De Beatlemania gaat van start met ‘She Loves You’

De Beatlemania gaat van start met ‘She Loves You’ De beelden van hysterische, schreeuwende, gillende en in zwijm vallende meisjes tijdens optredens van de Beatles kent iedereen wel. De befaamde Beatlemania werd in gang gestoken met een nummer dat bijna vijftien jaar de meest verkochte single aller tijden werd. De Beatles werden lang vereenzelvigd met de ‘yeah yeah yeah’ uit ‘She Loves You’, maar wie herinnert zich nog dat deze oerbritse groep beïnvloed werd door Amerikaanse uitroepen?

Ontstaan

De basis van ‘She Loves You’ werd gelegd op een tourbus tijdens een toernee met Roy Orbison en Gerry and the Pacemakers in juni 1963. Het nummer werd definitief vorm gegeven in een kamer in het Turks’s Head Hotel in Newcastle-upon-Tyne. Om toeristen naar Newcastle te lokken dacht men er in 2003 over om aan het betreffende hotel een gedenkplaat op te hangen tot bleek dat noch Paul McCartney noch Ringo Starr, de twee overlevende Beatles, zich herinnerden in welke kamer het nummer tot stand kwam, waarop het initiatief werd afgevoerd.
Tot dan hadden John Lennon en Paul McCartney nummers geschreven waarmee de fans zich konden vereenzelvigen, dus in de ‘ik’ en ‘jij’-vorm zoals bijvoorbeeld ‘I Want to Hold Your Hand’ en ‘From Me to You’. Ze vonden het geen slecht idee om als afwisseling eens de derde persoon enkelvoud te gebruiken. Het idee daartoe werd geleverd door de single ‘Forget Him’ van Bobby Rydell. De ‘him’ in de titel was het toverwoord.

Invloed Elvis

De Beatles waren opgegroeid in de jaren vijftig met Amerikaanse artiesten als Elvis Presley, naar wie ze enorm opkeken. Ze lieten zich dan ook begeesteren door uitroepen en kreten van deze artiesten zoals de ‘mmms’ en de ‘yeahs’ in Presleys ‘All Shook Up’, wat hen op het idee bracht om ze ook te gebruiken in ‘She Loves You’. Toen ze bij Paul thuis de laatste randjes bijschaafden van het nummer, suggereerde vader McCartney om de Amerikaans klinkende ‘yeah yeah’ te vervangen door ‘yes yes’ wat door de boys smakelijk werd weggelachen.

Als je de filmpjes bekijkt van optredens van de Beatles zie je hoe meisjes met bosjes flauwvielen. Dit gebeurde steevast op de momenten dat George Harrison en Paul McCartney samen voor één microfoon al schuddend met hun haardos hun befaamde ‘ooh’-koortje ten gehore brachten, wat in die tijd als ongelooflijk sexy werd ervaren. Ook die ‘ooh’ hadden ze van Presley overgenomen die ze trouwens lager zong dan de Beatles. De hoge ‘ooh’ hoor je dan wel bij de Isley Brothers, van wie ze voordien reeds ‘Twist and Shout’ hadden gecoverd.

Structuur van de song

De Beatles hadden tot dan het klassieke stramien van strofe/strofe/refrein gevolgd, maar op aanraden van George Martin werd besloten de single meteen te laten starten met het refrein, omdat het refrein volgens hun producer zo goed was dat invallen met het refrein het nummer veel sterker zou maken, wat later ook bleek. Het was een van de vele ingrepen van Martin die een Beatlenummer kwalitatief zou verrijken.

Duitse singles

In 1963 beperkte het succes van de Beatles zich eerst nog tot Groot-Brittannië. Daarom wilden ze graag ook het buitenland veroveren. Ze hadden reeds enige ervaring opgedaan in de jaren 1960-62 in Hamburg, Duitsland, met hun optredens in obscure clubjes aan de Reeperbahn en daarom beslisten ze om twee singles in het Duits op te nemen: ‘Sie Liebt Dich’, vertaling van ‘She Loves You’ en ‘Komm Gib Mir Deine Hand’, vertaling van ‘I Want to Hold Your Hand’ moesten voor succes in Duitsland zorgen. Omdat ze uiteindelijk wereldwijd furore maakten in hun eigen taal, werden opvolgers in het Duits later niet meer opgenomen.

Miljoenenverkoop

‘She Loves You’ werd met 1,9 miljoen exemplaren de best verkochte single aller tijden en zou dat nog 14 jaar zo blijven tot een zekere Paul McCartney met ‘Mull of Kintyre’ met meer dan 2 miljoen verkochte singles dit record brak. Nog steeds staan beide singles in de top 10 van best verkochte plaatjes uit de geschiedenis.

Weetjes

  • De song eindigt op een F#6-akkoord, nooit voordien gebruikt in de popmuziek, omdat het een typisch jazzakkoord is.
  • Het nummer werd ook vaak gecoverd en zelfs geparodieerd door gerenommeerde komieken als Peter Sellers (die daarna het kunststukje overdeed met ‘A Hard Day’s Night’).
  • De eerste single die heavy metalicoon Ozzy Osbourne ooit kocht was ‘She Loves You’.

Andere versies

© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…

De humoristische kant van de Beatles in ‘Rocky Raccoon’De Beatles hadden de reputatie personferenties niet te ernstig te nemen en veel absurde humor in hun gesprekken met de p…
Een psychedelische song van John: ‘Tomorrow Never Knows'Een psychedelische song van John: ‘Tomorrow Never Knows'De Beatles zijn in hun carrière vaak baanbrekend geweest. In de tweede helft van de jaren zestig van vorige eeuw begonne…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.