recensie

Black Sabbath - Heaven and Hell

Heaven and Hell is het negende studio album van Black Sabbath. Het album verscheen op 25 april 1980 in de winkels. Het album duurt ongeveer 40 minuten.

Het album

Heaven and Hell is het eerste studio album waarop de nieuwe zanger Ronnie James Dio te horen is. Hij verving de uit de band gezette Ozzy Osbourne. De opnames van het album begonnen in oktober 1979 en waren in januari 1980 voltooid. Het album is door Martin Birch geproduceerd onder het label Vertigo. Heaven and Hell is het album met de hoogste hit notering in Engeland en de Verenigde Staten van Black Sabbath. In Engeland stond het op de zesde plaats, in de Verenigde Staten behaalde het de achtentwintigste plaats. Op dit moment geniet het album de gouden status in Engeland, omdat er van het album 100.000 exemplaren zijn verkocht.

Bezetting

 • Ronnie James Dio Zang
 • Greezer Butler Basgitaar
 • Bill Ward Drum
 • Tonny Iommi Gitaat

Tracklist

 1. Neon Knights 3:53
 2. Children of the sea 5:34
 3. Lady evil 4:26
 4. Heaven and Hell 6:59
 5. Wishing well 4:07
 6. Die young 4:45
 7. Walk away 4:25
 8. Lonely is the world 5:51

Alle nummers zijn door alle vier de leden geschreven.

De hoes

Op de hoes van het album zijn drie rokende engelen afgebeeld. De afbeelding is gemaakt van een schilderij van Lynn Curlee. Hij kreeg dit idee toen hij een persoon die zich als een engel had verkleed zag roken. De achterkant van het album is getekend door Harry Carmean.

Neon knights

Het openingsnummer van het album is als laatste geschreven. Het nummer moest de eerste kant van de lp langer maken. De band heeft dit ook toegepast bij hun tweede album, waar het nummer paranoid diende als opvulling. De tekst van het album is door Dio geschreven. De reden dat Butler niet meedeed aan het schrijven, was omdat hij in deze tijd veel afwezig was. Hij overwoog namelijk om met de band te stoppen.

Children of the sea

Het tweede nummer van het album is het eerste nummer dat de band heeft geschreven na het verlaten van Ozzy. De tekst en de melodie zijn voor het grootste gedeelte door Dio geschreven. De muziek partij is door Tonny geschreven. Het nummer is geschreven in het huis van Tonny toen Dio voor de eerste keer met de band repeteerde. Tonnu liet een gitaarlijn horen waar hij niets mee kon. Dio kwam toen met de tekst, en het nummer was af. Volgens Tonny was de manier van schrijven nieuw voor de band. In de tijd van Ozzy zou het nooit zo zijn gegaan. Op de demo van dit nummer speelt niet Greezer de baspartij in maar Geoff Nicholls, dit kwam omdat Greezer midden in een scheiding zat met zijn toenmalige vrouw.

Heaven and Hell

Het vierde nummer van het album is door het duo Tonny en Dio geschreven. Tonny richten zich op het muzikale gedeelte, en Dio richten zich op de tekst van het nummer. Later verklaarde Dio dat hij het meest trots is op dit nummer. Het nummer draagt de boodschap over dat ieder persoon de keuze heeft om goed of kwaad te doen. Het nummer staat al sinds jaar en dag steen vast in de line-up van de band. En is door alle zangers die na Dio kwamen gezongen. Onder andere door Ian Gillan van Deep Purple en Ray Gillen bekend van de band Badlands. Het nummer staat op de elfde plek van beste metal nummers ooit gemaakt in het boek van Martin Popoff.
© 2013 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heavy Metalbands - Black SabbathHeavy Metalbands - Black SabbathBlack Sabbath staat voor velen bekend om leadzanger Ozzy Osbourne, bijgenaamd The Prince Of Darkness, die ooit de kop va…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…
recensieBlack Sabbath - ParanoidHet tweede album van Black Sabbath verscheen op 18 september 1970. Het album in geproduceerd door Rodger Bain, en duurt…
Bring Me The Horizon: Britse RockbandBring Me The Horizon: Britse RockbandBring me the Horizon is een Britse rockband uit het plaatsje Sheffield. In 2004 is de band bij elkaar gekomen, met onder…

recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.