recensie

The Beatles - Let it be

Het allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elkaar was. Het album duurt ongeveer 35 minuten.

Het album

Let it be is het 12e en laatste album dat de band heeft uitbracht. Het album werd uitgebracht toen de band al had aangekondigd uit elkaar te gaan. De nummers die op het album staan zijn opnames van het afgebroken filmproject “Let it be” en van de get-back sessies. Het album is geproduceerd door George Martin onder het label Apple. De opnames vonden voor het grootste deel in januari 1969 plaats. Dit is nog voor de opnames van Abbey Road begonnen. Hierdoor zijn veel mensen van mening dat Abbey Road eigenlijk het laatste album is dat de band heeft uitgebracht.

Bezetting

  • John Lennon – Zang
  • Paul McCartney – Basgitaar
  • George Harrison – Gitaar
  • Ringo Starr – Drum

Tracklist

1. Two of us – 3:37
2. Dig a pony – 3:55
3. Across the universe – 3:48
4. I be mine – 2:26 (Harrison)
5. Dig it – 0:50
6. Let it be – 4:03
7. Maggie Mea – 0:40
8. I’ve got a feeling – 3:38
9. One after 909 – 2:54
10. The long and winding road – 3:38
11. For your blue – 2:32 (Harrison)
12. Get back – 3:09

Alle nummers zijn door John en Paul geschreven, behalve waar aangegeven.

De hoes

Op de hoes zijn foto’s van de vier leden op een zwarte achtergrond geplaatst. John Lennon staat linksboven, waar hij voor een microfoon zingt. Rechtsboven staat Paul McCartney, ook hij is zingend weergegeven. Linksonder staat Ringo Starr, hij staat vrij nuchter afgebeeld. Als laatst staat George Harrison rechtsonder afgebeeld met een foto waarop hij lacht.

Dig it

Het vijfde nummer van dit album is met 50 seconden een van de kortste nummers die de band heeft gemaakt. Er bestaat ook een volledige versie van dit nummer. Deze duurt dan 8 minuten en 20 seconden. Het nummer is tijdens de get-back sessies opgenomen op 24, 26, 27, 28 en 29 januari 1969 in de Apple studio. De versie op dit album is een stukje van een jam opgenomen op 26 januari. Deze jam duurde in totaal meer dan 15 minuten. Verder verscheen er nog een versie van 4 en een halve minuut van dit nummer in de film Let it be.

Maggie Mea

Maggie Mea is een liedje dat in Liverpool erg bekend is. Het gaat over een prostitué die een schipper berooft op de dag hij terug keert van een lange reis. Ook de Beatles hebben dit nummer gespeeld tijdens hun get-back sessies. Ze speelde dit nummer als warming-up in de studio voordat ze begonnen met opnemen. Met een lengte van 40 seconden is dit het op een na kortste nummer van de band dat op een album verscheen. Het kortste nummer is Her Majesty, met een lengte van 23 seconden.

Let it be

Dit gelijknamige nummer is door Paul gezongen en geschreven. Let it be was het nummer wat in de tijd als hoogste binnen kwam in de Billboard top 100. Namelijk op plek 6. Dit nummer staat op nummer 1 in de lijst van de beste 100 liedjes die de Beatles hebben gemaakt. Het nummer won ook de Grammy voor de categorie: Best original score written for a motion picture or a television special. Dit nummer is uitgebracht als single van het album. Het was tevens de laatste single die de band uitbracht voordat Paul aankondigde uit de band te stappen.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1964Hits jaren 60: 1964Welke nummers waren in 1964 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
The Analogues: Nederlandse Beatles-tributebandThe Analogues: Nederlandse Beatles-tributebandThe Analogues is een Nederlandse tributeband die tussen 2015 en 2019 in theaters en schouwburgen de uit de jaren zestig…
John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’Voor velen stond de muziek die de Beatles maakten aan het begin van hun carrière gelijk met ‘ketelmuziek’ of ‘barbaarse…
The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles hebben verspreid over de jaren sinds hun ontstaan vele records op allerlei gebieden op hun naam weten te zet…

recensieBlack Sabbath - ParanoidHet tweede album van Black Sabbath verscheen op 18 september 1970. Het album in geproduceerd door Rodger Bain, en duurt…
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.