemaakt is. Christine Daaé die in de ban komt van Het spook van de opera (ook wel bekend als ‘De Engel der Muziek’). Toch verschilt de musical enorm in vergelijking met het boek, dat het verhaal vanaf het personage Raoul belicht, waar Christine slechts op de achtergrond wordt belicht en Raoul de held in het verhaal is. Toch zijn beide onlosmakelijk met elkaar verbonden. Was er geen boek, dan was er geen musical. Ook is het boek diverse malen verfilmd en maakt daarmee een van de bekendste verhalen uit de geschiedenis.
Gaston Leroux schrijft Le Fantòme de l’Ópera
Het is omstreeks 1910 als de Fransman Gaston Leroux bekend wordt met het boek. Het afschuwelijke verhaal over een Spook dat al eeuwen in de kelders van het operagebouw huist, wordt verliefd op Christine Daaé. Hij schreef het boek van 23 september 1909 tot 8 januari 1910. De ‘Gothic novel’ werd nadien in boekvorm uitgegeven en bevalt zowel horror als romantiek als mysterie en tragedie. Leroux had met het boek niet veel succes, maar nu wordt dit gezien als een klassiek. Dit dankt mede aan een uitmuntende verfilming uit 1925 met in de hoofdrol Lon Chaney. Een echte klassieker werd het verhaal de musical uit 1986, waar, sindsdien verschillende musicals over de hele wereld verschenen.
Het verhaal
Het is een waar liefdesverhaal, waarbij Christine en Raoul elkaar weer ontmoeten. Christine zingt bij de opera, maar wordt daar nog niet erg gewaardeerd omdat ze onbekend is. Raoul komt bij die opera en ziet Christine waarbij hij direct bij haar probeert te komen. Raoul en Christine krijgen wat samen en brengen veel tijd door, maar Christine is ook onder invloed van een hogere macht, waarvan ze in eerst instantie denkt dat het haar overleden vader is. Haar vader heeft altijd gezegd dat hij terug zou komen als Engel der Muziek. Het spook dat haar in haar greep houdt, doet zich voor als deze Engel.
Hij is verliefd geworden op haar stem en daarom lokt hij haar mee naar de kelders van het operagebouw. Hij werkt aan een stuk waarin zij de hoofdrol zal moeten spelen. Het spook is een eenzame man met een gebroken hart. Hij is misvormt en draagt daarom een masker. Ook zaait hij dood en verderf in het gebouw. Zo worden medewerkers dood gevonden en zorgt hij ervoor dat een operazangeres kikkers ophoest tijdens een optreden, zodat Christine Daaé de hoofdrol kan nemen.
Uiteindelijk resulteert dit erin dat het spook overwonnen wordt, doordat Raoul en de mensen van het gebouw helpen het spook te verslaan. Maar het spook laat al niets meer van zich horen, alsof het zich over heeft geven. Dan wordt het weer rustig en is het tijd dat Raoul en Christine dit vieren. Raoul heeft Christine ten huwelijk gevraagd en ze gaan trouwen. Dit wordt gezegeld met een feest in het operagebouw. Een gemaskerd bal waar velen op uitnodiging zijn.
Echter is dit gemaskerde bal de reden voor het spook om weer te verschijnen. Hij heeft een opera geschreven en dat wil hij de heren directeuren geven. Hij verschijnt in een waanzinnige outfit en vertelt dat Christine Daaé de hoofdrol moet hebben. Na veel wikken en wegen, gebeurt dit uiteindelijk en dat voor het spook de reden om Christine mee te nemen naar zijn verblijf. Nog eenmaal om haar de liefde te bewijzen. Als Raoul ten tonele verschijnt heeft ze geen keuze. Maar toch wordt het spook verslagen, verdwijnt wanneer hij erachter komt dat iedereen hem zoekt en Raoul en Christine vluchten en leven samen verder.
Diepgang in het verhaal
Het mooie van het verhaal is dat er veel gevoel bij komt kijken. In eerste instantie lijkt het een griezelverhaal waarin het in een operagebouw spookt. Echter is het verhaal dat een verminkte man zijn toevlucht heeft genomen in dit gebouw omdat hij afschrikwekkend is, maar hij wordt verliefd. Christine begint op een gegeven moment zelfs iets voor hem te voelen, terwijl Raoul niet alleen jaloers is, maar ook bang is haar kwijt te raken.
Het boek en de verfilming
Het boek is vertelt vanuit Raoul, waarbij Christine regelmatig verdwijnt, omdat ze in die tussentijd bij het spook is. Het verhaalt geeft veel achtergrondinformatie over het spook en ondanks dat het niet alleen een griezelverhaal is, is het boek ook een misdaad verhaal, een avontuur waarbij romantiek en geluk bij komt kijken.
In de verfilmingen is dat anders. Er zijn veel verfilmingen gemaakt en het concept is natuurlijk ideaal voor een griezelfilm. Een jonge vrouw die in de ban is van een hogere macht. Toch is, ondanks de slechte verfilming, de musical één van de betere verfilmingen. Ondanks dat het boek en de musical elkaar een beetje opvullen, is het begrijpelijk om de musical vanuit het oogpunt van Christine te laten zien. Dit is romantischer, dramatischer en vult zo mooi de gaten op waar in het boek Christine verdween.
Klassieker
Tegenwoordig is Phantom of the Opera een ware klassieker. Gaston Leroux had nooit kunnen denken dat zoveel jaar later zijn verhaal nog steeds voorleeft in onze gedachten, dat het boek op de lijst staat van ware klassiekers en die dus door leesfanaten ook zeker gelezen dient te worden. Een echte aanrader. Net zoals vele andere auteurs uit zijn tijd, mag Leroux op die lijst staan en mogen wij hem dankbaar zijn dat hij ooit dit verhaal heeft geschreven.
© 2015 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…
Acteren, tips and tricksVeel jongeren, maar ook volwassenen dromen ervan: een baan als acteur of actrice. Je kan er beroemd mee worden, veel gel…