InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 in

The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 in

The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 in The Beatles hebben verspreid over de jaren sinds hun ontstaan vele records op allerlei gebieden op hun naam weten te zetten. Eén van de meest spraakmakende daarvan wordt al gevestigd in de beginperiode van hun succesjaren: het innemen van de gehele top 5 van de Amerikaanse Billboard Hot 100 op 4 april 1964 met de nummers Can't buy me love, Twist and shout, She loves you, I want to hold your hand en Please please me. Anno 2019 is dat na The Beatles geen enkele artiest gelukt.

From me to you

In december 1963 zijn The Beatles in eigen land, Engeland, al toe aan hun zesde hitparadenotering maar in Amerika zijn hun wapenfeiten nog van een heel andere orde. Alleen From me to you heeft in juli van dat jaar een bescheiden 77e plaats bereikt in de Billboard Hot 100. Ook nog niet in hun eigen uitvoering maar in een cover van Del Shannon, een Amerikaanse zanger die we vooral kennen van Runaway. In Amerika is het grote publiek er nog niet klaar voor, of misschien weten de mensen in 1963 nog niet van het bestaan van The Beatles. Maar daar komt snel verandering in.

Ed Sullivan introduceert The Beatles begin 1964

In februari 1964 maken The Beatles hun verpletterende indruk in The Ed Sullivan Show. Deze televisieshow is in de jaren vijftig en zestig in Amerika enorm populair. Veel muzikanten hebben er hun doorbraak aan te danken en enkelen treden meermalen op in het programma. De optredens van The Beatles leiden kort daarna tot de zogeheten Beatlemania. Op doorreis via Londen, eind 1963, is Ed Sullivan min of meer bij toeval getuige van de populariteit van The Beatles op dat moment in Engeland als hij de vele fans op het vliegveld ziet bij terugkeer van de groep van een toer in Zweden. Ed Sullivan is hiervan zo onder de indruk dat hij de groep meteen wil boeken voor zijn show. De reacties van de fans doen hem denken aan de impact die Elvis Presley zo’n acht jaar daarvoor had veroorzaakt nadat hij meerdere keren in Sullivans show had opgetreden.

I want to hold your hand

Uiteindelijk treden The Beatles drie achtereenvolgende zondagavonden op in The Ed Sullivan Show: twee keer live en de derde maal is het optreden opgenomen eerder op de dag van hun allereerste optreden. Dat eerste optreden, op 9 februari, wordt gezien als een mijlpaal in de Amerikaanse muziekcultuur en het startsein van de Britse invasie in de popmuziek. Naar die eerste uitzending kijken een voor die tijd record aantal mensen. Eén van de nummers die worden gespeeld is I want to hold your hand dat een week daarvoor naar de bovenste plek in de hitlijst is geklommen en de definitieve doorbraak van de groep in America markeert.

De gehele Amerikaanse top 5

Acht weken later, op 4 april 1964, schrijven The Beatles geschiedenis door als eerste en enige act tegelijkertijd de gehele top 5 van de Billboard Hot 100 in bezit te nemen. Met de, voor die tijd enorme, sprong in de tweede week van 27 naar 1 met Can’t buy me love ziet de top 5 er als volgt uit:
  1. Can’t buy me love
  2. Twist and shout
  3. She loves you
  4. I want to hold your hand
  5. Please please me

Can’t buy me love, de derde nummer 1 voor The Beatles in Amerika, begint in de week van 4 april aan de eerste van in totaal vijf weken bovenaan de lijst, naadloos volgend na eerst zeven weken I want to hold your hand en daarna twee weken She loves you. Geen enkele act heeft in de geschiedenis van de Billboard Hot 100 drie opeenvolgende nummer 1 hits gehad. De sprong van Can’t buy me love van 27 naar 1 staat tot 2002 in de boeken. In dat jaar verbetert Kelly Clarkson dit record door met A moment like this van 52 naar 1 te springen. Dezelfde Kelly Clarkson verbreekt haar eigen record op 5 februari 2009 door met My life would suck without you van 97 (!) naar nummer 1 te stijgen.

Nog meer hits

Behalve in de gehele top 5 komen The Beatles in de Hot 100 van 4 april nog zeven keer voor: I saw her standing there (31), From me to you (41), Do you want to know a secret (46), All my loving (58), You can’t do that (65), Roll over Beethoven (68) en Thank you girl (79). De week daarna komen er nog twee bij (There’s a place en Love me do). Bovendien staan er in de lijst ook twee zogeheten tribute-platen (We love you Beatles van Carefrees en A letter to The Beatles van 4 Preps).

Verschillende platenmaatschappijen

Hoe hebben zoveel nummers van één artiest tegelijkertijd in de hitparade kunnen staan? Het antwoord is simpel. Voordat The Beatles in Amerika ondergebracht waren bij de grote platenmaatschappij Capitol Records heeft de groep bij verschillende (kleinere) maatschappijen hun muziek uitgebracht, waaronder Swan, Vee-Jay, Tollie en Atco. Toen de doorbraak bij Capitol Records eenmaal een feit was hebben deze muziekmaatschappijen de nummers die zij op de plank hadden liggen uitgebracht in de hoop een graantje van het succes mee te kunnen pikken. De vijf nummers in de top 5 waren ondergebracht bij vier maatschappijen.

Met uiteindelijk twintig nummer 1 hits in Amerika – The long and winding road is de laatste van de reeks in 1970 – voeren The Beatles al 47 jaar de lijst aan van artiesten met de meeste nummer 1 hits in de Billboard Hot 100.

The night that changed America (februari 2014)

Als eerbetoon aan The Beatles voor hun complete werk en de 50e verjaring van hun eerste optreden in die gedenkwaardige Ed Sullivan Show is door de Amerikaanse televisie in februari 2014 het programma The night that changed America: a Grammy Salute to The Beatles uitgezonden. Bij het concert dat is opgenomen in Los Angeles zijn zowel Paul McCartney als Ringo Starr aanwezig. Twaalf Beatle-nummers zijn uitgevoerd door o.a. Maroon 5, Stevie Wonder, John Legend en Pharrell Williams. Aan het eind verschijnen de twee overgebleven Beatles op het podium om een aantal nummers uit te voeren, waarbij een prominente rol voor Ringo is weggelegd. With a little help from my friends is hier meer dan ooit op z'n plaats.

Lees verder

© 2014 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Justin Bieber, levensloop en carrière!Justin Bieber, levensloop en carrière!Justin Bieber werd op 1 maart 1994 geboren in Stratford Ontario in Canada. Hij begon al jong met zingen en bespeelde al…
Artiesten tegelijkertijd op nummer 1 en 2 in Britse hitlijstArtiesten tegelijkertijd op nummer 1 en 2 in Britse hitlijstIn de geschiedenis van de Britse hitlijst die wekelijks wordt samengesteld door The Official Charts Company is het tot 2…
De Beatles werkten acht dagen per weekDe Beatles werkten acht dagen per weekHeel hard werken: dat is wat de Beatles deden. Althans volgens Ringo Starr. Hij verzon de songtitel ‘Eight Days A Week’,…
Bronnen en referenties
  • http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/1555851/april-4-1964-the-beatles-control-entire-top-five-on-billboard
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ed_Sullivan_Show

Reageer op het artikel "The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 in"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 14-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Amerikaanse hitparade
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!