recensie

Black Sabbath - Paranoid

Het tweede album van Black Sabbath verscheen op 18 september 1970. Het album in geproduceerd door Rodger Bain, en duurt ongeveer 42 minuten.

Het album

Het album verscheen op 18 september 1970 onder het label Vertigo. De opnames liepen van 16 tot 21 juni 1970. Het is geproduceerd door Rodger Bain. Op het album staan enkele klassiekers van de band: Paranoid, Iron man en War pigs. Het album zou eigenlijk de naam War pigs dragen. Uiteindelijk is er voor de naam paranoid gekozen omdat de naam War pigs negatieve reacties zou uitlokken van voorstanders van de Vietnamoorlog. Volgens Ozzy was dit echter niet de reden om de naam van het album te veranderen. Volgens hem had het ermee te maken dat de single van dit album paranoid al erg veel bekendheid genoot. Volgens de platenmaatschappij zou het album beter verkopen als het dezelfde naam zou dragen als de single.

Bezetting

  • Ozzy Osbourne – Zang
  • Geezer Butler – Basgitaar
  • Bill Ward – Drum
  • Tony Iommi – Gitaar

Tracklist

1. War pigs – 7:57
2. Paranoid – 2:53
3. Planet caravan – 4:32
4. Iron man – 6:00
5. Electric funeral – 4:53
6. Hand of doom – 7:08
7. Rat salad – 2:30
8. Fairies wear boots – 6:15

Alle nummers zijn door Greezer geschreven.

De hoes

De hoes van het album bestaat uit een zwarte achtergrond waarop rechtsboven de naam van de band en van het album staat geschreven. Verder is er een foto van een man met schild en zwaard geplaatst. Deze foto is drie keer achter elkaar op de hoes afgebeeld. Hierdoor ontstaat er een soort van spoor tussen de verschillende foto’s.

War pigs

Het openingsnummer van het album in geschreven door Greezer. Het nummer zou eigenlijk Walpurgis heten. Greezer verklaarde deze naam als volgt: Walpurgis is een soort van kerstmis voor satanisten, en voor mij is oorlog de grootste satan. Het nummer gaat dan ook niet over regeringen of politici, maar over kwaad in het algemeen. De gitaar solo van dit nummer staat op de 56ste plaats van de beste gitaar solo’s ooit gemaakt volgens guitar world.

Paranoid

Het tweede nummer van het album is geschreven door Greezer Butler. Het nummer functioneerde als een manier om hun album langer te maken. Toen Greezer riep dat het album te kort was en er drie minuten aan muziek moest worden toegevoegd, begin Tony met het spelen van de zo bekende gitaar rif van het nummer. Greezer schreef snel een tekst voor het nummer en terwijl de band speelde las Ozzy de tekst van het papier. Het duurde volgens Greezer allemaal niet meer dat maximaal 25 minuten. Toen het nummer werd uitgebracht, kwam het binnen op nummer 4 in de hitlijst van Engeland. Het nummer wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de beste metal nummers ooit gemaakt.

Iron man

Het vierde nummer van het album is geschreven door Greezer, hij deed dit aan de hand van de titel die Ozzy had bedacht, deze was toen nog Iron bloke. Ozzy is bij deze naam gekomen toen hij de gitaar rif voor de eerste keer hoorde. Hij zei dat het hem deed denken aan een grote ijzeren vent (bloke) die rond rent. Later is de titel veranderd in Iron man. Het nummer heeft geen verband met het gelijknamige Marver karakter Iron man. Het nummer is wel gebruikt in de film Iron man die in 2008 verscheen.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heavy Metalbands - Black SabbathHeavy Metalbands - Black SabbathBlack Sabbath staat voor velen bekend om leadzanger Ozzy Osbourne, bijgenaamd The Prince Of Darkness, die ooit de kop va…
recensieBlack Sabbath - Heaven and HellHeaven and Hell is het negende studio album van Black Sabbath. Het album verscheen op 25 april 1980 in de winkels. Het a…
Hits jaren 70: 1970Welke nummers waren in 1970 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…

recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.