recensie

The Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Sgt. Pepper’s Lonely hearts Club Band is het achtste album dat de band heeft uitgebracht. Het is door George Martin geproduceerd, onder het label Parlophone.

Het album

Het album kwam uit op 1 juni 1967. De opnames begonnen op 6 december 1969 en waren op 1 april 1967 voltooid. Het album wordt nog altijd gezien als een van de meest invloedrijke albums ooit gemaakt. Het heeft deze titel gekregen omdat er tijdens de opnames gebruik is gemaakt van innovatieve opname technieken. Verder wordt er ook veel geëxperimenteerd met andere muziekgenres. Het album bevat ook enkele klassiekers van de band. Denk aan Lucy is the sky with diamonds, With a little help from my friends en A day in the live.

Bezetting

  • John Lennon – Zang
  • Paul McCartney – Basgitaar
  • Georgre Harrison – Gitaar
  • Ringo Starr – Drum

Tracklist

1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – 2:02
2. With a little help from my friends – 2:44
3. Lucy in the sky with diamonds – 3:28
4. Getting better – 2:48
5. Fixing a hole – 2:36
6. She’s leaving home – 3:35
7. Being of the benefit of Mr. Kite – 2:37
8. Within you without you – 5:04 (Harrison)
9. When I’m sixty-four – 2:37
10. Lovely Rita – 2:42
11. Good morning good morning – 2:41
12. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise) – 1:19
13. A day in the live – 5:39

Alle nummers zijn door Paul en John geschreven, behalve waar aangegeven.

De hoes

De hoes van dit album is ook zeer bekend. Het heeft een grammy gewonnen voor de categorie: Best album package. De hoes is ontworpen door Peter Blake, hij kreeg hierbij hulp van Paul McCartney. Op de hoes staan 70 bekende personen afgebeeld. Onder andere Albert Einstein, Karl Max, Bob Dylan en David Livingstone. Tussen deze personen staan ook vier wassen beelden van de band in hun vroegere jaren, deze beelden zijn bij Madame Tussaud geleend. Wat de plaat ook uniek maakte was dat de songteksten voor de eerste keer op de achterzijde van de hoes werden gedrukt.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Het openingsnummer van het album is geschreven door Paul McCartney. Het nummer komt twee keer voor op het album. De eerste keer als openingsnummer en de tweede keer als het een na laatste nummer als reprise. De opname voor de eerste versie vond plaats op 1 februari 1967. De opname van de tweede versie vond plaats op 1 april 1967. Het nummer is onder andere gecoverd door U2 en Jimi Hendrix.

Lucy in the sky with diamonds

Het derde nummer van het album is door John geschreven. De opnames begonnen op 1 maart 1967. Het intro van dit nummer is gemaakt op een Lowrey DSO Heritage Deluxe-orgel. Van dit type orgel zijn er wereldwijd nog maar enkele exemplaren. John zou het idee hebben gekregen toen zijn zoon hem een zelfgemaakte tekening gaf die de naam Lucy in the sky with diamonds droeg. Volgens vele is de titel een oproep tot het gebruik van drugs. Dit komt omdat de initialen van Lucy, Sky en Diamonds de indertijd populaire drug LSD vormen. De bandleden hebben dit idee altijd ontkend.

A day in the live

Het laatste nummer van het album is geschreven door John Lennon. De opnames liepen van 19 en 20 februari 1967. Het nummer is in drie delen geschreven. Het eerste deel gaat over een verkeersongeluk waarbij een goede vriend van de band kwam te overlijden. Het tweede gedeelte is een piano compilatie die Paul nog had liggen. Het derde gedeelte is geschreven aan de hand van een kranten bericht in The Daily Mail.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandThe Analogues: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandDe Nederlandse muziekgroep The Analogues was tussen oktober 2015 en juli 2016 in schouwburgen en theaters te zien en te…
Brian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewustBrian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewust‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ (1967) was een grensverleggende langspeelplaat waarop de Beatles met geluiden ex…
De krant als inspiratiebron‘She’s Leaving Home’ is het meest melodieuze nummer op de historische Beatle-LP ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Ba…
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club – Is Paul McCartney dood?Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club – Is Paul McCartney dood?In de herfst van 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney was overleden. Het verhaal gaat dat McCartney op 9 november 19…

recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…
recensieThe Beatles - Magical mystery tourMagical mystery tour is het negende album dat de Beatles hebben uitgebracht. Het album lag vanaf 8 december 1967 in de w…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.