Oudere zangers met een Amerikaanse nummer 1 in de albumlijst

Oudere zangers met een Amerikaanse nummer 1 in de albumlijst Met de binnenkomst van 'Cheek to cheek' op nummer 1 in de belangrijkste albumlijst ter wereld, de Amerikaanse Billboard 200, wordt Tony Bennett in oktober 2014 op een leeftijd van 88 jaar de oudste zanger met een album op de toppositie. Een unieke gebeurtenis. Maar Bennett is niet de enige zanger die op late leeftijd bij leven nog zo'n succes weet te boeken. Ook Bob Dylan, Neil Diamond, James Taylor en Paul McCartney doen het, alhoewel iets jonger, nog goed.

Oudere zangers met een Amerikaanse nummer 1

Frank Sinatra

Als Frank Sinatra in 1980 in de internationale hitlijsten een groot succes heeft met Theme From New York, New York is dat een vrij unieke gebeurtenis. Met zijn 64 levensjaren staat hij in de zomer van dat jaar toch onverwacht te midden van de popsterren van dat moment. Begonnen in 1940, eerst als zanger bij de Tommy Dorsey Orchestra en later solo, wist hij de daarop volgende tientallen jaren ongekend populair te blijven. Hij had zelfs de Britse invasie in de popmuziek met succes weten te doorstaan. Maar het hebben van een groot hitsucces op die leeftijd was opmerkelijk.

Billboard 200, de Amerikaanse albumlijst

Inmiddels zijn we vier decennia verder en is ook de populaire muziek evenzoveel jaren ouder geworden. Wat blijkt is dat een aantal van de gevestigde namen uit de beginjaren van de populaire muziek nog steeds mee kunnen draaien. Onderstaand een overzicht van de oudste zangers die, ondanks hun gevorderde leeftijd, bij leven nog op nummer 1 weten te komen in de Billboard 200, de toonaangevende Amerikaanse hitlijst voor albumverkopen.

2006 - Bob Dylan: 65 jaar

Bob Dylan is 65 jaar als hij met z'n album Modern Times in het najaar van 2006 binnenkomt op de bovenste positie van de Amerikaanse albumlijst. Voor hem is het dan inmiddels 30 jaar geleden dat hij daar voor het laatst stond. Met die prestatie wordt Dylan in 2006 de oudste levende zanger met een album op nummer 1.

2008 - Neil Diamond: 67 jaar en 3 maanden

Een kleine twee jaar later staat Neil Diamond voor het eerst in zijn lange carrière op nummer 1. Met singles had hij daar al drie keer gestaan maar met Home Before Dark is dat voor het eerst met een album. Op de leeftijd van 67 jaar en drie maanden verbetert hij het record van Bob Dylan.

2009 - Bob Dylan: 67 jaar en 11 maanden

Records zijn er om verbroken of overgenomen te worden. Bob Dylan is bijna 68 jaar als hij opnieuw met een album op nummer 1 binnenkomt. Together Through Life weet behalve in Amerika ook in Engeland bovenaan de lijst te komen. Daar is het zijn eerste toppositie sinds 1970.

In Engeland staat Dylan in februari 2015 op 73-jarige leeftijd opnieuw bovenaan de albumlijst met zijn 36e studio-album Shadows In The Night waarop zijn versies van tien zogeheten 'traditional pop standards' te horen zijn.

2011 - Tony Bennett: 85 jaar en 2 maanden

Tony Bennett beleeft al in 1951 zijn eerste successen. Grote hits van hem zijn Cold Cold Heart, Rags To Riches, Stranger In Paradise en I Left My Heart In San Francisco. Zijn repertoire is enigszins te vergelijken met de hiervoor al genoemde Frank Sinatra. Vanaf de jaren zestig worden de hitparadesuccessen minder groot maar Tony Bennett blijft toch met wisselend succes albums uitbrengen. In 2006 neemt hij ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag een album op, getiteld Duets: An American Classic. Hierop staan evergreens die hij opnieuw opneemt met een live orkest én met bekende collega's. Het album komt tot een derde plek in de Amerikaanse albumlijst.

