recensie

The Beatles - Beatles for sale

Het vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label Parlophone. Het album duurt ongeveer 33 minuten.

Het album

Het album is gemaakt in een tijd dat de band veel optrad en veel interviews moest geven. Hierdoor bleef er weinig tijd over voor het schrijven van nummers. De opnames liepen van 14 augustus tot 26 oktober 1964. Het album stond in Engeland voor 11 weken de nummer 1 positie van de top 20. In totaal zou het voor 46 weken in de top 20 van Engeland staan.

Bezetting

  • John Lennon – Zang
  • Paul McCartney – Basgitaar
  • Ringo Starr – Drum
  • George Harrison – Gitaar

Tracklist

1. No reply – 2:15
2. I’m a loser – 2:31
3. Baby’s in black – 2:02
4. Rock and roll music – 2:32 (Chuck Berry)
5. I’ll follow the sun – 1:46
6. Mr. Moonlight – 2:33 (Roy Lee Johnson)
7. Kansas city – 2:33
8. Eight days a week – 2:44
9. Words of love – 2:12 (Buddy Holly)
10. Honey’s don’t – 2:55 (Carl Perkins)
11. Every little thing – 2:01
12. I don’t want to spoil the party – 2:33
13. What you’re doing – 2:30
14. Everybody’s trying to be my baby – 2:23

Alle nummers zijn door John en Paul geschreven, behalve waar aangegeven.

De hoes

Aangezien de band in deze tijd erg veel moest optreden, was er weinig tijd om uit te rusten. Hierdoor staan de band leden erg vermoeid op de foto. Vooral George en Paul staan er erg moe op. De foto is buiten genomen, de bandleden staan erop met dikke jassen aan tegen de kou.

No Reply

Het openingsnummer van het album is geschreven door John. De opnames begonnen op 3 juni 1964. De drummer Ringo was die dag afwezig vanwege een amandel ontsteking. In plaats van Ringo werd Jimmie Nicol gebruikt als drummer. Een dag laten ging de band weer op tournee langs enkele landen, waaronder Nederland. De demo versie van dit nummer is lange tijd zoek geweest, maar werd in 1993 weer teruggevonden. De demo versie is aan het verzamelalbum dat in 1995 uitkwam toegevoegd. De versie op het album is op 30 september 1964 opgenomen met Ringo Starr op drums.

I’m a loser

Het tweede nummer van het album werd geschreven door John Lennon. Het is opgenomen op 14 augustus 1964. Het nummer gaat over afgewezen worden in de liefde. Dit was het eerste nummer van de band dat niet ging over de leuke kant van verliefd zijn, maar over de vervelende kant van de liefde. John zegt zelf het nummer te hebben geschreven in zijn Dylan periode. Dit blijkt uit het volgende kenmerk: Zo preekt John de luisteraar aan met my friend, iets dat Bob doet in zijn nummer Blowing in the wind.

Rock and roll music

Dit is de eerste cover op het album. Op het album staan onder andere nog covers van Buddy Holly en van Carl Perkins. Het origineel is door Chuck Berry geschreven en uitgebracht in 1957. De Beatles speelde dit nummer voornamelijk in hun jonge jaren toen ze nog veel optraden in kleine kroegjes.

Eight days a week

Het achtste nummer van het album is geschreven door John en Paul. Het nummer is opgenomen bij de abbey road studios op 6 en 18 oktober 1964. De bedoeling van het nummer was dat het zou dienen als titelsong voor hun tweede film. Uiteindelijk is dit nummer het niet geworden, maar werd er gekozen voor het nummer help van John. De titel van het nummer zou van Ringo Starr komen, hij versprak zich namelijk nog al eens.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1964Hits jaren 60: 1964Welke nummers waren in 1964 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
De Beatles werkten acht dagen per weekDe Beatles werkten acht dagen per weekHeel hard werken: dat is wat de Beatles deden. Althans volgens Ringo Starr. Hij verzon de songtitel ‘Eight Days A Week’,…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Astrid Kirchherr inspireert Baby’s In Black’Astrid Kirchherr inspireert Baby’s In Black’Dat een Duitse fotografe en de Franse existentialisten verantwoordelijk waren voor een niet zo bekend Beatlenummer met d…

recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandSgt. Pepper’s Lonely hearts Club Band is het achtste album dat de band heeft uitgebracht. Het is door George Martin gepr…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.