‘Martha My Dear’, McCartneys hond of muze?

De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Het is dan ook logisch dat kunstenaars -schilders, beeldhouwers, schrijvers, muzikanten- het dier in hun werk opvoeren. Beatle Paul McCartney schaarde zich in het rijtje met zijn ‘Martha My Dear’.

Old English Sheepdog

Paul McCartney is een hondenliefhebber en dat bleek al in 1965 toen hij een bobtail aankocht, die hij Martha noemde. Een bobtail is de populaire term voor een ‘Old English Sheepdog’, een hond die werd ingezet om de schapen te helpen hoeden. Bobtail betekent ‘stompe staart’ omdat je in Groot-Brittannië belasting moest betalen op honden met een staart zodat de eigenaars van dit hondenras de staart inkortten zodat hij belastingvrij werd. Deze belasting werd trouwens in 2001 afgeschaft.

Over zijn Martha zou McCartney drie jaar later het liedje ‘Martha My Dear’ schrijven dat eind 1968 op de witte dubbel-LP verscheen.

Inspiratiebron

Eigenlijk was het Cat Stevens, nu door het leven gaand als Yusuf Islam, die Paul op het idee bracht met zijn song ‘I Love My Dog’ waarin de zanger zijn liefde voor zijn hond op dezelfde hoogte zette als de liefde voor een vrouw.

Dubbele bodems

Maar ‘Martha My Dear’ was niet enkel een liedje over zijn hond, zo zou later blijken. In de tekst had McCartney enkele dubbele bodems ingelast die de song interessanter maakt.

  • Volgens sommigen zou het liedje over Jane Asher gaan, de vrouw met wie hij gedurende vijf jaar -tussen 1963 en 1968- een relatie had maar die het uitmaakte toen ze hem op overspel betrapte. Zinnen als “Hold your head up, you silly girl” en “See what you’ve done”, verwijzend naar het feit dat ze hem had gedumpt, moeten deze stelling ondersteunen. En de verzen “Martha my dear, though I spend my days in conversation please remember me. Martha my love, don't forget me” en “Take a good look you're bound to see, that you and me, were meant to be” zouden aantonen dat hij nog aan Asher dacht toen hij al met Linda Eastman afspraakjes maakte.
  • Anderzijds zou het nummer een ode zijn aan de muze die McCartney zo gunstig gezind was. Nummers als ‘Yesterday’ bijvoorbeeld had hij via een droom cadeau gekregen. De muze wordt wel eens via een fictieve vrouw als inspiratiebron aanbeden. Bob Dylan zong over zijn muze via zijn vrouw Sara in ‘Love Minus Zero’ (1965) en Simon and Garfunkel deden dat via ‘Cecilia’ (1970), patroonheilige van muziek en zangers. Deze visie kan je trouwens illustreren met “You have always been my inspiration”, een zin die moeilijk kan vereenzelvigd worden met een hond.

Paul McCartney heeft weliswaar ooit geïnsinueerd dat het nummer naar Jane Asher verwees, maar ook dat zijn muze erbij betrokken was. Hij heeft nooit definitief uitsluitsel over deze kwestie gegeven. Ingewijden beweren dat hij zijn muze ‘Martha’ noemde en hij zijn hond dus naar zijn muze had genoemd.

Opname

Net zoals op ‘Yesterday’ was McCartney de enige Beatle die bij de opname van dit nummer aanwezig was. Hij werd begeleid door een strijkersensemble met violisten, cellisten en ook blazers dat door producer George Martin was samengesteld. Naar verluidt is het nummer niet makkelijk na te spelen. Paul schreef het in een periode dat hij volop pianolessen nam en voor zichzelf moeilijke oefeningen schreef om de beheersing van het instrument nog te verbeteren.

Weetjes

De bobtail Martha stierf in 1982, maar de familie McCartney heeft nog steeds veel plezier met de nakomelingen van de beroemde hond. De bobtail is trouwens bij ons ook bijzonder geliefd door het kinderprogramma ‘Samson’ van Gert Verhulst.

Andere versies

© 2013 - 2025 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
For No One: een melodieus BeatlenummerFor No One: een melodieus BeatlenummerDit door Jane Asher geïnspireerde liedje wordt beschouwd als een van de meest ondergewaardeerde composities uit het oeuv…
Motowninvloed op McCartneys ‘You Won’t See Me’Motowninvloed op McCartneys ‘You Won’t See Me’Dat de Beatles beïnvloed werden door zwarte muzikanten als Smokey Robinson, Ray Charles en dergelijke meer is een open d…
Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Familiale liedjesavonden, crooners uit de jaren vijftig van vorige eeuw, de sfeer van dansliedjes uit de jeugd van de Be…
Hits jaren 70: 1970Welke nummers waren in 1970 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Lennons moeder doorkruist zijn werk: ‘Julia’De Beatles hebben heel wat songs geschreven die gewijd waren aan vrouwen die hun leven gekruist hadden. Denk maar aan ‘M…
De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’Als er één nummer is waarmee Paul McCartney direct geassocieerd wordt, is het wel ‘Yesterday’, een ballade die volgens h…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.