Vijf jaar later, ter gelegenheid van Bennett's 85e verjaardag, wordt een vervolg opgenomen. Duets II wordt volgens hetzelfde recept gemaakt met opnieuw een groot aantal bekende namen, waaronder John Mayer en Amy Winehouse. Dit album wordt echter een nog groter succes dan z'n voorganger. Met de binnenkomst op nummer 1 in de Billboard 200 van Duets II wordt Tony Bennett de oudste zanger op de toppositie.

2014 - Tony Bennett: 88 jaar en 2 maanden

In september 2014 brengt Tony Bennett een album uit in samenwerking met Lady Gaga. Zij had op één van Bennett's vorige albums al een nummer met hem gezongen, namelijk The Lady Is A Tramp. De bedoeling van dit album was om een aantal evergreens van o.a. de componisten Irving Berlin en Cole Porter ook bij een jongere generatie bekend te maken. Het leeftijdsverschil tussen Bennett en Gaga is bijna 60 jaar. In Amerika komt het album binnen op nummer 1 waarmee Tony Bennett zijn eigen record precies drie jaar weet scherper te stellen. Hij is dan inmiddels 88 jaar en daarmee (opnieuw) de oudste zanger met een album op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

2014 - Barbra Streisand: 72 en 74 jaar

Saillant detail in deze is dat het album dat in de week ervoor op de toppositie stond afkomstig is van Barbra Streisand. Haar album Partners is qua opzet vergelijkbaar met Bennett's eerste duets-album en zij wordt met deze binnenkomst bovenaan de lijst de oudste zangeres die dat presteert (72 jaar). Twee jaar later, op 17 september 2016, verbreekt Streisand haar eigen record als ze op 74-jarige leeftijd andermaal bovenaan staat met Encore: Movie Partners Sing Broadway.

2015 - James Taylor: 67 jaar en 3 maanden

James Taylor is 67 jaar en drie maanden oud als hij in juni 2015 het album Before This World uitbrengt. Hij verbreekt geen record maar is wel een opvallende verschijning bovenaan de Amerikaanse albumlijst. Taylor heeft 45 jaar op de toppositie in de albumlijst moeten wachten nadat hij al elf keer in de top tien was terecht gekomen. Zijn hoogste positie voor 2015 haalde hij in 1971 met het album Mud Slide Slim And The Blue Horizon waarop tevens zijn nummer 1 single You've Got A Friend is te vinden.

2018 - Paul McCartney: 76 jaar en 3 maanden

De binnenkomst van Paul McCartney's Egypt Station op nummer 1 in de Amerikaanse albumlijst gedateerd 22 september 2018 mag een prestatie genoemd worden. De veteraan stond met The Beatles voor het laatst tussen 1995 en 2000 viermaal bovenaan de lijst maar met een eigen album is dat in 2018 alweer 36 jaar geleden (Tug Of War in mei 1982). Als het conceptalbum Egypt Station uitkomt is McCartney 76 jaar en drie maanden oud; de oudste artiest op de toppositie met een album met nieuwe, eigen nummers zonder hulp (duetten e.d.) van andere collega-artiesten.

2020 - AC/DC: gemiddelde leeftijd 68 jaar

Als de Australische rockband AC/DC in november 2020 Power Up uitbrengt, staat dit zestiende studioalbum meteen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. Niet alleen in de Verenigde Staten staat het vijftal bovenaan, ook in eigen land, in Groot-Brittannië en in meer dan tien andere landen is dit het geval. De gemiddelde leeftijd van de groepsleden is op dat moment ruim 68 jaar; zanger Brian Johnson spant met zijn 73 jaar de kroon.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Dat niet alleen John Lennon en Paul McCartney schitterende songs konden schrijven bewees George Harrison overvloedig en…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schri…
Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Familiale liedjesavonden, crooners uit de jaren vijftig van vorige eeuw, de sfeer van dansliedjes uit de jeugd van de Be…

Zager & Evans: het toekomstbeeld van 'In the year 2525'Zager & Evans: het toekomstbeeld van 'In the year 2525'In de zomer van 1969 heeft het Amerikaanse duo Zager & Evans een wereldhit met 'In the year 2525 (Exordium & Terminus)'.…
The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles hebben verspreid over de jaren sinds hun ontstaan vele records op allerlei gebieden op hun naam weten te zet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tom Beetz, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6266758/tony-bennett-lady-gagas-cheek-to-cheek-debuts-at-no-1
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Billboard_200
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.